Rioolwaterscreening wordt onderdeel van het coronadashboard dat het kabinet ontwikkelt om de verspreiding van het virus te monitoren. Dat valt op te maken uit de persconferentie die premier Mark Rutte en minister van volksgezondheid Hugo de Jonge gisteravond gaven over corona. Het dashboard moet een belangrijk instrument worden om het coronavirus ‘maximaal te controleren’, waar het kabinet nu op inzet.

Het dashboard bestaat in feite uit gegevens die nu ook al worden verzameld, zoals het aantal nieuwe geregistreerde besmette mensen, ziekenhuisopnamen, mensen op intensive care, de registraties door huisartsen. Ook het zogeheten reproductiegetal R, het cijfer dat uitdrukt hoe snel het virus zich verspreidt, is een belangrijk onderdeel van het dashboard.

Aan de data in het dashboard worden nieuwe elementen, zoals gedragsgegevens, toegevoegd, zo bleek uit de toelichting van De Jonge. Hij noemde telecomdata waarmee beweging (en concentraties) van mensen in kaart worden gebracht en rioolwaterscreening die inzicht geeft in welke gebieden nieuw genetische materiaal van het virus in het rioolwater opduikt.

Rioolwateronderzoek kan de deskundigen en beleidsmakers vroegtijdig inzicht geven in nieuwe uitbraken; studies hebben aangetoond dat besmette mensen virusdeeltjes eerder uitscheiden dan dat ze symptomen van de ziekte COVID-19 vertonen. In Nederland is het genmateriaal op diverse rwzi’s gevonden door onderzoeksinstituut KWR Water Research in Nieuwegein en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Voorschot
RIVM wil de screening zo snel mogelijk toevoegen aan de ‘Sars-Cov-2 surveillance’, liet woordvoerder Tom Wisseborn van het ministerie van Volksgezondheid vorige week aan H2O weten. Maar feitelijk is het nog niet zo ver, het RIVM doet momenteel op 29 locaties onderzoek en wacht op de uitkomst ervan. De Jonge nam er gisteravond een voorschot op door rioolwaterscreening in verband te brengen met het dashboard dat wordt ontwikkeld.

De inzet van dashboards is niet nieuw. In Duitsland en Denemarken wordt er al mee gewerkt. Ook de Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft een dashboard online met daarin gegevens over de ontwikkeling van de pandemie.

De Jonge wil het in juni gaan inzetten en het dashboard voor ‘een flink deel’ openbaar maken. De minister ziet in de transparantie een belangrijk middel om de maatregelen die worden genomen uit te kunnen leggen en geaccepteerd te krijgen. Het dashboard moet de mogelijkheid gaan bieden om gericht in te grijpen als het controlepanel alarm slaat. Het betekent dat regionaal of plaatselijk maatregelen worden genomen als het virus opduikt.

Update 20 mei 10:10 uur
In de technische toelichting aan de Tweede Kamer vanochtend lichtte Jaap van Dissel, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM, toe dat rioolwaterscreening gebruikt gaat worden in de monitoring van het virus (zie schema). Rioolwatersurveillance geeft 'een indruk van de infectiedruk in een dorp of stad', aldus Van Dissel.

COVD 19 schema a

 

MEER INFORMATIE
H2O-artikel RIVM test op 29 locaties rioolwater op aanwezigheid coronavirus
WHO Coronavirus Disease (COVID-19) Dashboard

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Vorig jaar dus 60 boeren weten te vinden die mogelijk iets willen gaan doen om water proberen vast te houden.
Boeren vindt je weinig in Valkenburg en andere plaatsen waar de Overstromingsramp zo duidelijk sporen achterliet. Dus dan zijn 60 geïnteresseerden nog heel wat.
Ik verbaas mij toch nogal over het feit dat wij in Nederlandje nog altijd de hoop koesteren dat we op basis van vrijwilligheid de enorme uitdagingen zoals de problematiek rond water, geluidsoverlast en woningbouw, om iets te noemen, denken te kunnen aanpakken.
Wordt het niet tijd om "transitie" af te dwingen, zodat er massaal actie kan worden ondernomen ? Ik vind een financieel lokkertje, zoals dat nu wordt aangeboden, echt passé.
Romke van Dieren
Het artikel beschrijft de mate van overschrijding van de concentratienorm voor stikstof (voor oppervlaktewater).
Belangrijk is ook wat de effecten zijn van die stikstofconcentratie op het waterleven.
Deze zijn in het kader van de Kennisimpuls Waterkwaliteit (https://www.stowa.nl/kennisimpuls) beschreven in een publicatie van Deltares, Wageningen Environmental Research, Wageningen Universiteit en B-Ware. Een link naar een nieuwsbericht hierover: https://www.stowa.nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-oppervlaktewateren (met link naar rapport)
Het dillema van de duivelse delta.
Nu nog inversteren in een delta, waarvan! Door de klimaatverandering zijn de spelregels veranderd.
De houdbaarheid is ten einde.
Wie investeert er nog met zijn volle verstand in iets! Waarvan je nu al weet, dat je dit nooit terugkrijgt.
West laag Nederland wordt een piramide spel. Wie verkoopt, en heeft zijn spulletje op het droge.. En welke grote groep blijft met de gebakken peren zitten..
Nu aangeven dat er niet meer geïnvesteerd gaat worden in kwetsbare gebieden, kan ook niet. Dan zou het hele systeem instorten.
Hoeveel leningen en hypotheken lopen er niet! Op percelen, die eenmaal afbetaald, geen enkele waarde meer hebben..
Dus de mythe nog maar een tijdje vol houden.
We zijn tenslotte dijkenbouwers.
Naast het gevecht tegen het water, is er nog een typisch Neerlandse traditie..
Gaat u maar lekker slapen, uw regering waakt over u...
En loopt het mis.
Dan achter in de rij aansluiting aub.
Groeten uit...
Buitengewoon interessant artikel. Moet nodig aan de grote klok gehangen worden. Moet een grote rol spelen bij de waterschaps- en provinciale verkiezingen
Ik pleit al jaren voor het intensief wegvangen van rivierkreeften, vanwege hun bijzonder effectieve voortplantingscyclus. Zo heel veel eitjes heeft een rivierkreeft niet eens, als je de kreeft vergelijkt met bijv. de karper. Maar de overleving is veel hoger en de kreeften zijn veel sneller geslachtsrijp. Lees hier hoe het zit: https://www.linkedin.com/pulse/wat-moeten-we-met-de-rivierkreeft-hans-middendorp-ph-d-/

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!