0
0
0
s2smodern

Het aantal meetlocaties in het rioolwateronderzoek voor het coronadashboard is opnieuw uitgebreid. Er wordt nu op 318 rioolwaterzuiveringen gemeten, waarmee nagenoeg heel Nederland wordt gedekt. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Sinds augustus meten het RIVM en de waterschappen hoeveel genetisch materiaal (RNA) van het virus SARS-CoV-2 in het rioolwater zit. Het gaat om aantallen virusdeeltjes per milliliter rioolwater. Deze gegevens worden wekelijks bijgewerkt. Het rioolwateronderzoek is in korte tijd flink uitgebreid, van 29 meetpunten in april, naar 80 in juli en ruim 300 locaties nu. De deeltjes geven in een vroeg stadium inzicht in hoe het virus zich verspreidt.

De waterschappen dragen graag bij aan het ontsluiten van de ‘Big Brown Data’, zegt Sander Mager, bestuurslid van de Unie van Waterschappen. “Met de metingen van het rioolwater kunnen besmettingshaarden en trends in specifieke regio’s vroegtijdig worden gesignaleerd.”

Per regio en per moment kan de hoeveelheid virusdeeltjes in het rioolwater verschillen, stelt RIVM. Niet bij alle mensen die COVID-19 hebben is het virus aan te tonen in de ontlasting en sommigen hebben meer virusdeeltjes in hun ontlasting dan andere. Ook is het rioolwater waarin wordt gemeten vaak gemengd met afvalwater van bedrijven. Daarnaast wordt het huishoudelijk afvalwater verdund met regenwater. Het RIVM werkt aan een methode om die verschillen inzichtelijk te maken om zo de meetgegevens uit regio's beter te kunnen vergelijken.

Nieuw ontwerp
Het vernieuwde dashboard presenteert de belangrijkste cijfers duidelijker, zowel op landelijk als op lokaal niveau, stelt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Dit nieuwe ontwerp is het resultaat van publieksonderzoek en reacties van experts, aldus het departement. Minister Hugo de Jonge van VWS: “Hiermee is in één oogopslag duidelijk hoe we ervoor staan, zowel landelijk als lokaal. Dat inzicht is cruciaal. We zien de cijfers oplopen en moeten het virus nauwgezet in de gaten houden om gericht maatregelen te kunnen nemen.”

De laatste weken neemt de hoeveelheid virusdeeltjes in sommige regio’s toe. In andere regio’s lijkt dit niet het geval te zijn, aldus RIVM. “Op dit moment zien we verschillen per regio. Op de meeste locaties worden geen coronavirusdeeltjes in rioolwater gezien. Op andere locaties is in de afgelopen weken een stijging te zien zoals in Amsterdam, Almere en Den Haag. In de afgelopen week waren er twee uitschieters te zien in Leiden-Noord en Woerden.”


 

Coronavirus rioolwateronderzoek rood Het aantal virusdeeltjes in een milliliter rioolwater, afkomstig van circa 300 locaties in Nederland. Waarde van 13 september (boven). Onder de trend van gemiddeld aangetroffen virusdeeltjes per milliliter rioolwater van 16 augustus tot 13 september | Bron Coronadashboard

 

 

LEES OOK
Coronadashboard
H2O-artikel: RIVM breidt rioolwateronderzoek coronavirus uit naar 80 locaties  

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ik dacht dat dit al lang gebeurde bij 300+ zuiveringen in Nederland gebaseerd op het onderzoek van KWR? Is toch ook al een input voor het landelijke Corona Dashbord. Wat is hier anders aan ? Wordt er samengewerkt en voortgebouwd op het werk van KWR?
Te vrezen valt dat deze ideeën stranden op onbegrip en verwijten, want misschien zit alle benodigde kennis er in, maar het mist uiteindelijk draagvlak. De partijen achter de energie-ideeën in H2O zouden ook moeten kunnen melden dat intensief is meegedacht door de huidige gebruikers van het IJsselmeer. En dat is helaas niet het geval, en is ook niet simpelweg op te lossen door mee te liften op een natuurproject?
@Ton BresserDank Ton. Belangrijk om na te denken over hoe we de watertransitie op gang krijgen. Ik ben wel bang dat een overstroming eerder aanzet tot actie dan droogte.
Spijker kop weer Jos. Het probleem treffend beschreven. En naam misschien Ministerie WaKeRo (Min. Water, Klimaat en Ruimtelijke ordening?) Is een soort waakfunctie ;-)
Goed om dit aan de orde te stellen Jos. Teleurstellend dat een beetje langetermijndenken de regering vreemd is. Ook in het verleden is water zelden een issue geweest in de politiek, totdat het mis gaat. Ik hoop dat er wat gaat gebeuren, maar ik vrees voor wegkijken.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.