0
0
0
s2sdefault

Als eerste waterschap in Nederland bouwt het Hoogheemraadschap van Rijnland een installatie die medicijnresten uit afvalwater verwijdert met actief poederkool (PACAS). Dat gebeurt op de awzi Leiden Noord, een van de landelijke ‘hotspots’ met verontreinigd water.

2801 Thea FierensThea FierensDeze week is de eerste paal de grond ingegaan, in augustus moet de installatie ‘full scale’ draaien. “Een prachtig moment” noemt hoogheemraad Thea Fierens het begin van de bouw. "Medicijnresten en andere microverontreinigingen zoals microplastics moeten echt uit het water. Dat vinden wij gigabelangrijk: de impact is zo groot."

Ze wijst op de vele plassen in het gebied rond de afvalwaterzuiveringsinstallatie Leiden Noord, waar mensen zwemmen, maar ook op de gevolgen voor bijvoorbeeld vissen. "Zij gaan aan de Prozac die wij in de wc uitplassen en worden daar depressief van."

Het gaat veelal om lage concentraties stoffen die moeilijk te verwijderen zijn. Tien jaar geleden heeft Rijnland al onderzoek gedaan naar een extra zuiveringsstap met ozon, maar dat was toen nog niet haalbaar, vertelt strategisch beleidsadviseur Paul Versteeg.

Zwitserland
Sindsdien zijn de verschillende technieken, andere door STOWA, verder ontwikkeld. Zo is enkele jaren geleden in het kader van het project Schone Maaswaterketen een succesvolle praktijkproef met poederkool gehouden op de rioolwaterzuivering Papendrecht van waterschap Rivierenland. In de Nerada-installatie in Simpelveld draait nog een proef. 

Ook heeft de rijksoverheid de Ketenaanpak Medicijnresten uit Water opgezet. Daarin wordt samen met de water- en zorgsector naar oplossingen gezocht. Waterschap De Stichtse Rijnlanden begint dit voorjaar op de rwzi Houten met de bouw van de eerste ozoninstallatie van Nederland, die eind dit jaar gereed moet zijn.

Na een bezoek aan Zwitserland, waar sinds juni 2019 een PACAS-installatie draait, heeft Rijnland ervoor gekozen om met deze techniek aan de slag te gaan. Bij PACAS (powdered activated carbon in activated sludge, ofwel poederkooldosering in actiefslib) worden de microverontreinigingen geabsorbeerd, legt projectleider Freek Opraus uit. Het resterende slib wordt verbrand. "De andere technieken breken de medicijnen af in kleine stukjes. Er blijft dan dus altijd iets over."

Bewustwording
Een ander argument zijn de kosten. Die bedragen per kuub 5 tot 7 cent bovenop de normale zuiveringskosten van 50 tot 60 cent, en dat is volgens adviseur Versteeg goedkoper dan ozon. De installatie in Leiden Noord, die gebouwd wordt door ABS, Nijhuis en Witteveen+Bos, kan maximaal 2000 kuub per uur verwerken.

Rijnland maakt gebruik van een subsidieregeling van het Rijk voor de bouw en de exploitatie in de komende tien jaar. Daarvoor is wel een rendement van 70 tot 80 procent vereist. De totale kosten bedragen 3,8 miljoen euro. In die tien jaar moet duidelijk worden wat het beste werkt en wat de precieze kosten zijn, zodat andere waterschappen daar van kunnen leren.

Daarnaast werkt Rijnland voortdurend aan bewustwording, die moet voorkomen dat ongewenste stoffen in het riool belanden. "Gedragsverandering is nodig", stelt heemraad Fierens. "Daarom zijn we in gesprek met bijvoorbeeld ziekenhuizen, zorginstellingen, apothekers en huisartsen en denken we na over een publiekscampagne. Want veel mensen weten niet dat de tandpasta waarmee zij hun tanden poetsen en de make-up die zij gebruiken ook microplastics bevat."

 

MEER INFORMATIE

Nieuwsbericht Rijnland 
H2O-bericht: Bouwteam voor ozoninstallatie op rwzi Houten aan de slag
H2O-bericht: Poederkool verwijdert medicijnresten efficiënt

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Frank Agterberg H2O/Waternetwerk
@Paul GootjesBeste Paul, het was destijds onmogelijk om een milieuhygiënische verklaring te verkrijgen (voor dat 'grout') omdat testprocedures en -mogelijkheden nog niet bestonden terwijl ILT wél aandrong op het volledig afvullen van boorgaten met precies dat materiaal. Er is met vereende krachten door leveranciers, CI's en eindgebruikers gewerkt aan een goede testmethode en daarmee de vereiste verklaringen. Dat heeft al met al tot medio 2020 geduurd. Inmiddels is dat dus opgelost en is de discussie verschoven naar de thermische geleidbaarheid en mengverhoudingen van het grout met het oog op de energetische en milieutechnische prestaties.
Paul Gootjes H2O/Waternetwerk
Ook is het opvallend dat er niet gesproken wordt over de toepassing van ongekeurde HDPE bodemlussen.
Lekkage en veel weerstand, wat de hele levensduur voor extra energiegebruik zorgt wordt niet genoemd.
Paul Gootjes H2O/Waternetwerk
Wel vreemd dat ILT in 2019 de overtreding toeliet dat er stoffen zonder geldige milieu hygiënische verklaring werden gebruikt. Dit werd medegedeeld in een brief van ILT op 28 februari waarbij de tijd werd gegeven tot 31 december 2019 om "de overtreding zo spoedig mogelijk ongedaan te maken"
Nog steeds actueel...

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.