0
0
0
s2sdefault

In de strijd tegen plastic zwerfafval in water gaat Rijkswaterstaat het nieuwe systeem Catchy van Allseas uittesten. Hierbij wordt met twee drijvende armen afval verzameld. De proef wordt uitgevoerd in Vijfsluizerhaven in Schiedam.

Het pilotproject start eind deze maand en duurt een jaar. Catchy vangt zowel drijvend zwerfafval als afval onder water op. Het afval bevindt zich in de Nieuwe Maas en drijft door getijdewerking en harde zuidwestenwind naar de Schiedamse Vijfsluizerhaven en een daarachter gelegen beschermd natuurgebied. Door het plastic in de haven op te vangen wil Rijkswaterstaat voorkomen dat dit in het natuurgebied en de Noordzee belandt.

Drie elementen
Het opvangsysteem werkt volledig op wind en stroming. Catchy bestaat uit drie elementen: twee drijvende armen, een drijvend frame en een opvangbank. De vangarmen zijn tweehonderd en tien meter lang. Aan de onderkant zijn doeken aangebracht, zodat niet alleen afval aan het wateroppervlak maar ook afval onder water - vooral plastic - wordt opgevangen.

Daarna komt het afval terecht in een opvangbak, die verbonden is met het drijvende frame. Dit frame zit vast aan palen en kan hierdoor in verticale richting met eb en vloed meebewegen. De bak wordt met behulp van een kraanwagen regelmatig geleegd.

Het bedrijf Allseas heeft dit systeem in opdracht van Rijkswaterstaat ontwikkeld. Allseas gaat de soorten en hoeveelheden opgevangen zwerfafval analyseren en aanbevelingen doen voor duurzame en kosteneffectieve verwerkingsmogelijkheden. Naar verwachting worden de pilotresultaten in juni 2021 gepresenteerd.

Nog een systeem in Schiedam
De pilot in de Nieuwe Maas wordt door Rijkswaterstaat uitgevoerd in het kader van het beleidsprogramma microplastics van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Catchy is niet het enige opvangsysteem dat in Schiedam wordt getest. De organisatie Clear Rivers plaatst in het najaar een vergelijkbare plasticvanger in de Wilhelminahaven. Rijkswaterstaat draagt hieraan financieel bij.

 

MEER INFORMATIE
Toelichting op pilot door Rijkswaterstaat
Allseas over de inzet van Catchy
Rijkswaterstaat over aanpak (plastic) zwerfafval
H2O-bericht over CoP Plastic Rijn-Maas Delta

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Prima initiatief van Delfland om juist in deze tijd van opstellen van waterprogramma's de link van klimaatverandering met het publiek te delen!
Jan Willem Rijke, Provincie Zuid-Holland.
Adviescommissies prima!
Goed alternatief is het uitgangspunt van 2008: Verkiezingen van belangenorganisaties.
Bestuurders met kennis van waterzaken vind ik zeer gewenst bij een technische uitvoeringsorganisatie wat de waterschappen zijn. Ik zie agrarische sector en industrie graag vertegenwoordigd in de waterschapsbestuurders, maar dan net als inwoners, als gekozen belangenorganisatie. Nu dubbele stem en zelfs driedubbele macht in het bestuur: Verstopt bij CDA en VVD en met geborgde macht als "geborgde zetel" met garantie op plek in Dagelijks Bestuur.
Zoals het zich doet aanzien zal het een geslepen insteek worden waarbij de veelal inmiddels zwaar gedupeerden aan het einde van hun latijn de duimschroeven worden opgedraaid door middel van het ondertekenen van verklaringen waarmee men afstand neemt van gerechtelijke procedures. Want er zou maar eens een gedupeerde bij het hof in het gelijk worden gesteld waardoor sprake van een precedentwerking.
Waar het echt om zou moeten gaan is de harde waarheid, het waarom juist de zwaar gedupeerden na zeven jaar dan wel langer nog altijd hun schade niet vergoed of een voor de veiligheid noodzakelijke versterking wordt bemoeilijkt/vertraagd. Groningers worden vermorzeld door Haagse corruptie. Zorgvuldig uitgedokterde snode plannen, waarbij de ene na de andere blokkade wordt opgetrokken om juist de zwaar gedupeerden eindeloos in een onmogelijke en zwaar belastende situatie te houden. Net zolang tot ze er letterlijk bij neervallen. Het Haagse ontzorgen en ruimhartig geld uitsluitend het eigen belang en de gedupeerde heeft het nakijken.
Ik verhuurde eens mijn studio met tuin aan Canadezen. In mijn schuur had ik enorme overlast duizendknoop. Zij waarschuwden mij hiervoor. Ook een ramp in hun land en zeiden dat de enige bestrijdingsmethode was: overgieten met kokend water. Ik zweer: het was weg!!!!! Heel soms steekt iets weer de kop op uit een verwaarloosde tuin v d buren.
Ik denk dat het Nederland weleens miljoenen kan schelen als zij deze methode zou toepassen.
A.D. vander Wees te Delft
Moderniseren uit oogpunt van democratie. Het is zoals zo vaak ook hier het geval dat blijkens het artikel er veel meer belangen spelen. sommige particuliere belangen, zoals die van een boer, kunnen heel goed essentieel samenvallen met het algemeen belang. Bestuurders, Tweede Kamerleden hebben vaak, nemen vaak te weinig tijd om een wetsvoorstel goed voor te bereiden, ontberen kennis door beperkte steun van van medewerkers. Er zijn te weinig medewerkers om sommige wetten zodanig te doorgronden op hun consequenties dat er rammelende wetgeving kan ontstaan. Iets waar de Raad van State ter zake kundig regelmatig op wijst. (niet mijn wijsheid, zie artikel in NRC 30 september)
Ik ben blij dat Delfland behoedzaam opereert en geen kind met het badwater weg gooit.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.