0
0
0
s2sdefault

Het aantal meetlocaties in het rioolwateronderzoek voor het coronadashboard is opnieuw uitgebreid. Er wordt nu op 318 rioolwaterzuiveringen gemeten, waarmee nagenoeg heel Nederland wordt gedekt. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Sinds augustus meten het RIVM en de waterschappen hoeveel genetisch materiaal (RNA) van het virus SARS-CoV-2 in het rioolwater zit. Het gaat om aantallen virusdeeltjes per milliliter rioolwater. Deze gegevens worden wekelijks bijgewerkt. Het rioolwateronderzoek is in korte tijd flink uitgebreid, van 29 meetpunten in april, naar 80 in juli en ruim 300 locaties nu. De deeltjes geven in een vroeg stadium inzicht in hoe het virus zich verspreidt.

De waterschappen dragen graag bij aan het ontsluiten van de ‘Big Brown Data’, zegt Sander Mager, bestuurslid van de Unie van Waterschappen. “Met de metingen van het rioolwater kunnen besmettingshaarden en trends in specifieke regio’s vroegtijdig worden gesignaleerd.”

Per regio en per moment kan de hoeveelheid virusdeeltjes in het rioolwater verschillen, stelt RIVM. Niet bij alle mensen die COVID-19 hebben is het virus aan te tonen in de ontlasting en sommigen hebben meer virusdeeltjes in hun ontlasting dan andere. Ook is het rioolwater waarin wordt gemeten vaak gemengd met afvalwater van bedrijven. Daarnaast wordt het huishoudelijk afvalwater verdund met regenwater. Het RIVM werkt aan een methode om die verschillen inzichtelijk te maken om zo de meetgegevens uit regio's beter te kunnen vergelijken.

Nieuw ontwerp
Het vernieuwde dashboard presenteert de belangrijkste cijfers duidelijker, zowel op landelijk als op lokaal niveau, stelt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Dit nieuwe ontwerp is het resultaat van publieksonderzoek en reacties van experts, aldus het departement. Minister Hugo de Jonge van VWS: “Hiermee is in één oogopslag duidelijk hoe we ervoor staan, zowel landelijk als lokaal. Dat inzicht is cruciaal. We zien de cijfers oplopen en moeten het virus nauwgezet in de gaten houden om gericht maatregelen te kunnen nemen.”

De laatste weken neemt de hoeveelheid virusdeeltjes in sommige regio’s toe. In andere regio’s lijkt dit niet het geval te zijn, aldus RIVM. “Op dit moment zien we verschillen per regio. Op de meeste locaties worden geen coronavirusdeeltjes in rioolwater gezien. Op andere locaties is in de afgelopen weken een stijging te zien zoals in Amsterdam, Almere en Den Haag. In de afgelopen week waren er twee uitschieters te zien in Leiden-Noord en Woerden.”


 

Coronavirus rioolwateronderzoek rood Het aantal virusdeeltjes in een milliliter rioolwater, afkomstig van circa 300 locaties in Nederland. Waarde van 13 september (boven). Onder de trend van gemiddeld aangetroffen virusdeeltjes per milliliter rioolwater van 16 augustus tot 13 september | Bron Coronadashboard

 

 

LEES OOK
Coronadashboard
H2O-artikel: RIVM breidt rioolwateronderzoek coronavirus uit naar 80 locaties  

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Zeer spijtig om te lezen dat Alexander is overleden. Jouw tekst Walter is geheel in lijn zoals ik Alexander kende in de tijd dat ik bij WZHO werkzaam was. Goed gedaan.
Het is een prachtig idee. Als een horeca man/vrouw er meer wil hebben kosten ze ongeveer € 7,-. Een andere ondernemer biedt ze aan voor bijna 13 euro. Ik koop er dus een paar bij een horeca-ondernemer.
Groet, Jan Jansen, Maastricht
Dit heet PARTICIPATIE en daar valt voor de overheid nog veel te leren. Met name het HHNK zit nog in de fase dictatuur of welk ander synoniem daarin passend is.
Misschien kan je ook proberen om water besparen leuker te maken, kijk eens op mijn website www.dickytec.net
Knappe technologie die Nereda!

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.