0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Het drugsgebruik in Eindhoven en Utrecht is fors toegenomen. Dat constateert KWR op basis van een onderzoek van het rioolwater.

Het is voor het zesde jaar op rij dat het wateronderzoeksinstituut KWR heeft gekeken naar drugsresten in het rioolwater van een aantal grote gemeenten. Dit maakt deel uit van een groot jaarlijks onderzoek van het Europese Agentschap voor Drugs en Drugsverslaving. Ruim zestig Europese steden zijn hierbij betrokken. In ons land zijn Amsterdam, Eindhoven en Utrecht vaste deelnemers. KWR werkt bij het onderzoek in deze steden samen met Waternet, waterschap De Dommel en hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden.

Gedurende een week in maart zijn afvalmonsters verzameld. Deze monsters zijn daarna getest op de aanwezigheid van reststoffen van drugs. De resultaten zijn gisteren (13 december) gepubliceerd. De onderzoekers constateren dat in Utrecht en Eindhoven het gebruik van cocaïne flink is gestegen, vergeleken met vorig jaar. Het gebruik in de Domstad verdubbelde zelfs. Bij cannabis en ecstasy is Nederland koploper in Europa.

Amsterdam stond in 2015 nummer één op de Europese lijst. Actuele cijfers ontbreken echter vanwege wat de onderzoekers een technisch probleem in de verwerking van de metingen noemen. KWR heeft dit jaar ook negen kleine gemeenten in de provincie Utrecht onderzocht. De verschillen in drugsgebruik tussen grote en kleine steden blijken gering.

Sinds 2010 hebben amper twintig gemeenten een rioolonderzoek laten uitvoeren. Hoogleraar Pim de Voogt van KWR betreurt dat, omdat het rioolonderzoek volgens hem een belangrijk instrument voor gemeentelijk drugsbeleid kan zijn. Hij merkt daarover op: “De besturen van deze gemeenten krijgen confronterende cijfers over drugsgebruik onder ogen die, na openbaarmaking, stevige discussies teweegbrengen. In de media oogsten zij met onze bevindingen voornamelijk negatieve aandacht. Het lovenswaardige initiatief dat de bestuurders tonen om de drugsproblematiek in beeld te krijgen, vindt geen gehoor. Twee dagen later is de rust in Nederland weergekeerd.”

De NOS heeft een korte video gemaakt over ‘jouw plasje liegt niet over je drugsgebruik’.

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

KNW Lidmaatschap

"KNW Waternetwerk verbindt waterprofessionals in een uniek platform"

Word ook lid

Laatste reacties op onze artikelen

Eindelijk... goed voorbeeld doet goed volgen hopelijk. Kom op waterbeheerders van Nederland!
In BN DeStem hebben twee gezaghebbende mensen van Natuurmonumenten ook een verhaal geschreven wat de situatie in Brabant goed belicht. We hebben nog lang niet genoeg voor de natuur gedaan, zo blijkt.
Anonieme inzamelingsacties van bestrijdingsmiddelen zijn er al sinds de jaren 90.
Toch komen er bij elke nieuwe actie weer tonnen middelen tevoorschijn. Ra ra hoe kan dat?
Waarom zijn er steeds weer financiële regelingen beschikbaar?
Gebruikers krijgen zo subsidie op kosten van de gemeenschap om van hun “afval” af te komen.
En weer betaalt de vervuiler niet.
Hi Sander, Dyvar zit zeker tussen die 50 innovatieve oplossingen. Maar er is veel meer daarbuiten. En bovendien is Dyvar niet per se de beste oplossing voor iedere toepassing, zoals eigenlijk geen enkele technologie de beste is voor alle toepassingen. Elke technologie heeft zijn eigen toepassings 'sweetspot'...door deze allemaal naast elkaar te zetten en objectief te vergelijken op zaken zoals energie verbruik, TRL, reststromen, voetprint, CapEx, OpEx, robuustheid, referenties (etc etc) kunnen bedrijven de meest geschikte innovatieve oplossing vinden voor elke specifieke case.
Gewoon naar de oplossingen van Salttech kijken.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het