0
0
0
s2sdefault

De rioolwatermeting op het dashboard coronavirus is door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu aangepast en daardoor nauwkeuriger geworden. De cijfers over het virus in rioolwater worden nu verrekend naar honderdduizend inwoners. Dit maakt het mogelijk om gemeenten met elkaar te vergelijken.

Het riool kan worden gezien als een vroeg waarschuwingssysteem voor een groei van het aantal besmettingen. Het coronavirus Covid-19 zit vaak al in de ontlasting van mensen voordat ze klachten krijgen. Het RIVM zag begin september het aantal virusdeeltjes stijgen, nog voor er sprake was van een tweede coronagolf. Deze functie wordt nu verder versterkt door de aanpassingen die vandaag zijn ingegaan.

Cijfers gecorrigeerd
Onderzoekers van het RIVM testen eens per week rioolwater dat over 24 uur verzameld is bij ruim driehonderd rioolwaterzuiveringsinstallaties. Er wordt gezocht naar de concentratie van het genetisch materiaal (ribonucleïnezuur ofwel RNA) van het coronavirus. Zij maten RNA-deeltjes tot nu toe per milliliter rioolwater.

De cijfers van de rioolwaterscreening worden voortaan op een andere manier gepresenteerd en zijn daarvoor gecorrigeerd. Dat vertelde professor Ana Maria de Roda Husman, hoofd van de afdeling Milieu bij het Centrum voor Infectieziektebestrijding van het RIVM, gisteren in het tv-programma Nieuwsuur. “Namelijk: hoeveel virus er in het riool zit, gerekend per 100.000 inwoners. Daardoor kunnen de cijfers van rioolmetingen beter worden vergeleken met andere indicatoren op het dashboard, zoals het aantal positief geteste mensen.”

Verder is een correctie doorgevoerd voor de hoeveelheid water die bij een rioolwaterzuivering langskomt. Het aantal virusdeeltjes per milliliter afvalwater kan worden gemeten, zonder dat de hoeveelheid regenwater daarop invloed heeft. Ook dat zorgt voor cijfers die nauwkeuriger zijn.

Vergelijking tussen gemeenten
Waar dat voorheen niet mogelijk was, kunnen gemeenten en veiligheidsregio’s nu met elkaar worden vergeleken. Dit is volgens De Roda Husman belangrijk, omdat Veiligheidsregio’s willen weten op welke locaties de meeste virussen in het rioolwater zitten. Het geeft een beeld van hoeveel mensen in een gemeente virussen aan het verspreiden zijn, wat sturing mogelijk maakt. “Wat is er lokaal nodig aan maatregelen?”

De bedoeling is om vaker dan een keer per week te meten. Volgens De Roda Husman zal dit binnen afzienbare tijd twee keer per week gebeuren en wordt de frequentie later verder opgevoerd, naar uiteindelijk misschien zelfs dagelijks. “Door vaker te meten is het mogelijk sneller in te spelen op regionale stijgingen.” Momenteel is er sprake van een wisselend beeld. “Op sommige locaties zijn de virusaantallen nog aan het stijgen, maar er zijn ook locaties waar deze aantallen juist lijken af te nemen.”

Update 3/11 om 21.00 uur
Het gemiddeld aantal virusdeeltjes per 100.000 inwoners tussen 26 oktober en 1 november is inmiddels bekendgemaakt: 790,3 x 100 miljard. Om tot dit wekelijkse landelijke gemiddelde te komen, zijn alle rioolmeetwaarden van deze week bij elkaar opgeteld en gedeeld door het aantal metingen. Ter vergelijking enkele aantallen uit eerdere weken: 47,3 (7 - 13 september), 318,62 (12 - 18 oktober) en 567,73 (19 - 25 oktober), steeds x 100 miljard. In het coronadashboard zijn ook de aantallen per veiligheidsregio te vinden, waarbij de zeer hoge score in Zaanstreek-Waterland (3.420,81) opvalt. Voor Flevoland is het slechts 94,84.

