Rijkswaterstaat heeft de aanbesteding gepubliceerd voor vier raamovereenkomsten binnen de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW). Het gaat om circa veertig projecten in Oost- en Midden-Nederland, gericht op het herstel van riviernatuur in de uiterwaarden van de IJssel, Nederrijn, Lek en de randmeren.
Met deze aanbesteding - goed voor een waarde van ruim 350 miljoen euro - wil rijkswaterstaat een belangrijke stap zetten in de uitvoering van de laatste KRW-maatregelen in deze regio’s. De werkzaamheden worden verdeeld over vier geografische percelen: IJssel-Noord, IJssel-Zuid, Nederrijn–Lek en Midden-Nederland.
"We hebben nog veel werk te verzetten om te voldoen aan de Europese KRW-deadline voor het op orde brengen van de waterkwaliteit", zegt Adrie Franken, programmamanager KRW Oost-Nederland. "Juist daarom kiezen we voor een aanpak die ruimte geeft aan samenwerking, flexibiliteit en snelheid. Dit kunnen we niet alleen, we hebben de markt nodig."
Per perceel wordt een raamovereenkomst gesloten. De ontwerpen zijn grotendeels gereed; de doorlooptijd per overeenkomst hangt af van de omvang van het ontwerp. De maatregelen zijn gericht op ecologisch herstel, zoals de aanleg van nevengeulen, natuurvriendelijke oevers en het verlagen van uiterwaarden. Het doel: een toekomstbestendig watersysteem met meer onderwaternatuur, dat in balans is met functies als waterveiligheid en scheepvaart.
Flexibele partners
De uitvoering vindt plaats in een complex bestuurlijk veld met drie provincies, zes waterschappen, circa dertig gemeenten en Staatsbosbeheer. Om tempo te maken, laat Rijkswaterstaat planvorming en contractering deels parallel lopen. Marktpartijen leveren nu al input op thema’s als zero-emissie en fasering. "We zoeken partners die mee kunnen bewegen", zegt Franken. "De opgave is te groot en te urgent voor een traditionele oplossing. Dit is samenwerken over grenzen heen; letterlijk en figuurlijk."
Bij de opzet van de aanbesteding is geput uit adviezen van onder andere de Taskforce Deltatechnologie en de Nederlandse Vereniging van Waterbouwers. Inschrijvers mogen rekenen op een stabiele werkvoorraad én ruimte voor inhoudelijk vakmanschap."We zetten hier niet alleen een groot werkpakket in de markt", besluit Franken, "maar ook een manier van werken waarmee we samen de eindstreep van 2027 kunnen halen."