0
0
0
s2smodern

Het drugsgebruik in Eindhoven en Utrecht is fors toegenomen. Dat constateert KWR op basis van een onderzoek van het rioolwater.

Het is voor het zesde jaar op rij dat het wateronderzoeksinstituut KWR heeft gekeken naar drugsresten in het rioolwater van een aantal grote gemeenten. Dit maakt deel uit van een groot jaarlijks onderzoek van het Europese Agentschap voor Drugs en Drugsverslaving. Ruim zestig Europese steden zijn hierbij betrokken. In ons land zijn Amsterdam, Eindhoven en Utrecht vaste deelnemers. KWR werkt bij het onderzoek in deze steden samen met Waternet, waterschap De Dommel en hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden.

Gedurende een week in maart zijn afvalmonsters verzameld. Deze monsters zijn daarna getest op de aanwezigheid van reststoffen van drugs. De resultaten zijn gisteren (13 december) gepubliceerd. De onderzoekers constateren dat in Utrecht en Eindhoven het gebruik van cocaïne flink is gestegen, vergeleken met vorig jaar. Het gebruik in de Domstad verdubbelde zelfs. Bij cannabis en ecstasy is Nederland koploper in Europa.

Amsterdam stond in 2015 nummer één op de Europese lijst. Actuele cijfers ontbreken echter vanwege wat de onderzoekers een technisch probleem in de verwerking van de metingen noemen. KWR heeft dit jaar ook negen kleine gemeenten in de provincie Utrecht onderzocht. De verschillen in drugsgebruik tussen grote en kleine steden blijken gering.

Sinds 2010 hebben amper twintig gemeenten een rioolonderzoek laten uitvoeren. Hoogleraar Pim de Voogt van KWR betreurt dat, omdat het rioolonderzoek volgens hem een belangrijk instrument voor gemeentelijk drugsbeleid kan zijn. Hij merkt daarover op: “De besturen van deze gemeenten krijgen confronterende cijfers over drugsgebruik onder ogen die, na openbaarmaking, stevige discussies teweegbrengen. In de media oogsten zij met onze bevindingen voornamelijk negatieve aandacht. Het lovenswaardige initiatief dat de bestuurders tonen om de drugsproblematiek in beeld te krijgen, vindt geen gehoor. Twee dagen later is de rust in Nederland weergekeerd.”

De NOS heeft een korte video gemaakt over ‘jouw plasje liegt niet over je drugsgebruik’.

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Water vermengt zich en dus geven metingen naast en onder de zonnepanelen geen betrouwbaar resultaat. Een betere opzet zouden twee kwalitatief vergelijkbare meren zijn, waarvan de ene wel zonnepanelen heeft en de andere niet.
Jawel hoor. Regel maar een vergunning bij het waterschap?
Bijzonder nuttig, oa vanwege de calibratie aan de praktijk waarbij gebruik gemaakt is van feitelijkheden. Dit om de sceptici van het type "dit is theorie" te kunnen wijzen op het gegeven dat dit in "de praktijk verklaard" is.
Het is om die reden ook nuttig om dit hulpmiddel als stuurmiddel bij politieke besluitvorming te gebruiken.
Zou het niet effectiever zijn om te focussen op voorlichting en regelingen waardoor bewoners zelf aan de slag gaan, zoals bij ons met Rotterdams Weerwoord? En tegelijkertijd het denken omgooien hoe we omgaan met water. Drinkwater hoger belasten per kuub, maar lagere vaste kosten. Zo zal er minder gebruikt worden en meer regenwater toegepast worden in en om huis. Elke gebufferde druppel blijft uit het riool, elke geïnfiltreerde druppel bevordert gezond bodemleven en groen in de stad.

WaterLeider
Mag de natuur ook de natuur nog zijn? Waarom zou men zeegras willen opdringen? Zonde van de geïnvesteerde menskracht en publieke middelen.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het