0
0
0
s2smodern

Waterschap Rijn en IJssel was als enige waterschap genomineerd voor de titel Best bestuurde decentrale overheid, maar heeft het niet gered. De gemeente Raalte ging er vanmiddag in Oss, op het nieuwjaarsevent van Binnenlands Bestuur, met de eer vandoor. 

Beste bestuurder werd voor het derde jaar op rij de Rotterdamse burgemeester Achmed Aboutaleb. Hans te Lindert, wethouder in Aalten, mag zich de beste bestuurder van een kleine gemeente noemen. Als beste jonge bestuurder geldt nu Fahid Minhas, wethouder in Schiedam.

Waterschap Rijn en IJssel behoorde vorig jaar ook tot de top vijf genomineerden voor de categorie Best bestuurde decentrale overheid, net als Waterschap Vallei en Veluwe en Waterschap Rivierenland. De laatste mocht toen een jaar lang met de titel pronken.

Dit jaar moest Rijn en IJssel het opnemen tegen de Provincie Gelderland en de gemeenten Tilburg, Raalte en Utrecht. Het waterschap werd in de eerste ronde door bestuurders en politici geroemd om zijn inzet voor het landschap van de Achterhoek en zijn toekomstgerichtheid, visie en creativiteit.

Het publiek koos in de tweede ronde echter voor de Overijsselse gemeente Raalte. Die wordt omschreven als een vernieuwende gemeente die op het gebied van inwonersparticipatie een voorbeeld voor andere gemeenten is. ‘’Raalte weet haar inwoners op nieuwe en creatieve wijze bij vrijwel alle beleidsonderwerpen te betrekken.’’

14.000 stemmen
Het vaktijdschrift Binnenlands Bestuur organiseert de verkiezing samen met bureau Necker van Naem. In de tweede ronde werden in totaal 14.000 stemmen uitgebracht.

De verkiezing is niet te verwarren met die van Beste overheidsorganisatie van Nederland. Dit is een initiatief van de Vereniging voor OverheidsManagement en het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en wordt elk najaar gehouden. In 2019 was Waterschapsbedrijf Limburg hiervoor genomineerd, maar won uiteindelijk de gemeente Tilburg.

 

MEER INFORMATIE
Uitslagen verkiezing Beste bestuurder
Rijn en IJssel in top vijf best bestuurde decentrale overheden

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Hoe bepaal je virusdeeltjes in een millimeter rioolwater?
Zou een milliliter niet handiger zijn?
Een korte reactie op de verklaring inzake duurzaamheid in dit artikel: “Diverse onafhankelijke berekeningen hebben aangetoond dat drogen en verbranden van RWZI slibben NIET de meest duurzame oplossing is. Bewering inzake CO2-uitstoot is zeer discutabel en er wordt geen rekening gehouden met de uitstoot van stikstof”. Mladen Filipan, VSGM (MID MIX).
Mooi dat de dreiging van een landelijk watertekort voorbij is en dat er weer voldoende water Nederland binnenkomt. Waarmee evenwel helaas alleen Europees Nederland bedoeld wordt. Geen woord over Caribisch Nederland (Bonaire, Saba en Sint-Eustatius) dat nu al bijna tien jaar ook een deel van Nederland is. En mocht dit deel niet binnen de verantwoordelijkheid van RWS en LCW vallen, ook dan ware sprake te zijjn van Europees Nederland in hun berichten.
Goede dag, ik heb uw verslag gelezen over het afvalwater op de Oude Rijn bij Katwijk. Ik woon zelf aan de Zandsloot te Katwijk een aftakking van de Oude Rijn. Hoe kom ik te weten of deze Zandsloot geschikt is om te zwemmen? Ik zwem regelmatig. Is dit mogelijk met gebruik maken van een swimsuit en oog bescherming.
De Zandsloot is ongeveer 8 meter breed en ongeveer 400 meter lang, met aan de uitlopen de Oude Rijn.
Wat we met zijn allen de afgelopen 150-200 jaar in vijf forse ontwateringsgolven/afwateringsgolven (1. kanalisaties, 2. ontginningen en bebossingen, 3. beekverbeteringen, 4. ruilverkavelingen (nooit meer honger) en 5 verstedelijking) gemaakt hebben, is helaas niet in enkele jaren te herstellen.
Toch deel ik de zorgen van Patrick, ook al zeilen we bij waterschap Aa en Maas al scherper aan de wind dan 20 jaar geleden. Van #herstelsponswerkinglandschap naar #ontwikkelsponswerkinglandschap. Zie ook de Stowa-pagina over klimaatrobuuste beekdallandschappen.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.