0
0
0
s2smodern

Rioolwater kan ons veel vertellen over de pandemie. Tot die conclusie kwamen deskundigen tijdens een internationale videoconferentie die deze week werd gehouden. Wekelijks testen van het afvalwater zou kunnen dienen als een vroegtijdig waarschuwingssysteem voor uitbraken, schrijft The New York Times vandaag.

De Amerikaanse krant zag in de conferentie aanleiding om aandacht te besteden aan het onderzoek dat in diverse landen wordt gedaan naar de aanwezigheid van het coronavirus SARS CoV-2 in rioolwater. De insteek daarbij is dat opheffing van de lockdown alleen kan als de verspreiding van het coronavirus accuraat wordt bijgehouden. Het testen van mensen is niet alleen duur en omslachtig, maar het komt niet in de buurt van de schaal die nodig is om een goed beeld te krijgen van de pandemie, schrijft de krant. Onderzoek in riolen zou perspectief kunnen bieden.

Medema
Voor het artikel sprak de krant ook met Gertjan Medema, de microbioloog die verbonden is aan KWR Water Research Institute in Nieuwegein en in Nederland onderzoek doet naar het virus in rioolwater en de ontwikkeling van een screeningstool. Daarbij kan hij bogen op kennis over eerdere corona-uitbraken zoals die van SARS in Azië (2003), die hij voor de Wereldgezondheidsorganisatie WHO analyseerde met andere internationale experts.

De onderzoekers zijn het erover eens, concludeert The New York Times, dat het nog niet mogelijk is om aan de hand van getraceerde virussen in het afvalwater in te schatten hoeveel virussen er gemiddeld in de ontlasting van mensen terechtkomen. Ook is het nog niet duidelijk hoeveel virusgenen de reis van een toilet naar een afvalwaterzuiveringsinstallatie overleven.

Maar de onderzoekers zijn het er wel over eens dat het rioolwater ons veel kan vertellen over de pandemie en de verspreiding van het virus. "Het is de handtekening van een hele gemeenschap", zegt Krista Wigginton, onderzoeker aan de Universiteit van Michigan, over virussen in rioolwater. Wigginton vond het coronavirus SARS CoV-2 in het afvalwater rond de Bay Area in Californië.

Zes dagen
In Nederland trof KWR en ook het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) genetisch materiaal van het virus aan in monsters uit meerdere rioolwaterzuiveringsinstallaties. KWR vond het virus in het afvalwater zes dagen voordat de eerste bevestigde corona-gevallen werden vastgesteld, schrijft The New York Times. Onderzoekers hebben soortgelijke resultaten gerapporteerd uit onder andere Australië, Frankrijk, Spanje en de Verenigde Staten.

Wekelijkse tests van het afvalwater zouden kunnen dienen als een vroegtijdig waarschuwingssysteem voor uitbraken, stelt het dagblad, dat daar ook kanttekeningen bij plaatst. Eerdere ervaringen met andere virussen hebben onderzoekers geleerd om voorzichtig te zijn met het signaleren van schijnbare trends, aldus de krant. “Als een grote menigte in een stad komt om bijvoorbeeld een voetbalwedstrijd te bekijken, kan het afvalwatersysteem een piek van virussen laten zien die niets te maken heeft met een nieuwe uitbraak.”

"Het vereist goede informatie", citeert de krant daarop Medema, "maar het is uitvoerbaar."

