Na signalen dat de meervalpopulatie in de Westeinderplassen in omvang zou zijn gegroeid, gaat Hoogheemraadschap van Rijnland deze claim onderzoeken. Samen met Sportvisserij Nederland en lokale beroepsvisser wordt de meervalpopulatie in het beheersgebied van Rijnland de komende twee jaar onderzocht.

Tien jaar geleden deed het Hoogheemraadschap van Rijnland voor het eerst onderzoek naar de meerval in de Westeinderplassen. “De vraag was toen of de meervalpopulatie daar een relictpopulatie was uit de tijden dat het Haarlemmermeer nog een groot meer was”, legt Bart Schaub, adviseur beleid & onderzoek bij Rijnland, uit. “Ook onderzochten we wat het trekgedrag en het habitatgebruik op het meer was”

Bart SchaubBart SchaubNa vergelijking met meervallen uit de Maas en Duitsland bleek inderdaad dat het gaat om een relictpopulatie. “Er zijn toen stukjes vin en baarddraad van deze meervallen onderzocht en zo konden we vaststellen dat dit een genetisch unieke populatie is. Dat de vissen zich in de Westeinderplassen hebben kunnen handhaven, is waarschijnlijk te verklaren door de rietzudden, de drijvende rietplassen, die dit meer zo bijzonder maken.”

Na verschillende meldingen rees bij Rijnland het vermoeden dat de meerval, de grootste inheemse roofvis van ons land, tien jaar na het laatste onderzoek in grotere getalen aanwezig is in de Westeinderplassen. “En zich bovendien ook verder over ons beheersgebied zou hebben verspreid.”

Met de gebruikelijke vismonitoringsmethoden is het volgens Schaub lastig om de omvang van de meervalpopulatie vast te stellen. “Vandaar dat we nu hebben besloten om een nieuw onderzoek te starten dat tot 2024 zal lopen. De komende maanden zullen we opnieuw een merk-terugvangstonderzoek in de Westeinderplassen uitvoeren, waarbij een aantal meervallen een onderhuidse chip krijgt. Het gebied er om heen willen we onderzoeken door middel van meldingen. Vangsten kunnen gemeld worden op www.meervalmeldpunt.nl.”

Behalve het monitoren van de visstand van de meerval wil Rijnland ook onderzoeken of maatregelen die zijn genomen om de waterkwaliteit te verbeteren invloed hebben gehad op de populatie. “Verder willen we ontdekken of er misschien sprake is van inmenging van meervallen vanuit de grote rivieren en of de, mogelijk versterkte, aanwezigheid van de meerval gevolgen heeft voor de totale vispopulatie.”
Uiteindelijk wil het hoogheemraadschap zo komen tot een beter overzicht van de vispopulatie. “Vervolgens kunnen we onze strategie bepalen en bekijken wat de aanwezigheid van deze vis voor ons als waterbeheerder betekent en van ons vraagt. Bijvoorbeeld in het kader van de KRW-doelen in de Westeinderplassen.”

Het onderzoek op de Westeinderplassen wordt samen verricht met de visrechthebbende beroepsvisser, Theo Rekelhof, en Sportvisserij Nederland. “We doen dit onderzoek echt samen met de sport- en beroepsvissers in ons gebied. We vragen ze niet alleen om meldingen, maar ook om in hun archief te graven en met historische data te komen. Zo hopen we echt een goed beeld te krijgen van de ontwikkeling van de populatie.”

De vissers hebben hun eerste vangsten overigens al gedaan. Recent ving Rekelhof een meerval die tien jaar geleden in het eerste onderzoek al was gechipt. “Het gaat goed met deze vis, want hij is gegroeid van 37 centimeter naar ruim een meter, van 300 gram naar ruim 7 kilo. Dat is een signaal dat de meerval zich goed weer te handhaven op de Westeinderplassen.”

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Hans Middendorp AWPBeste Hans, Hetty. Allereerst dank voor jullie zinvolle reacties.
Hans, je merkt terecht op dat de bui waarmee we de analyse hebben uitgevoerd niet vaak voorkomt. Ingrijpende maatregelen doorvoeren die alleen effect hebben tijdens extreme neerslag is niet doelmatig, daar ben ik het mee eens. Oppervlakkige afstroming komt echter niet alleen voor bij deze extreme neerslag, maar ook bij kleinere buien met hoge intensiteit, of bijvoorbeeld wanneer de ondergrond verzadigd is. In hellend gebied, zoals de Veluwe, hoeft het volume van de bui niet groot te zijn om oppervlakkige afstroming richting de watergang te veroorzaken. In de studieresultaten zagen we dat sommige gebieden bijvoorbeeld al bij 15 mm intense neerslag tot afvoer komen.
Intense neerslag die de infiltratiecapaciteit van de bodem overschrijdt komt meerdere keren per jaar voor. Uiteindelijk willen we uiteraard niet de Veluwe over een groot oppervlak verstoren, maar willen we de bergende capaciteit van het landschap in de vorm van begroeiing, microreliëf en holle percelen herstellen.
Hoe gaat men deze drempelwaarden handhaven?
Louis Peperzak Leren van het rampjaar
Ik volgde de tv serie met interesse. Deze video is ook erg interessant en zeer leuk gemaakt! Hopelijk lukt het om dit verder uit te werken, in een boek of promotie. Graag met gedetailleerde kaarten.
Lastig dat consequenties van prijsstijgingen per DW-bedrijf steeds anders worden uitgedrukt. Kan dat nog genormaliseerd worden? Bijv. Differentiatie naar en procentuele prijsstijgingen van DW-vastrecht? Dan wordt de interessante vergelijking eenvoudiger. Dank alvast.
Johan Raap Een stout biertje
Heel leuk initiatief, maar helaas is vergeten dat het flesje van statiegeld moet zijn. Natuurlijk brengen wij het allemaal braaf naar de glasbak, maar je moest eens weten hoeveel mensen / jongelui misschien die dat niet doen. Overal vind ik die krengen, met name desperado flesjes en van die twist off flesjes. Vanuit LCIA is al lang bekend dat statiegeld een goede wijze is om te besparen op energie, grondstoffen en water, binnen een straal van (en hier mag ik geen verantwoording nemen) 400 km. Dus mijn stelling is 'geef het goede voorbeeld en blijf bij aankoop weg van statiegeld loze flesjes'. Succes allemaal en proost

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!