Hoogheemraadschap van Rijnland is de afgelopen tijd op straat het gesprek met bewoners aangegaan over de gevolgen van de klimaatverandering en zeespiegelstijging. Om hen te triggeren, is het kunstproject Here Comes the Flood van Rem van den Bosch ingezet. Van de vele interessante gesprekken die dat opleverde, gaat het waterschap video-compilaties verspreiden.

Here Comes the Flood is de voorbije weken te zien geweest in het straatbeeld van Gouda, Haarlem, Hoofddorp, Leiden, Lisse en Zoetermeer. Inwoners zijn zo bewust gemaakt van de grote uitdagingen van de klimaatverandering en zeespiegelstijging, vertelt communicatieadviseur Marloes Scargo van Rijnland. “Kunst is daarvoor een goede trigger. Het maakt op een treffende manier tastbaar wat er kan gebeuren als de dijken doorbreken. We kregen terug van mensen dat zowel de kunst als onze boodschap binnenkwam. Dat komt mooi samen.”

Het evenement was volgens haar collega Kirsten Barnhoorn een geslaagde aanloop naar de Waterschapsverkiezingen van 15 maart 2023. “Wij wilden uitlichten dat de klimaatverandering en zeespiegelstijging zowel voor onszelf als voor de bewoners grote uitdagingen met zich meebrengen. Daarmee maken we een bruggetje naar maart wanneer zij een keuze hebben.”

Modellen op rode trappen
Kunstenaar Rem van den Bosch wil dan ook met Here Comes the Flood de dialoog over deze thematiek aanwakkeren. Hij reist al langere tijd door Nederland en Vlaanderen om geënsceneerde foto’s te maken op kwetsbare en herkenbare plekken. Het meest in het oog springende onderdeel van het kunstproject zijn de modellen die meedoen. Zij zitten of staan op rode trappen en geven met de stand van hun hand aan hoe hoog het water zou komen bij een overstroming.

Scargo licht toe: “In het centrum van Leiden gaat het om een hoogte van een halve meter, in het centrum van Gouda om een meter en aan de rand van Zoetermeer om drie meter. Dat is mooi te zien op de foto’s die de kunstenaar speciaal op een aantal plekken in ons eigen gebied heeft gemaakt. De setting op de foto’s is vervolgens door de modellen nagebootst in de stadscentra, als trigger voor de straatgesprekken.”

Het gebied van Rijnland is niet de eerste plek waar het kunstproject is getoond. De expositie was al te bekijken bij onder andere het Watersnoodsmuseum en in Amsterdam, Antwerpen en Gent. “De kunstenaar raakt met zijn kunst een gevoelige snaar op het gebied van klimaat en water”, aldus Barnhoorn.

Verspreiding van compilaties van gesprekken
Het hele gebeuren werkt volgens Scargo als een showstopper. “Mensen bleven staan en vervolgens zijn we met hen in gesprek gegaan. Deze vaak boeiende gesprekken hebben wij opgenomen en hiervan verspreiden we video-compilaties via sociale media. Dat gebeurt gedurende langere tijd. Zo willen we zorgen voor olievlekwerking. Er gaan ook bussen met daarop de foto’s afgebeeld rijden door het Rijnlands gebied.”

De meeste mensen weten niet meteen wat een model aangeeft, zegt Barnhoorn. “Het leuke is dat je hen daarnaar kunt vragen en zij dan een beetje aan het zoeken zijn. Als je vervolgens vertelt dat zo hoog het water komt bij een overstroming, kunnen ze zich dat vaak niet voorstellen. Het is niet om inwoners bang te maken, maar wel om het met hen te hebben over wat het waterschap en andere partijen allemaal doen in verband met de uitdagingen in de toekomst. En hoe zij zelf een steentje bij kunnen dragen, of een plantje natuurlijk!”

Kunstproject RijnlandRoulerende weergave van zeven beelden van het kunstproject in Rijnlands gebied

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

“De waterkwaliteit is op orde”, dat is een hele geruststelling. Al ben ik bang dat hier een verkeerd zinnetje in het artikel geslopen is.
deed de PvdA ook nog ergens mee of wordt deze partij door de schrijver van dit artikel geboycot???
H. Laros H2O/Waternetwerk
Leuk om aan te haken. Waar wordt de win-win gerealiseerd??
Zo zie je maar wie als expert mag optreden met de dikste beurs. Toevallig kost zo’n damwand ook nog veel geld en wie betaalt dat: de burger van Nederland. Rijkswaterstaat stort het in het water om te paaien, van wie……
Bij de discussie over natuurlijke systemen komt altijd de opmerking over benodigde ruimte naar voren. Hoeveel is dat?
In het genoemde Stowa rapport wordt een onderscheid gemaakt naar:
Op basis van de nadere uitwerking kunnen technologen en beleidsmedewerkers van waterschappen een gefundeerde keuze maken voor een natuurlijk systeem, afhankelijk van de specifieke situatie op een RWZI en de gekozen opties:
A. Toepassing van een enkel systeem als ‘stand alone’ techniek als uitbreiding van de RWZI, voor upgrading van het effluent (afloop nabezinktank).
B. Als inpassing in een integraal natuurlijk systeem wat naast effluentbehandeling ook recht doet aan de omgeving en waarbij functies zoals het creëren van natuurlijk, levend water, effluentbuffering, recreatie en natuur gecombineerd worden.
De Waterharmonica's nemen de meeste ruimte in, zeker omdat voor een goede verwijdering van medicijnen laag tot zeer lage belaste Waterharmonica's nodig zijn (zie ook Stowa 2013-07). Dus een hydraulische belasting van zeker niet meer dan 0,05 m/dag. Ofwel een ruimte beslag van 2,5 tot 3,75 m2 per inwoner.
Het totale debiet aan gezuiverd afvalwater in Nederland is ca. 2.000.000 m3 per jaar (CBS, data 2020). Dit zou dan neerkomen op een totaal netto ruimte beslag van 4.000 ha in heel Nederland. Zeg 5.000 tot maximaal 10.000 ha. Dit lijkt veel, maar het is wel met gestapelde belangen en mogelijkheden. Stel 25 cm waterberging: 10.000.000 waterberging, stel dat een kwart van de Waterharmonica's als KRW-waardig wordt beschouwd (is best wel reëel): 500 tot 1.000 ha.... En dan nog recreatie, natuur, CO2-vastlegging, stikstofrechten? Vrienden maken, bufferzones rond de rwzi's. Een voorbeeld van een zoektocht, uitgevoerd door het Wetterskip Fryslân: http://www.waterharmonica.nl/reports/LW289-47_005-rapd02-waterharmonica.pdf. Op weg naar 2027?
Ruud Kampf
Rekel/water

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!