 

MEER INFORMATIE
Artikel New York Times: Is It Safe to Come Out of Lockdown? Check the Sewer

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Huishoudens moeten naar verhouding meer geld betalen voor de waterschapsbelasting dan bedrijven. Dat komt door de gestegen WOZ-waarde van woningen in de laatste jaren, terwijl bedrijfspanden nauwelijks in waarde zijn gestegen. Vereniging Eigen Huis vindt de verdeling niet eerlijk. Maar de Unie van Waterschappen wil nog niet meewerken aan een oplossing maar uitstellen tot "nadat het wetsvoorstel is vastgesteld in 2e en 1e Kamer". Zie:
https://www.h2owaternetwerk.nl/h2o-podium/opinie/aanpassing-waterschapsbelasting-pijnpunten-van-burgers-worden-doorgeschoven-naar-toekomst

.
Erg mooi plan, prachtige visie. De grootste verliespost (verdamping) aanpakken zou ik er nog aan toevoegen: verwijder soortenarme plantages van naaldhout, dat levert waterwinst op én meer biodiversiteit. De CO2-vastlegging gebeurt in de voedselrijkere wadi's twee keer zo efficiënt, dus dat is ook weer winst.
Unie gevangen in eigen modellen.
De Unie van waterschappen is al bijna een jaar bezig om wat uit vinden welk model geldt voor een goede kostenverdeling. Een stuurgoep produceerde ingewikkelde modellen voor de al ingewikkelde huidige verdelingssystematiek. Met als resultaat dan een verdeling over vier categorieën: gebouwd, ongebouwd, ingezetenen en natuur. Met totaal ondoorzichtige grondslagen. Er bleven twee modellen over, uitgerekend van het huidige systeem dat al tien jaar niet goed werkt. In beide systemen passen niet alle waterschappen, helemaal niet als met plusvoorzieningen worden toegepast. Maar volgens mij zijn de waterschappen mans genoeg om zelf wel de verdeling over de categorieën maken met de eigen gebiedskenmerken, welke dat maar mogen zijn. Helemaal geen modellen. Een model beperkt alleen maar. Een gemeente bepaalt ook zelfstandig tarieven voor OZB, afvalstoffenheffing en rioolrecht. Schiermonnikoog met 700 inwoners ook. Kan een waterschap met 300.000- 1 miljoen inwoners zoiets niet? In het bestuur van het wetterskip zitten vaak voor een derde oud-wethouders en ex-raadleden. Die hebben dat jarenlang gedaan. Unie, hou op met het gieten van oude wijn in nieuwe zakken.
Een terechte oproep om voor goed waterbeheer te kijken naar de oorspronkelijke functies van bodem en ondergrond in de regulatie van water. Aanvullend op het overzicht van functies in het artikel kun je nog onderscheiden: de regeneratieve functie (recreatie, natuur, verbinding met natuurlijke elementen) en de ecologische dragerfunctie (natuur, biodiversiteit, huisvesting voor grotere dieren, microklimaten). Het landschap, gevormd door bodem en ondergrond, is een factor op zichzelf die mede beschouwd kan worden. Zo wordt de afweging voor klimaatadaptieve maatregelen verbreed en zullen de maatregelen duurzamer bijdragen aan de hele leefomgeving en al zijn bewoners.
Met veel aandacht en interesse heb ik uw uitvoerige artikel gelezen. Ik woon in aan de rand van Apeldoorn, nabij onze bossen. Het probleem "DROOGTE" is hier erg actueel. Veel publicaties in onze pers, veel reacties van vakmensen, bv van Jos Peters van Royal Haskoning DHV in de Stentor van 22 augustus 2020, of van Marjolein Koek van Natuurmonumenten, juli 2020, "noodwapen tegen droogte op de Veluwe". Als geograaf houdt het probleem "droogte" mij ook voortdurend bezig.
Voorstel van ecoloog Herman van Dam: Vervang het naaldbos door loofbos. Naaldbomen gebruiken het hele jaar door (!) water, loofbossen in de winter bijna niets. Dat moet op veel grotere schaal gebeuren. Uiteindelijk werden de naaldbomen destijds hier aangeplant om de steenkolenmijnen in Zuid Limburg van "stutpalen" te voorzien. Sindsdien maken de naaldbomen een veel te groot aandeel uit van de Veluwse bossen. Maar bijna geen mens in en om de Veluwe is op de hoogte van dat probleem of trekt zich daar iets van aan!!
Ik kijk uit naar uw reactie en uw voorstel hoe dit Naaldbomenprobleem op te lossen.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.