0
0
0
s2sdefault

In de buurt van Lochem heeft Waterschap Rijn en IJssel deze week de honderdste 'droogtestuw' in een watergang geplaatst. Dat is een voorlopig hoogtepunt in de actie die het schap samen met LTO Noord voert tegen de droogte in het gebied en die begon met het aanbieden van duikerafsluiters.

Ruim 150 agrariërs meldden zich de afgelopen drie jaar voor zo’n opblaasbare bal, waarmee duikers in kavelsloten afgesloten kunnen worden, vertelt woordvoerder Mark Ketelaar van Rijn en IJssel. Zodoende wordt het regenwater lokaal vastgehouden.

"Maar het is wel alles of niets", aldus Ketelaar. "In de gesprekken die we met boeren voerden, merkten we dat er ook behoefte was aan regelbare stuwen."

De actie met de duikerafsluiters loopt nog steeds, maar de stuwen zijn er daarom bijgekomen. Voor boeren zijn hier geen kosten aan verbonden: het waterschap plaatst ze en zorgt voor het onderhoud.

Gesprekken
De honderdste stuw, die overigens niet bij een boer maar in een eigen watergang werd geplaatst, beschouwt Rijn en IJssel als ‘een mooi wapenfeit’ in de strijd tegen de droogte in het gebied. "Droogtestuwen houden het water op watersysteemniveau op een grotere schaal vast. En dat is wat we willen: water zolang mogelijk vasthouden, in plaats van wat we decennialang hebben gedaan: water zo snel mogelijk afvoeren."

Niet het getal, maar de gesprekken met de boeren zijn voor het waterschap uiteindelijk het belangrijkst, benadrukt de woordvoerder. Op uitnodiging van de agrariër gaat een medewerker van het waterschap langs om samen een rondje over het erf te maken en te beoordelen waar het water het best kan worden vastgehouden. Daar zijn dus steeds meer boeren voor te porren.

De eerste resultaten van de stuwen op perceelniveau zijn volgens het waterschap al zichtbaar: het grondwaterpeil stijgt. "Na drie heel droge jaren is het fijn dat je zelf ook wat kunt doen", aldus Ketelaar.

Waterdashboard
De deelnemende boeren kunnen de genomen maatregelen invoeren in het waterdashboard ‘Elke druppel de grond in’. Hier zijn ook de actuele grondwaterstanden te vinden.

 

MEER INFORMATIE
Nieuwsbericht Rijn en IJssel
Dashboard ‘Elke druppel de grond in’

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

De reactie met betrekking tot beperkt zijn tot kano's en vlotten is niet correct. Ik ben met mijn boot van 10 x 3.5 meter gevaren tot aan Hardenberg, geen probleem.
Goedkoop en effectief lijkt mij "Cloud Seeding". Schiet in overleg met meteorologische dienst een raket met droogijs de wolken in boven een minder gevoelig gebied en laat het daar alvast lekker uitregenen.
Ik las ergens dat een stuwmeer vol was. Dit had voor deze regenperiode deels geleegd moeten worden. Nu moest dit stuwmeer zijn sluizen openen tijdens de regenval wat de ramp heeft verergerd.
Dit is goed nieuws dat de Tweede Kamer akkoord gaat met de afschaffing van de geborgde zetels in het bestuur van de waterschappen. De geborgde zetels waren ons - als democratisch gekozen bestuursleden - altijd een doorn in het oog.
Gisela Döll, Oud-bestuurslid HH Delfland
@Hans MiddendorpKlopt niet Hans. Zoals altijd ben je weer stigmatiserend bezig. Bedrijven worden helemaal niet ontzien in waterheffing. Er is alleen een klein probleem juist bij kleine bedrijven. En dat juist stip ik aan. Ik wil ook nog even beklemtonen als geborgd AB lid voor bedrijven, dus hoe zuiver wil je het hebben?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.