secundair logo knw 1

Hoogheemraadschap van Rijnland heeft de renovatie, vervanging en uitbreiding van de afvalwaterzuivering in de regio Haarlem aanbesteed. De zuiveringen in Haarlem Schalkwijk en Heemstede worden uit bedrijf genomen en vervangen door transportgemalen. Het afvalwater gaat voor bewerking naar de afvalwaterzuiveringsinstallatie Zwanenburg, die wordt uitgebreid en gerenoveerd. Het werk begint eind dit jaar, meldt Rijnland.

De beide zuiveringen in Schalkwijk en Heemstede zijn aan het einde van hun technische levensduur. Ze stammen respectievelijk uit de jaren 50 (Heemstede) en jaren 60 (Schalkwijk) van de vorig eeuw. Ze worden uit productie genomen conform de uitgangspunten van het Strategische Zuiveringsplan van Rijnland dat erop gericht is om onrendabele awzi’s af te stoten, rendabele te moderniseren en binnen het zuiveringsstelsel op zoek te gaan naar centralisatie.

De zuiveringen in Schalkwijk en Heemstede worden vervangen door transportgemalen. Van daaruit wordt het afvalwater getransporteerd naar de zuivering in Zwanenburg, die wordt uitgebreid en gerenoveerd. De huidige verwerkingscapaciteit van deze awzi is 5.000 m3/ en wordt opgevoerd tot 8.400 m3/u. Om dat te bereiken worden een 4e beluchtingstank en 7e nabezinktank gebouwd. Een eventuele 8e nabezinktank kan later bijgebouwd worden, aldus het hoogheemraadschap.

Afkoppelen
Bij de uitbreiding en bepalen van de maximale verwerkingscapaciteit in Zwanenburg gaat Rijnland ervan uit dat de gemeenten Haarlem, Heemstede en Haarlemmermeer het rioolstelsel aanpassen door hemelwater af te koppelen. Daar zijn afspraken over gemaakt, maar de vraag is wel in welk tempo de gemeenten de afkoppelingen realiseren. Het versneld afkoppelen is een harde voorwaarde voor de hydraulische capaciteit waar Rijnland nu op inzet voor de awzi Zwanenburg.

De renovatie van de awzi Zwanenburg behelst vooralsnog geen nieuwe toepassingen als fijnzeven, cellulose- en medicijnrestenverwijdering. Als reden geeft Rijnland dat het niet te veel innovaties op één zuivering wil toepassen, een les die is geleerd tijdens de renovatie van awzi Velsen. “Die ontwikkelingen kunnen ook later”, staat in de besluitnota.

De noodzaak om medicijnresten te verwijderen heeft ook geen prioriteit, omdat awzi Zwanenburg niet is geïdentificeerd als zogeheten hot-spot voor microverontreinigingen, schrijft adviesbureau Arcadis in een variantenstudie. De awzi loost op de boezem van de Haarlemmermeerpolder, nabij het punt waar de boezem afwatert naar het Noordzeekanaal. “De verbetering van de effluentkwaliteit zal daarmee weinig effect hebben op de lokale of regionale oppervlaktewaterkwaliteit”, stelt Arcadis.

Slib
Het slib van Zwanenburg gaat naar de centrale slibvergisting op Haarlem Waarderpolder. Die installatie is overigens enkele jaren later klaar dan voorzien, waardoor de bestaande slibontwatering op Zwanenburg enkele jaren langer in bedrijf moet blijven. Voor het slibtransport van Zwanenburg naar Waarderpolder moet een slibleiding worden aangelegd, zoals er ook een transportleiding tussen Haarlem-Schalkwijk en Zwanenburg moet komen.

Rijnland heeft die en andere werken inmiddels aanbesteed. Het bouwen van de transportgemalen Haarlem-Schalkwijk en Heemstede is aan Vobi Infra gegund, het leggen van de transportleiding tussen Haarlem-Schalkwijk en Zwanenburg en de slibleiding tussen Zwanenburg en Haarlem Waardepolder aan de BAM en de renovatie en uitbreiding van de zuivering aan Mobilis, laat Rijnland weten.

Aan het eind van dit jaar gaat de schop de grond in. Volgens planning wordt begin 2025 het nieuwe afvalwatersysteem in gebruik genomen. Voor het hele project trekt het hoogheemraadschap een uitvoeringskrediet van 98,3 miljoen euro uit. Aan de voorbereiding is al 7 miljoen euro uitgegeven.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.