De waterstanden van de grote rivieren gaan in de komende twee weken waarschijnlijk aanzienlijk dalen. Het is mogelijk dat de Rijnafvoer bij Lobith uitkomt op 1.000 kubieke meter per seconde of minder in de tweede helft van juli. Dit is slechts enkele keren eerder in deze tijd van het jaar voorgekomen en kan een grote druk leggen op het Nederlandse watersysteem.

Deze verwachting spreekt Alphons van Winden van Bureau Stroming uit op zijn website Waterpeilen.nl. De regenbuien van de afgelopen weken zorgden volgens hem slechts voor een korte opleving in de waterstanden van Rijn en Maas. Er breekt nu een langdurige droge periode aan en dat heeft gevolgen. “De kleine buffer die is aangelegd, zal al snel zijn opgebruikt.”

De waterstand in de Rijn is momenteel lager dan normaal voor de tijd van het jaar. Volgens het waterbericht van Rijkswaterstaat op dinsdagmiddag 5 juli is de waterhoogte van de Rijn bij Lobith 7,86 meter en de waterafvoer ongeveer 1.300 kubieke meter per seconde (m3/s). Van Winden acht de kans groot dat de waterstand richting 7,25 meter gaat en de afvoer onder 1.000 m3/s uitkomt in de tweede helft van juli. “En met mogelijk een warme episode voor de boeg zal de druk op het Nederlandse watersysteem groot zijn.”

Ver uitzakkende waterstanden in rivieren
Een zo lage afvoer van de Rijn is in de tweede helft van juli alleen in 1921, 1949, 1964 en 1976 voorgekomen; in 2018 gebeurde dat pas in augustus. “Als de droogte dan ook nog voortduurt, zou dat voor de waterstanden in de rivieren betekenen dat ze nog verder wegzakken.” Deze hitte is nog niet zeker maar een overgang naar een natter weertype lijkt later deze maand ook niet waarschijnlijk, aldus Van Winden. “Misschien valt het mee als het weerpatroon toch ineens omslaat, maar het lijkt verstandig om ons op te gaan maken voor een mogelijk langdurige droge periode met ver uitzakkende waterstanden in de rivieren.”

De Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) geeft in de vandaag gepubliceerde actualisatie van de droogtemonitor een prognose tot half juli. Er wordt gemeld dat de Rijnafvoer op het ogenblik laag is. “De Rijn gaat vanaf donderdag 7 juli verder dalen, waarschijnlijk richting 1.100 m3/s rond 15 juli. Dit is zeer laag voor de tijd van het jaar.”

Ook flinke daling van Maasafvoer verwacht
Van Winden verwacht dat ook de afvoer van de Maas – op het ogenblik iets onder de 45 m3/s – naar een zeer laag niveau gaat. “De kans is groot dat rond half juli de afvoer gedaald is naar slechts 35 à 40 m3/s per seconde.” Een zo lage afvoer is in deze tijd van het jaar gebruikelijker bij de Maas dan bij de Rijn. “Alleen al sinds het jaar 2000 is het in circa 35 procent van de jaren voorgekomen.”

De LCW heeft het in de droogtemonitor over een daling richting 30 à 40 m3/s. De commissie wijst er wel op dat de kans op een daggemiddelde afvoer van minder dan 25 m3/s klein is. Daarmee zou het mogelijk zijn om aan de watervraag te blijven voldoen.

De LCW schetst verder een droogtebeeld dat de laatste weken niet veel veranderd is. Zo is door de neerslag sinds half mei de bodemvocht situatie over het algemeen voldoende. Grondwaterstanden zijn in diverse gebieden laag en lokaal zijn beken drooggevallen. Waterschappen handhaven daarom diverse maatregelen, zoals onttrekkingsverboden en peilopzet. In het algemeen doen zich nog weinig problemen voor, aldus de LCW.

LEES OOK
H2O Actueel: droogtesituatie op 22 juni 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Hans Middendorp AWPBeste Hans, Hetty. Allereerst dank voor jullie zinvolle reacties.
Hans, je merkt terecht op dat de bui waarmee we de analyse hebben uitgevoerd niet vaak voorkomt. Ingrijpende maatregelen doorvoeren die alleen effect hebben tijdens extreme neerslag is niet doelmatig, daar ben ik het mee eens. Oppervlakkige afstroming komt echter niet alleen voor bij deze extreme neerslag, maar ook bij kleinere buien met hoge intensiteit, of bijvoorbeeld wanneer de ondergrond verzadigd is. In hellend gebied, zoals de Veluwe, hoeft het volume van de bui niet groot te zijn om oppervlakkige afstroming richting de watergang te veroorzaken. In de studieresultaten zagen we dat sommige gebieden bijvoorbeeld al bij 15 mm intense neerslag tot afvoer komen.
Intense neerslag die de infiltratiecapaciteit van de bodem overschrijdt komt meerdere keren per jaar voor. Uiteindelijk willen we uiteraard niet de Veluwe over een groot oppervlak verstoren, maar willen we de bergende capaciteit van het landschap in de vorm van begroeiing, microreliëf en holle percelen herstellen.
Hoe gaat men deze drempelwaarden handhaven?
Louis Peperzak Leren van het rampjaar
Ik volgde de tv serie met interesse. Deze video is ook erg interessant en zeer leuk gemaakt! Hopelijk lukt het om dit verder uit te werken, in een boek of promotie. Graag met gedetailleerde kaarten.
Lastig dat consequenties van prijsstijgingen per DW-bedrijf steeds anders worden uitgedrukt. Kan dat nog genormaliseerd worden? Bijv. Differentiatie naar en procentuele prijsstijgingen van DW-vastrecht? Dan wordt de interessante vergelijking eenvoudiger. Dank alvast.
Johan Raap Een stout biertje
Heel leuk initiatief, maar helaas is vergeten dat het flesje van statiegeld moet zijn. Natuurlijk brengen wij het allemaal braaf naar de glasbak, maar je moest eens weten hoeveel mensen / jongelui misschien die dat niet doen. Overal vind ik die krengen, met name desperado flesjes en van die twist off flesjes. Vanuit LCIA is al lang bekend dat statiegeld een goede wijze is om te besparen op energie, grondstoffen en water, binnen een straal van (en hier mag ik geen verantwoording nemen) 400 km. Dus mijn stelling is 'geef het goede voorbeeld en blijf bij aankoop weg van statiegeld loze flesjes'. Succes allemaal en proost

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!