secundair logo knw 1

Het drugsgebruik in Eindhoven en Utrecht is fors toegenomen. Dat constateert KWR op basis van een onderzoek van het rioolwater.

Het is voor het zesde jaar op rij dat het wateronderzoeksinstituut KWR heeft gekeken naar drugsresten in het rioolwater van een aantal grote gemeenten. Dit maakt deel uit van een groot jaarlijks onderzoek van het Europese Agentschap voor Drugs en Drugsverslaving. Ruim zestig Europese steden zijn hierbij betrokken. In ons land zijn Amsterdam, Eindhoven en Utrecht vaste deelnemers. KWR werkt bij het onderzoek in deze steden samen met Waternet, waterschap De Dommel en hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden.

Gedurende een week in maart zijn afvalmonsters verzameld. Deze monsters zijn daarna getest op de aanwezigheid van reststoffen van drugs. De resultaten zijn gisteren (13 december) gepubliceerd. De onderzoekers constateren dat in Utrecht en Eindhoven het gebruik van cocaïne flink is gestegen, vergeleken met vorig jaar. Het gebruik in de Domstad verdubbelde zelfs. Bij cannabis en ecstasy is Nederland koploper in Europa.

Amsterdam stond in 2015 nummer één op de Europese lijst. Actuele cijfers ontbreken echter vanwege wat de onderzoekers een technisch probleem in de verwerking van de metingen noemen. KWR heeft dit jaar ook negen kleine gemeenten in de provincie Utrecht onderzocht. De verschillen in drugsgebruik tussen grote en kleine steden blijken gering.

Sinds 2010 hebben amper twintig gemeenten een rioolonderzoek laten uitvoeren. Hoogleraar Pim de Voogt van KWR betreurt dat, omdat het rioolonderzoek volgens hem een belangrijk instrument voor gemeentelijk drugsbeleid kan zijn. Hij merkt daarover op: “De besturen van deze gemeenten krijgen confronterende cijfers over drugsgebruik onder ogen die, na openbaarmaking, stevige discussies teweegbrengen. In de media oogsten zij met onze bevindingen voornamelijk negatieve aandacht. Het lovenswaardige initiatief dat de bestuurders tonen om de drugsproblematiek in beeld te krijgen, vindt geen gehoor. Twee dagen later is de rust in Nederland weergekeerd.”

De NOS heeft een korte video gemaakt over ‘jouw plasje liegt niet over je drugsgebruik’.

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

wat een briljante toepassing: nu nog de vraag hoe specifiek die taal is of kan worden...
Voor mij is het onbegrijpelijk dat de leiding van deze bedrijven niet zou begrijpen wat ze doen. Is het dan toch onkunde of wentelen ze de kosten gemakkelijk af op de overheid?
Breng het toezicht op alle lozende bedrijven terug onder het gezag van de waterdiensten als Rijkswaterstaat en de Waterschappen. Daar zit de expertise op dit gebied. We staan met de waterparagraaf voor een enorme opgave, en de uitdaging is beter op zijn plaats bij de waterdiensten.
@Fred SandersIk denk dat wetenschappers te veel willen onderzoeken om hun studenten lesstof te verschaffen en moet daarbij steeds denken aan de Eierlandse dam en prof. Marcel Stive. 25 jaar geleden wist hij al dat er vóór en áchter deze 850 meter lange strekdam begrijpelijke stromingsproblemen waren, die stromingsreacties zijn er nu nog. kustverdediging.nl 
@JacobsTja, wat zal ik zeggen, ik mis in Jos zijn verhaal over de de grote hoeveelheid Escherichia coli bacterie die in het grondwater zit, zelf al op meer dan 30 meter diepte, en ook mis ik de hoeveelheid ijzer en mangaan die in het grondwater zit, en dit alles kost veel om het eruit te halen, tot op heden wordt mijn grondwater afgekeurd en dat al tot 4 keer toe.
Dus, bezint eer gij begint, en complexe filter systemen zijn nu niet bepaald goedkoop in aanschaf maar vragen ook onderhoud. En laten we het een hebben over die andere stofjes, zoals medicijnen, ook deze dringen diep door in de grond, en deze zijn niet zo gemakkelijk eruit te halen, persoonlijk ben ik niet zo blij met een chemokeur van een ander... Mvg John