secundair logo knw 1

Het aantal meetlocaties in het rioolwateronderzoek voor het coronadashboard is opnieuw uitgebreid. Er wordt nu op 318 rioolwaterzuiveringen gemeten, waarmee nagenoeg heel Nederland wordt gedekt. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Sinds augustus meten het RIVM en de waterschappen hoeveel genetisch materiaal (RNA) van het virus SARS-CoV-2 in het rioolwater zit. Het gaat om aantallen virusdeeltjes per milliliter rioolwater. Deze gegevens worden wekelijks bijgewerkt. Het rioolwateronderzoek is in korte tijd flink uitgebreid, van 29 meetpunten in april, naar 80 in juli en ruim 300 locaties nu. De deeltjes geven in een vroeg stadium inzicht in hoe het virus zich verspreidt.

De waterschappen dragen graag bij aan het ontsluiten van de ‘Big Brown Data’, zegt Sander Mager, bestuurslid van de Unie van Waterschappen. “Met de metingen van het rioolwater kunnen besmettingshaarden en trends in specifieke regio’s vroegtijdig worden gesignaleerd.”

Per regio en per moment kan de hoeveelheid virusdeeltjes in het rioolwater verschillen, stelt RIVM. Niet bij alle mensen die COVID-19 hebben is het virus aan te tonen in de ontlasting en sommigen hebben meer virusdeeltjes in hun ontlasting dan andere. Ook is het rioolwater waarin wordt gemeten vaak gemengd met afvalwater van bedrijven. Daarnaast wordt het huishoudelijk afvalwater verdund met regenwater. Het RIVM werkt aan een methode om die verschillen inzichtelijk te maken om zo de meetgegevens uit regio's beter te kunnen vergelijken.

Nieuw ontwerp
Het vernieuwde dashboard presenteert de belangrijkste cijfers duidelijker, zowel op landelijk als op lokaal niveau, stelt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Dit nieuwe ontwerp is het resultaat van publieksonderzoek en reacties van experts, aldus het departement. Minister Hugo de Jonge van VWS: “Hiermee is in één oogopslag duidelijk hoe we ervoor staan, zowel landelijk als lokaal. Dat inzicht is cruciaal. We zien de cijfers oplopen en moeten het virus nauwgezet in de gaten houden om gericht maatregelen te kunnen nemen.”

De laatste weken neemt de hoeveelheid virusdeeltjes in sommige regio’s toe. In andere regio’s lijkt dit niet het geval te zijn, aldus RIVM. “Op dit moment zien we verschillen per regio. Op de meeste locaties worden geen coronavirusdeeltjes in rioolwater gezien. Op andere locaties is in de afgelopen weken een stijging te zien zoals in Amsterdam, Almere en Den Haag. In de afgelopen week waren er twee uitschieters te zien in Leiden-Noord en Woerden.”


 

Coronavirus rioolwateronderzoek rood Het aantal virusdeeltjes in een milliliter rioolwater, afkomstig van circa 300 locaties in Nederland. Waarde van 13 september (boven). Onder de trend van gemiddeld aangetroffen virusdeeltjes per milliliter rioolwater van 16 augustus tot 13 september | Bron Coronadashboard

 

 

LEES OOK
Coronadashboard
H2O-artikel: RIVM breidt rioolwateronderzoek coronavirus uit naar 80 locaties  

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.