Niet alleen in de Waddenzee, ook in het Veerse Meer en het Grevelingenmeer wil Rijkswaterstaat flinke zeegrasvelden aanleggen. In een grootschalig ‘herstelproject’ wordt de komende vijf jaar 5 miljoen euro geïnvesteerd vanuit de Kaderrichtlijn Water (KRW).

Het doel is een permanente terugkeer van deze zilte waterplant in de Waddenzee en de Zuidwestelijke Delta, zo schrijft Rijkswaterstaat op de website. Zeegras is volgens de instantie 'een cruciale schakel in het verbeteren en behouden van een gezond marien ecosysteem'.

Bij het eiland Griend in de Waddenzee is dit voorjaar nog Deens donorzaad met een kitspuit geïnjecteerd ter versterking van het eerder ingezaaide veld. Hier moet in totaal 3200 vierkante meter komen. Daarnaast wordt in overleg met andere beheerders in het gebied en de Beheerautoriteit Wadden naar een tweede locatie gezocht.

Rijkswaterstaat nam het project zeegrasherstel in de Waddenzee begin dit jaar over van Natuurmonumenten, dat samen met de Rijksuniversiteit Groningen en The Fieldwork Company de afgelopen jaren volop heeft geëxperimenteerd.

Matrassen
In de Zuidwestelijke Delta staat zeegrasherstel "nog in de kinderschoenen", aldus de instantie. In het Grevelingenmeer is al wel een meerjarige pilot uitgevoerd, waarvan de conclusies hoopgevend zijn: na wat opstartproblemen is het hier uiteindelijk gelukt om zeegras te laten overleven.

Dat onderzoek wordt nu uitgebreid naar het Veerse Meer. Vanuit de Kaderrichtlijn Water heeft Rijkswaterstaat het doel gesteld om aan het einde van het groeiseizoen van 2027 in beide meren zeegrasvelden van 5 hectare ontwikkeld te hebben. Daarvoor worden volgens een woordvoerder 1 miljoen Duitse donorzaden gebruikt.  

In het verleden waren de zeegrasvelden in de Waddenzee en de Zuidwestelijke Delta duizenden hectaren groot. Ze waren van belang voor de natuur, maar ook voor de economie. Zo werd zeegras gebruikt voor het bedekken van daken, het bouwen van dijken en het vullen van matrassen.

CO2-opslag
Door de aanleg van de Afsluitdijk, de Deltawerken, ziekten en een verslechterende waterkwaliteit is het zeegras in de meeste Nederlandse wateren verdwenen. Dat is funest voor de waterkwaliteit en voor het hele ecosysteem.

In zeegrasvelden stroomt het water langzamer, waardoor slib naar de bodem zinkt en helder water ontstaat. Daarnaast zijn ze van groot belang voor de biodiversiteit en houden ze 'efficiënter dan de meeste bossen' CO2 vast.

Voor het creëren van zelfredzame zeegrasvelden is veel kennis en expertise nodig, stelt de instantie. Daarom wordt voor de duur van het project samengewerkt met Witteveen+Bos, Rijksuniversiteit Groningen, The Fieldwork Company en Altenburg en Wymenga.

 

LEES OOK
H2O-bericht: Rijkswaterstaat zaait zeegras in Waddenzee in met ‘donorzaad’

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Lastig dat consequenties van prijsstijgingen per DW-bedrijf steeds anders worden uitgedrukt. Kan dat nog genormaliseerd worden? Bijv. Differentiatie naar en procentuele prijsstijgingen van DW-vastrecht? Dan wordt de interessante vergelijking eenvoudiger. Dank alvast.
Johan Raap Een stout biertje
Heel leuk initiatief, maar helaas is vergeten dat het flesje van statiegeld moet zijn. Natuurlijk brengen wij het allemaal braaf naar de glasbak, maar je moest eens weten hoeveel mensen / jongelui misschien die dat niet doen. Overal vind ik die krengen, met name desperado flesjes en van die twist off flesjes. Vanuit LCIA is al lang bekend dat statiegeld een goede wijze is om te besparen op energie, grondstoffen en water, binnen een straal van (en hier mag ik geen verantwoording nemen) 400 km. Dus mijn stelling is 'geef het goede voorbeeld en blijf bij aankoop weg van statiegeld loze flesjes'. Succes allemaal en proost
Laat ik eerlijk zijn, de afgelopen drie jaar heb ik met vele mensen over dit thema gesproken. En elke keer valt mij 2 dingen op A) veel mensen weten niet echt wat waterschappen zijn en wat ze doen B) als je uitlegt dat het ook een overheidsorganisatie is op nivo van gemeente en met bestuursverkiezingen, dan fronst men de wenkbrauwen eerst, maar dan vindt men het tevens vreemd dat er ook niet-politieke organisaties in meedoen. Dus samengevat, gemiddelde snapt men er niks van maar we hebben wel een mening, over politisering in dit geval. Realiseer aub dat mensen überhaupt komen stemmen op deze functionele overheid omdat het tegenwoordig tegelijkertijd uitgevoerd wordt met de verkiezingen voor de provincies. Maak ik me zorgen, jazeker. Het is functionele overheid dus dat vraagt ook een zekere mate van inhoudelijke kennis van de specifieke taken van de waterschappen. Ik geef dus graag de suggestie om nu echt door te jassen en het waterschap (-sbestuur) op te heffen, de kennis te borgen, het watersysteembeheer onder provincie te zetten (politiek) en het zuiveringsbeheer apart te zetten als nutsbedrijf, zoals bijvoorbeeld de drinkwaterbedrijven, met functioneel toezicht. Alleen dan kan ook de vergunningverlening en handhaving van rwzi’s –en misschien ook wel van riooloverstorten- eindelijk eens zuiver gaan geschieden. Succes.
Het Wetterskip stapt uit het project 'Holwerd aan Zee'. Gevolgd door een lange toelichting dat eigenaarschap (lees: beheer & onderhoud) nog steeds niet zijn geregeld. Maar helemaal onderaan sluit de journalist af met: "Er ligt een positief advies over Holwerd aan Zee en in het eerste kwartaal van volgend jaar zullen provinciale staten, de gemeenteraad en het bestuur van het waterschap zich over de voorstellen buigen." Dus project Holwerd gaat door zonder financiële bijdrage van het Wetterskip? En de bestuurder zegt: “Wij dragen zeker de natuurdoelstellingen uit het project een warm hart toe. Wij staan klaar om advies te geven als dat gevraagd wordt". Hoe zit het nu?
@Hetty AdamsHetty, ik ben het niet met je oneens dat de voorgestelde ingrepen waarschijnlijk zinvol zijn, en waarschijnlijk "no regret". En een fijn klusje voor vrijwilligers om sleuven door het bos te trekken met aan de zijkant een mini-dijkje. Mijn vraag betreft vooral de opzet van het onderzoek. Want als er "bijna nooit" een hoosbui valt, dan voegt zo'n minidijkje ook bijna nooit iets toe. Bij goed onderzoek hoort ook een discussie over de conclusies en aanbevelingen. Anders gaan allerlei clubjes straks "sleuven trekken". Een kans op een hoosbui op een perceel kleiner dan bijv. 5% betekent een kans van 1x in de twintig jaar. Met een spreiding tussen 1 jaar en 80 jaar. Of zoiets. En daarvoor ga je het oude oppervlak van de Veluwe over een grote oppervlakte verstoren?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!