secundair logo knw 1

Rioolwateronderzoek heeft aan het licht gebracht dat het poliovirus rondgaat in de Britse hoofdstad Londen. Sinds februari zijn 116 poliovirussen aangetroffen in 19 rioolwatermonsters die genomen zijn in noordoost- en centraal-Londen, aldus het Britse Health Security Agency. De screeningsresultaten leiden tot actie. Om verspreiding van het virus te voorkomen krijgen alle kinderen in de leeftijd van één tot negen jaar in Londen de komende weken een vaccinatie tegen polio aangeboden.

Hoewel in het Verenigd Koninkrijk elk jaar een klein aantal poliovirussen in het rioolwater wordt aangetroffen, is het aantal dat de afgelopen maanden is getraceerd ongebruikelijk hoog en lijkt het te wijzen op overdracht van het virus in gemeenschappen in de Britse hoofdstad.

Naast de start van een inentingscampagane is besloten de screening van het rioolwater op te voeren om zo de verspreiding van het virus te volgen. Op nog eens 15 locaties in Londen wordt deze maand begonnen met rioolwateronderzoek en een vergelijkbaar aantal in heel Engeland zal dit voorbeeld volgen.

"Het feit dat het poliovirus in het rioolwater is ontdekt, geeft ons een kans om uitbraak van polio te voorkomen - het testen van het rioolwater en de vaccinatie zijn echt waardevolle volksgezondheidsmaatregelen waarvan ik hoop dat ze zeer effectief zullen zijn", zegt poliodeskundige Kathleen O'Reilly van de London School of Hygiene & Tropical Medicin tegen de Britse krant The Guardian.

Onduidelijk
Volgens deskundigen is het onduidelijk hoeveel mensen inmiddels besmet zijn met het virus. Er zijn tot nu toe geen gevallen van polio gemeld, schrijft The Guardian. Door vaccinatieprogramma‘s komen polio en het poliovirus nog slechts in een beperkt aantal landen voor. In 1984 werd het laatste geval van polio in het Verenigd Koninkrijk vastgesteld. De ziekte kan leiden tot verlammingsverschijnselen.

Deskundigen gaan ervan uit dat de overdracht van het virus in Londen is veroorzaakt door een persoon in het buitenland die oraal een zogeheten levend verzwakt poliovaccin heeft toegediend gekregen voordat hij naar het VK ging. Deze wijze van inenting, die in het VK niet is toegestaan, genereert immuniteit tegen polio in de darmen; mensen die zijn gevaccineerd kunnen vaccinachtige virussen in hun ontlasting achterlaten.

Hoewel deze verzwakte vorm van het virus geen ziekte veroorzaakt, bestaat de zorg dat het virus, als het circuleert, mutaties ontwikkelt die zijn virulentie verhogen, aldus The Guardian. De Joint Committee on Vaccination and Immunisation (JCVI) begint daarom een campagne om kinderen te vaccineren in stadsdelen waar de vaccinatiegraad laag is.

 

UPDATE 14 AUGUSTUS
Ook in New York is het poliovirus getraceerd in het rioolwater. De aanwezigheid van het virus in afvalwater van de stad wijst op een mogelijke lokale circulatie van het virus, aldus gezondheidsautoriteiten. Ze dringen er bij ouders op aan hun kinderen te laten vaccineren tegen de ziekte.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.