0
0
0
s2smodern

Na twaalf jaar zijn de grootschalige programma’s Zandmaas/Grensmaas en Ruimte voor de Rivier binnen de gestelde budgetten afgesloten. Dat schreef minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat vorige week aan de Tweede Kamer.

 

De ingrijpende programma’s werden opgezet om beter voorbereid te zijn op hoogwaterstanden in de rivieren en gingen in 2006 van start. In totaal is er 2,85 miljard in beide programma's geïnvesteerd en er is gekozen voor een combinatie van dijkverbetering en rivierverruiming. “Het rivierengebied is door beide programma’s veiliger geworden en economisch, ecologisch en landschappelijk versterkt”, stelt minister Van Nieuwenhuizen in haar brief.

Uit de eindevaluaties blijkt volgens de minister dat beide programma’s hun doelstellingen, binnen het toegekende budget en voor het grootste deel binnen de planning hebben behaald. Het budget voor programma Zandmaas/Grensmaas bedroeg bijna 550 miljoen euro (en daarnaast 1 miljard euro door marktpartijen). Ruimte voor de Rivier 2,3 miljard euro.

Zandmaas/Grensmaas had een drieledige doelstelling: hoogwaterbescherming, natuurontwikkeling en zand/klei/grindwinning. Het project werd grotendeels gefinancierd door het winnen van grind. Die zal tot 2024 doorgaan om marktpartijen de gelegenheid te geven genoeg grind te winnen om kostendekkend te zijn. Over circa 200 kilometer is de rivier verruimd en zijn de dijken versterkt. In totaal is meer 1500 hectare nieuwe natuur ontstaan. De ruim 30 projecten die vielen onder Ruimte voor de Rivier beschermen tegen hoogwater langs de Waal, Nederrijn, Lek en IJssel. In haar brief roemt de minister de manier waarop de projecten zijn aangepakt. "Ze zijn een toonbeeld van hoe samenwerking tussen overheden, met participatie van bewoners en met marktpartijen, tot doelgerichte projectrealisatie kan leiden met de beoogde maatschappelijke meerwaarde als resultaat.”

Meer informatie:

De eindevaluaties en de Kamerbrief vindt u hier

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Dank Hans, helder!
Een progressieve kostenprijs per afgetapte hoeveelheid water zou een oplossing kunnen zijn. De eerste..m3 het goedkoopst en bij veel verbruik de aanvullende kub's water duurder maken.
Dat is toch de omgekeerde wereld? Waarom verbiedt het waterschap het gebruik van schadelijke stoffen zoals gewasbeschermingsmiddelen niet gewoon?
Zou het kunnen zijn dat de overlevingstijd van het virus in het rioolsysteem gevoelig is voor temperatuur?
Nu te temperatuur gestaag stijgt kan dat grote invloed hebben.
Mooi inzicht, complimenten!
Aangezien de behoefte naar verwachting redelijk universeel is over Nederland, zou ik een best practise verwachten qua risicomanagement vanuit de bedrijfswaarden matrix. Ik ben benieuwd in hoeverre zo'n standaardisering is ingedaald.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.