0
0
0
s2sdefault

In de buurt van Lochem heeft Waterschap Rijn en IJssel deze week de honderdste 'droogtestuw' in een watergang geplaatst. Dat is een voorlopig hoogtepunt in de actie die het schap samen met LTO Noord voert tegen de droogte in het gebied en die begon met het aanbieden van duikerafsluiters.

Ruim 150 agrariërs meldden zich de afgelopen drie jaar voor zo’n opblaasbare bal, waarmee duikers in kavelsloten afgesloten kunnen worden, vertelt woordvoerder Mark Ketelaar van Rijn en IJssel. Zodoende wordt het regenwater lokaal vastgehouden.

"Maar het is wel alles of niets", aldus Ketelaar. "In de gesprekken die we met boeren voerden, merkten we dat er ook behoefte was aan regelbare stuwen."

De actie met de duikerafsluiters loopt nog steeds, maar de stuwen zijn er daarom bijgekomen. Voor boeren zijn hier geen kosten aan verbonden: het waterschap plaatst ze en zorgt voor het onderhoud.

Gesprekken
De honderdste stuw, die overigens niet bij een boer maar in een eigen watergang werd geplaatst, beschouwt Rijn en IJssel als ‘een mooi wapenfeit’ in de strijd tegen de droogte in het gebied. "Droogtestuwen houden het water op watersysteemniveau op een grotere schaal vast. En dat is wat we willen: water zolang mogelijk vasthouden, in plaats van wat we decennialang hebben gedaan: water zo snel mogelijk afvoeren."

Niet het getal, maar de gesprekken met de boeren zijn voor het waterschap uiteindelijk het belangrijkst, benadrukt de woordvoerder. Op uitnodiging van de agrariër gaat een medewerker van het waterschap langs om samen een rondje over het erf te maken en te beoordelen waar het water het best kan worden vastgehouden. Daar zijn dus steeds meer boeren voor te porren.

De eerste resultaten van de stuwen op perceelniveau zijn volgens het waterschap al zichtbaar: het grondwaterpeil stijgt. "Na drie heel droge jaren is het fijn dat je zelf ook wat kunt doen", aldus Ketelaar.

Waterdashboard
De deelnemende boeren kunnen de genomen maatregelen invoeren in het waterdashboard ‘Elke druppel de grond in’. Hier zijn ook de actuele grondwaterstanden te vinden.

 

MEER INFORMATIE
Nieuwsbericht Rijn en IJssel
Dashboard ‘Elke druppel de grond in’

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Prima initiatief van Delfland om juist in deze tijd van opstellen van waterprogramma's de link van klimaatverandering met het publiek te delen!
Jan Willem Rijke, Provincie Zuid-Holland.
Adviescommissies prima!
Goed alternatief is het uitgangspunt van 2008: Verkiezingen van belangenorganisaties.
Bestuurders met kennis van waterzaken vind ik zeer gewenst bij een technische uitvoeringsorganisatie wat de waterschappen zijn. Ik zie agrarische sector en industrie graag vertegenwoordigd in de waterschapsbestuurders, maar dan net als inwoners, als gekozen belangenorganisatie. Nu dubbele stem en zelfs driedubbele macht in het bestuur: Verstopt bij CDA en VVD en met geborgde macht als "geborgde zetel" met garantie op plek in Dagelijks Bestuur.
Zoals het zich doet aanzien zal het een geslepen insteek worden waarbij de veelal inmiddels zwaar gedupeerden aan het einde van hun latijn de duimschroeven worden opgedraaid door middel van het ondertekenen van verklaringen waarmee men afstand neemt van gerechtelijke procedures. Want er zou maar eens een gedupeerde bij het hof in het gelijk worden gesteld waardoor sprake van een precedentwerking.
Waar het echt om zou moeten gaan is de harde waarheid, het waarom juist de zwaar gedupeerden na zeven jaar dan wel langer nog altijd hun schade niet vergoed of een voor de veiligheid noodzakelijke versterking wordt bemoeilijkt/vertraagd. Groningers worden vermorzeld door Haagse corruptie. Zorgvuldig uitgedokterde snode plannen, waarbij de ene na de andere blokkade wordt opgetrokken om juist de zwaar gedupeerden eindeloos in een onmogelijke en zwaar belastende situatie te houden. Net zolang tot ze er letterlijk bij neervallen. Het Haagse ontzorgen en ruimhartig geld uitsluitend het eigen belang en de gedupeerde heeft het nakijken.
Ik verhuurde eens mijn studio met tuin aan Canadezen. In mijn schuur had ik enorme overlast duizendknoop. Zij waarschuwden mij hiervoor. Ook een ramp in hun land en zeiden dat de enige bestrijdingsmethode was: overgieten met kokend water. Ik zweer: het was weg!!!!! Heel soms steekt iets weer de kop op uit een verwaarloosde tuin v d buren.
Ik denk dat het Nederland weleens miljoenen kan schelen als zij deze methode zou toepassen.
A.D. vander Wees te Delft
Moderniseren uit oogpunt van democratie. Het is zoals zo vaak ook hier het geval dat blijkens het artikel er veel meer belangen spelen. sommige particuliere belangen, zoals die van een boer, kunnen heel goed essentieel samenvallen met het algemeen belang. Bestuurders, Tweede Kamerleden hebben vaak, nemen vaak te weinig tijd om een wetsvoorstel goed voor te bereiden, ontberen kennis door beperkte steun van van medewerkers. Er zijn te weinig medewerkers om sommige wetten zodanig te doorgronden op hun consequenties dat er rammelende wetgeving kan ontstaan. Iets waar de Raad van State ter zake kundig regelmatig op wijst. (niet mijn wijsheid, zie artikel in NRC 30 september)
Ik ben blij dat Delfland behoedzaam opereert en geen kind met het badwater weg gooit.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.