secundair logo knw 1

Veel bijensoorten worden met uitsterven bedreigd. Foto Unsplash/Laura Lauch

Waterschap Rivierenland onderzoekt de komende vijf jaar of het aantal zeldzame bijen op de rivierdijken groeit als gevolg van gefaseerd maaibeheer. Dat gebeurt op veertig verschillende plekken. De bij is volgens het waterschap een goede graadmeter voor biodiversiteit.

2608 Jaap BronsveldJaap BronsveldVorig jaar is Rivierenland, net als sommige andere waterschappen, met een nieuwe manier van maaien begonnen om de biodiversiteit te bevorderen, vertelt specialist waterkeringen Jaap Bronsveld. Werden de dijken en kades daarvoor twee keer per jaar in zijn geheel gemaaid, sinds 2020 wordt de eerste maaibeurt, die in het voorjaar, in twee fasen verricht: eerst de binnenkant en dan de buitenkant van de dijk. Planten die vroeg worden gemaaid, kunnen weer uitgroeien en bloeien rond de zomer, waardoor insecten altijd een plek hebben.

Rivierenland beheert ruim 550 kilometer aan dijken. Die vormen volgens Bronsveld een belangrijk leefgebied voor insecten vanwege de lengte, de schuine helling en de bijzondere planten die er groeien. Ze trekken daarom ook bijzondere soorten aan, zo bleek eerder al uit onderzoek van een Nijmeegse promovendus in het gebied.

Driedoornige metselbij
Nederland telt zo’n 370 soorten wilde bijen. In het bijenonderzoek, dat onderzoeks- en adviesbureau Ecologica in opdracht van Rivierenland sinds dit voorjaar uitvoert, zijn inmiddels honderd soorten geteld. Ruim twintig daarvan gaan al jaren sterk achteruit, zoals de wikkebij en de knautiabij. Ze staan op de Rode Lijst van bedreigde soorten.

"We zagen in ons onderzoek gelukkig nog veel zeldzamere soorten, zoals de driedoornige metselbij, de boshommel, de Texelse zandbij en de knautiawespbij. Dit zijn onverwachte vondsten die hoop geven voor de toekomst", meldt het waterschap op de website.

Volgens Bronsveld is het echter onmogelijk om nu al conclusies te trekken. Hij verwijst naar een Duits onderzoek waaruit enkele jaren geleden bleek dat de helft van de wilde bijensoorten op het punt van uitsterven staat. "Dat heeft dertig jaar geduurd. Dan is een of twee jaar, en zelfs vijf jaar, veel te kort. Maar je moet ergens beginnen, en als overheid hebben wij die plicht."

"Op de Rode Lijst staan flink wat soorten die op rivierdijken voorkomen. Het zou heel mooi zijn als de komende jaren blijkt dat die soorten als gevolg van het aangepaste beheer in aantal groeien."

Dagvlinders
Behalve bijen worden in het onderzoek ook dagvlinders geteld. Andere insecten als loopkevers en spinnen worden buiten beschouwing gelaten. Het onderzoek hiernaar is te tijdrovend, stelt Bronsveld. "Met name voor bijen zijn snelle en duidelijke resultaten te verwachten."

 

MEER INFORMATIE
Maaibeleid Waterschap Rivierenland
H2O-bericht: Aa en Maas onderzoekt effect ecologisch maaibeheer op dijk
H2O-bericht: Wetterskip Fryslân ijvert met ‘Bijenpact’ voor biodiversiteit
H2O-bericht: Vallei en Veluwe stimuleert biodiversiteit met nieuwe aanpak bij maaien

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

wat een briljante toepassing: nu nog de vraag hoe specifiek die taal is of kan worden...
Voor mij is het onbegrijpelijk dat de leiding van deze bedrijven niet zou begrijpen wat ze doen. Is het dan toch onkunde of wentelen ze de kosten gemakkelijk af op de overheid?
Breng het toezicht op alle lozende bedrijven terug onder het gezag van de waterdiensten als Rijkswaterstaat en de Waterschappen. Daar zit de expertise op dit gebied. We staan met de waterparagraaf voor een enorme opgave, en de uitdaging is beter op zijn plaats bij de waterdiensten.
@Fred SandersIk denk dat wetenschappers te veel willen onderzoeken om hun studenten lesstof te verschaffen en moet daarbij steeds denken aan de Eierlandse dam en prof. Marcel Stive. 25 jaar geleden wist hij al dat er vóór en áchter deze 850 meter lange strekdam begrijpelijke stromingsproblemen waren, die stromingsreacties zijn er nu nog. kustverdediging.nl 
@JacobsTja, wat zal ik zeggen, ik mis in Jos zijn verhaal over de de grote hoeveelheid Escherichia coli bacterie die in het grondwater zit, zelf al op meer dan 30 meter diepte, en ook mis ik de hoeveelheid ijzer en mangaan die in het grondwater zit, en dit alles kost veel om het eruit te halen, tot op heden wordt mijn grondwater afgekeurd en dat al tot 4 keer toe.
Dus, bezint eer gij begint, en complexe filter systemen zijn nu niet bepaald goedkoop in aanschaf maar vragen ook onderhoud. En laten we het een hebben over die andere stofjes, zoals medicijnen, ook deze dringen diep door in de grond, en deze zijn niet zo gemakkelijk eruit te halen, persoonlijk ben ik niet zo blij met een chemokeur van een ander... Mvg John