0
0
0
s2smodern

In de strijd tegen plastic zwerfafval in water gaat Rijkswaterstaat het nieuwe systeem Catchy van Allseas uittesten. Hierbij wordt met twee drijvende armen afval verzameld. De proef wordt uitgevoerd in Vijfsluizerhaven in Schiedam.

Het pilotproject start eind deze maand en duurt een jaar. Catchy vangt zowel drijvend zwerfafval als afval onder water op. Het afval bevindt zich in de Nieuwe Maas en drijft door getijdewerking en harde zuidwestenwind naar de Schiedamse Vijfsluizerhaven en een daarachter gelegen beschermd natuurgebied. Door het plastic in de haven op te vangen wil Rijkswaterstaat voorkomen dat dit in het natuurgebied en de Noordzee belandt.

Drie elementen
Het opvangsysteem werkt volledig op wind en stroming. Catchy bestaat uit drie elementen: twee drijvende armen, een drijvend frame en een opvangbank. De vangarmen zijn tweehonderd en tien meter lang. Aan de onderkant zijn doeken aangebracht, zodat niet alleen afval aan het wateroppervlak maar ook afval onder water - vooral plastic - wordt opgevangen.

Daarna komt het afval terecht in een opvangbak, die verbonden is met het drijvende frame. Dit frame zit vast aan palen en kan hierdoor in verticale richting met eb en vloed meebewegen. De bak wordt met behulp van een kraanwagen regelmatig geleegd.

Het bedrijf Allseas heeft dit systeem in opdracht van Rijkswaterstaat ontwikkeld. Allseas gaat de soorten en hoeveelheden opgevangen zwerfafval analyseren en aanbevelingen doen voor duurzame en kosteneffectieve verwerkingsmogelijkheden. Naar verwachting worden de pilotresultaten in juni 2021 gepresenteerd.

Nog een systeem in Schiedam
De pilot in de Nieuwe Maas wordt door Rijkswaterstaat uitgevoerd in het kader van het beleidsprogramma microplastics van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Catchy is niet het enige opvangsysteem dat in Schiedam wordt getest. De organisatie Clear Rivers plaatst in het najaar een vergelijkbare plasticvanger in de Wilhelminahaven. Rijkswaterstaat draagt hieraan financieel bij.

 

MEER INFORMATIE
Toelichting op pilot door Rijkswaterstaat
Allseas over de inzet van Catchy
Rijkswaterstaat over aanpak (plastic) zwerfafval
H2O-bericht over CoP Plastic Rijn-Maas Delta

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

I.p.v. verbieden simpele oplossingen stimuleren. Hier een suggestie.
Bij 2 toiletten in huis gebruik er 1 voor de kleine boodschap en spoel deze pas voor het slapen gaan door en niet na elke plas.
Buitengewoon innemende man. Ik heb hem meegemaakt gedurende de twee jaar dat ik werkte bij het Hoogheemraadschap van Rijnland. Een memorabel bestuurder.
Ook de Algemene #Waterschapspartij vindt dat de 'Geborgde Belangen' fors zijn over-vertegenwoordigd in de waterschapswereld. Met als schrijnend gevolg dat de Unie wél oog heeft voor de 'boerenweeffout' maar niet voor de 'huizenweeffout'. Maar huizen betalen landelijk ruim 40% van de watersysteemheffing, dat is 4x !! meer dan de groepsbijdrage van de boeren. En ook huurders moeten indirect meebetalen, omdat de watersysteemheffing op woningen door de verhuurder wordt betaald (en dus in de huur wordt doorberekend). De AWP wil juist een eerlijker verdeling van de waterschapslasten.
Ook wil de Unie niet kijken naar de grondslag voor de zuiveringshefing (vast bedrag per huishouden of gebaseerd op het aantal bewoners per huis). Terwijl het een grote ergernis is van 2-persoonshuishoudens om verplicht voor drie personen te moeten betalen. Met de huidige digitale technieken moet het toch een 'fluitje van een cent' zijn om per huis de zuiveringsheffing te baseren op het aantal bewoners?
Lees ook hier: https://www.h2owaternetwerk.nl/h2o-podium/opinie/aanpassing-waterschapsbelasting-pijnpunten-van-burgers-worden-doorgeschoven-naar-toekomst
Wij zijn van het begin af aan grote voorstander voor het wijzigingen van de belastingen in een bredere scope. De Unie van waterschappen blijft echter vanuit de ivoren toren dansen naar de pijpen van de geborgde zetels en hebben geen oog voor de ingezetenen (inwoners) die als de spreekwoordelijke melkkoe worden misbruikt.
Wij pleiten voor een passend en eerlijk belastingstelsel waarin de inwoners niet meer maar minder gaan betalen door o.a. de VE-differentiatie passender te maken op de gezinssamenstelling. Ook de TBO's (grondeigenaren) mogen wat ons betreft ook aanzienlijk meer gaan betalen (nu betalen ze een schijntje), heel veel maatregelen en werk van de Waterschappen komt ten goede aan hun eigendom.
De sleutel licht bij de UvW, willen die alleen maar naar de geborgde zetels blijven luisteren of ook naar de vertegenwoordigers van de inwoners. Willen ze niet luisteren, dan moeten ze maar voelen en wij zullen niet schromen om desnoods via de Tweede Kamer een onvoldoende plan te laten te verwerpen.
We hebben nu de kans als waterschappen, doe het dan goed! en luister naar ALLE partijen.
Chris Spooren
Voormalig Waterschap bestuurder (AB) waterschap De Dommel.
Statenlid provincie Noord Brabant.
De sector is redelijk veerkrachtig. Maar de vissen dan?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.