Rioolwateronderzoek heeft aan het licht gebracht dat het poliovirus rondgaat in de Britse hoofdstad Londen. Sinds februari zijn 116 poliovirussen aangetroffen in 19 rioolwatermonsters die genomen zijn in noordoost- en centraal-Londen, aldus het Britse Health Security Agency. De screeningsresultaten leiden tot actie. Om verspreiding van het virus te voorkomen krijgen alle kinderen in de leeftijd van één tot negen jaar in Londen de komende weken een vaccinatie tegen polio aangeboden.

Hoewel in het Verenigd Koninkrijk elk jaar een klein aantal poliovirussen in het rioolwater wordt aangetroffen, is het aantal dat de afgelopen maanden is getraceerd ongebruikelijk hoog en lijkt het te wijzen op overdracht van het virus in gemeenschappen in de Britse hoofdstad.

Naast de start van een inentingscampagane is besloten de screening van het rioolwater op te voeren om zo de verspreiding van het virus te volgen. Op nog eens 15 locaties in Londen wordt deze maand begonnen met rioolwateronderzoek en een vergelijkbaar aantal in heel Engeland zal dit voorbeeld volgen.

"Het feit dat het poliovirus in het rioolwater is ontdekt, geeft ons een kans om uitbraak van polio te voorkomen - het testen van het rioolwater en de vaccinatie zijn echt waardevolle volksgezondheidsmaatregelen waarvan ik hoop dat ze zeer effectief zullen zijn", zegt poliodeskundige Kathleen O'Reilly van de London School of Hygiene & Tropical Medicin tegen de Britse krant The Guardian.

Onduidelijk
Volgens deskundigen is het onduidelijk hoeveel mensen inmiddels besmet zijn met het virus. Er zijn tot nu toe geen gevallen van polio gemeld, schrijft The Guardian. Door vaccinatieprogramma‘s komen polio en het poliovirus nog slechts in een beperkt aantal landen voor. In 1984 werd het laatste geval van polio in het Verenigd Koninkrijk vastgesteld. De ziekte kan leiden tot verlammingsverschijnselen.

Deskundigen gaan ervan uit dat de overdracht van het virus in Londen is veroorzaakt door een persoon in het buitenland die oraal een zogeheten levend verzwakt poliovaccin heeft toegediend gekregen voordat hij naar het VK ging. Deze wijze van inenting, die in het VK niet is toegestaan, genereert immuniteit tegen polio in de darmen; mensen die zijn gevaccineerd kunnen vaccinachtige virussen in hun ontlasting achterlaten.

Hoewel deze verzwakte vorm van het virus geen ziekte veroorzaakt, bestaat de zorg dat het virus, als het circuleert, mutaties ontwikkelt die zijn virulentie verhogen, aldus The Guardian. De Joint Committee on Vaccination and Immunisation (JCVI) begint daarom een campagne om kinderen te vaccineren in stadsdelen waar de vaccinatiegraad laag is.

 

UPDATE 14 AUGUSTUS
Ook in New York is het poliovirus getraceerd in het rioolwater. De aanwezigheid van het virus in afvalwater van de stad wijst op een mogelijke lokale circulatie van het virus, aldus gezondheidsautoriteiten. Ze dringen er bij ouders op aan hun kinderen te laten vaccineren tegen de ziekte.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Michiel Doude van TroostwijkZeespiegelstijging is wereldwijd al 33cm per eeuw (3,3 mm/y) maar complex verdeeld. (zie afbeelding ref - https://sealevel.nasa.gov/understanding-sea-level/regional-sea-level/overview ).
Voor de Nederlandse kust is een versnelling aangetoond.
Het is eigenlijk heel simpel: als de aarde warmer wordt wordt ook de oceaan warmer en warmer water zet uit. Smelt van landijs versterkt het geheel en ook dat zit eraan te komen. Doordat wij relatief dicht bij een grote ijsmassa zitten is er ook nog het vingerafdruk effect: de zeespiegelstijging wordt gedempt omdat er minder water wordt aangetrokken met een kleinere ijsmassa. Ook dat effect is aangetoond.
https://climate.nasa.gov/news/2626/evidence-of-sea-level-fingerprints/
En dan ook nog landspiegeldaling, verhoogde rivier afvoeren en piekneerslag (droge neerslag want direct afgevoerd) plus de zomerdroogtes...
Geen reden tot paniek, daar schiet je niks meer op: wel voor een meer urgente aanpak in samenhang. Nederland is erg kwetsbaar en een groot incident is voldoende om ons kaartenhuis te doen omvallen.
Bekijk deze informatieve presentatie over "landspiegelstijging en levende landschappen" van prof Kleinhans.
https://youtu.be/8MHifaE62gw
Dit is een gaaf statement. Ben benieuwd naar de smaak van het biertje.
Het is mijn ervaring dat als je de dikke stengels onder een knoop op zeg 30 cm hoogte afknipt, de stengel opvult met paar procentige glyfosaat, alles in de directe omgeving aan plant mee gaat. Je dood dan via de wortel ipv het blad en er naast spuiten...
Heet water, electrocutie, afdekken, allemaal leuk, maar beperkt effectief en mega duur.
Over zulke grote hoeveelheden gif hebben we het nou ook weer niet......
De zeespiegelstijging is onder de 20 cm per eeuw.
Er is geen reden aan te nemen dat hier een versnelling in gaande is. Artikel lijkt iets verergering te suggereren. Dat lijkt dan dus niet zo.
Oprukkend zout blijft daarmee een belangrijk aandachtspunt, geen reden tot paniek.
Dries Buitenwerf Eindelijk, het d-woord viel
Watertekort: In Nederland is het de gewoonte om water altijd vanaf oppervlakte te infiltreren in de bodem, nu weten we als we altijd een richting door een filter gaan dat dit filter dichtslaat en we steeds minder water via deze route naar het diepere grondwater zullen stromen. Als we willen voorkomen dat het diepere zoete grondwater vervolgens door zeewater wordt aangevuld zullen we dus in Oost Nederland het grondwater van onderaf moeten aanvullen cq ipv 100 m boven afpomphoogte infiltreren op 100 m onder afpomp hoogte in moeten pompen. Water dat onder druk op deze diepte (boven het zoute grondwater) wordt toegevoerd zal geen verstopping creëren en zout water wegdrukken. De weg naar boven gaat heel traag omdat het water afhankelijk van de soortelijke massa verschillen meest horizontaal zal bewegen. Als er vervolgens 100 m hoger water wordt opgepompt, zal er minder zeewater naar binnen worden getrokken.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!