Update 4/11 om 9.30 uur
De Unie van Waterschappen heeft een bericht gepubliceerd over de verbeterde meetmethode. Hierin staat onder meer: “STOWA, het kenniscentrum voor de waterschappen, heeft samen met het CBS, het RIVM en de waterschappen de kaarten van het CBS en die van de riolering aan elkaar gekoppeld. Zo is preciezer in beeld wat de herkomst is van het rioolwater dat op een zuivering binnenkomt. De rioolwatermetingen van verschillende gemeenten en veiligheidsregio’s kunnen nu worden vergeleken. Bovendien is beter in beeld gebracht welk deel van het rioolwater afkomstig is van huishoudens, en welk deel van bijvoorbeeld industriewater of regenwater.” De link naar dit bericht op de site van de Unie is hieronder te vinden.

 

MEER INFORMATIE
Item in Nieuwsuur (vanaf 11.25)
RIVM over huidig rioolwateronderzoek
Rioolwatermeting coronadashboard
Bericht Unie van Waterschappen
H2O-bericht: rioolwateronderzoek op 318 rwzi’s

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Hallo Hans, hele goede gedachte. Ik denk dat de geborgde zetels door hun sterke eigenbelang zorgen voor een veel te behoudend waterschap waar innovatie nauwelijks een kans krijgt. Daarbij weten ze het altijd zo te draaien dat de kosten niet eerlijk worden verdeeld en daarvan is de burger de dupe. Al met al denk ik dat een geheel gekozen bestuur sneller en beter tot besluitvorming kan komen en dat er een hoop bestuurlijke drukte kan worden voorkomen.
Een adviescommissie met alle belangengroepen is dan beter.
groet, Fokke
Dag Hans: ik deel je gedachtengang. Er is één nadeel. Het draagt weer bij aan de ‘bestuurlijke drukte’ waar we allemaal last van hebben. Ik vind de optie waarbij geborgden een kwaliteitszetel krijgen, met een maximum van drie per waterschap, daarom ook een aantrekkelijke optie.
Groet van Adriaan
Citaat: 'De Unie wijst erop dat de waterschappen komend jaar meer dan ooit tevoren investeren in veilige dijken en in schoon en voldoende water: 1,8 miljard euro.' Maar de Unie 'vergeet' te melden dat deze 1,8 miljard de opbrengst is van de Watersysteemheffing voor alle waterschappen samen. Dat is dus niet *extra* geld, maar reguliere financiering van droge voeten en schoon water. Het is mooi om dit geld voor de kerntaken van de waterschappen te labelen als een klimaatbeheer, maar er blijft dus extra geld nodig om, zoals de Unie stelt: "Er is wel extra rijksgeld voor decentrale overheden nodig om Nederland versneld aan te passen aan weersextremen."
Het pleidooi van VNG, IPO en Unie voor 1,8 miljard euro voor uitvoering van het Klimaatakkoord (2022-2024) is niet gehonoreerd. Maar als het Rijk de kosten voor klimaatadaptatie niet wil betalen, dan zit er voor de waterschappen niets anders op om naast de watersysteemheffing een aparte klimaatadaptatie-heffing in te voeren. Een heffing van 2 tientjes voor alle tien miljoen huishoudens in Nederland levert 200 miljoen per jaar op. Over drie jaar is dat 600 miljoen en dat is precies één-derde van het bedrag van 1,8 miljard dat VNG, IPO en Unie samen vragen. Zo eenvoudig kan het zijn.
Er wordt 6,7 miljard euro uitgetrokken voor klimaat en het deltaprogramma zoetwater krijgt 100 miljoen. Dat is dus ongeveer 1,5% van dit enorme bedrag. Verder is in 2018 besloten om het Deltafonds uit te breiden van het wegwerken van de achterstand in het onderhoud van dijken naar wateroverlast door klimaatverandering. En nu moet er volgens de deltacommissaris 800 miljoen bij. Wie kan dit balletje-balletje nog volgen? Volgens mij komt het deltaprogramma dus nog steeds structureel geld tekort. Enige journalistieke duiding is wel op z'n plaats!
Proficiat Hein, en ik wens je veel succes op dit essentiële beleidsterrein.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.