0
0
0
s2smodern

In de strijd tegen plastic zwerfafval in water gaat Rijkswaterstaat het nieuwe systeem Catchy van Allseas uittesten. Hierbij wordt met twee drijvende armen afval verzameld. De proef wordt uitgevoerd in Vijfsluizerhaven in Schiedam.

Het pilotproject start eind deze maand en duurt een jaar. Catchy vangt zowel drijvend zwerfafval als afval onder water op. Het afval bevindt zich in de Nieuwe Maas en drijft door getijdewerking en harde zuidwestenwind naar de Schiedamse Vijfsluizerhaven en een daarachter gelegen beschermd natuurgebied. Door het plastic in de haven op te vangen wil Rijkswaterstaat voorkomen dat dit in het natuurgebied en de Noordzee belandt.

Drie elementen
Het opvangsysteem werkt volledig op wind en stroming. Catchy bestaat uit drie elementen: twee drijvende armen, een drijvend frame en een opvangbank. De vangarmen zijn tweehonderd en tien meter lang. Aan de onderkant zijn doeken aangebracht, zodat niet alleen afval aan het wateroppervlak maar ook afval onder water - vooral plastic - wordt opgevangen.

Daarna komt het afval terecht in een opvangbak, die verbonden is met het drijvende frame. Dit frame zit vast aan palen en kan hierdoor in verticale richting met eb en vloed meebewegen. De bak wordt met behulp van een kraanwagen regelmatig geleegd.

Het bedrijf Allseas heeft dit systeem in opdracht van Rijkswaterstaat ontwikkeld. Allseas gaat de soorten en hoeveelheden opgevangen zwerfafval analyseren en aanbevelingen doen voor duurzame en kosteneffectieve verwerkingsmogelijkheden. Naar verwachting worden de pilotresultaten in juni 2021 gepresenteerd.

Nog een systeem in Schiedam
De pilot in de Nieuwe Maas wordt door Rijkswaterstaat uitgevoerd in het kader van het beleidsprogramma microplastics van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Catchy is niet het enige opvangsysteem dat in Schiedam wordt getest. De organisatie Clear Rivers plaatst in het najaar een vergelijkbare plasticvanger in de Wilhelminahaven. Rijkswaterstaat draagt hieraan financieel bij.

 

MEER INFORMATIE
Toelichting op pilot door Rijkswaterstaat
Allseas over de inzet van Catchy
Rijkswaterstaat over aanpak (plastic) zwerfafval
H2O-bericht over CoP Plastic Rijn-Maas Delta

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

In de praktijk van het hoogheemraadschap van Delfland komt het 'oplossen van de agrarische weeffout' er op neer dat de subcategorie wegen (de andere helft van de categorie Ongebouwd) gewoon flink minder gaat betalen. Nogal wiedes, als je de 400% wegenopslag afschaft. Ruwweg een korting van 1 miljoen, die de andere categorieën mogen betalen. De wegbeheerders hadden er niet om gevraagd, en ook de boeren in nDelfland worden er gen cent wijzer van.
In de praktijk betalen de inwoners van Delfland al 90% van de watersysteemheffing, dus die draaien ook op voor deze lastenverlichting voor wegen. En even voor de orde van grootte: de subcategorie boeren binnen Ongebouwd betalen samen ook ongeveer 1 miljoen. Tja.
@D.D.de Gunst De naam Levvel is gebaseerd op 'Lely’s Erfgoed Veiliggesteld' in palindroom.
Geachte dames en heren,
Kunt u mij vertellen wat de naam levvel betekent?
Nederland is altijd al het braafste jongetje geweest, dus dan vraag ik me af: hoe doet de rest het?
De kop van dit artikel is nogal misleidend. "Nieuwe indicator gaat uitspoeling fosfaat tegen". Grappig, maar deed de oude indicator dat dan niet? Trouwens, indicatoren gaan natuurlijk nooit "iets tegen". Bovendien, fosfaat bindt toch in de bodem?
Volgens minister Schouten gaat de nieuwe #fosfaat indicator de uitspoeling van #nitraat tegen: H2O citeert: "...kunnen boeren met de gecombineerde fosfaatindicator beter bepalen hoeveel meststoffen de bodem nodig heeft... dit voorkomt uitspoeling van nitraat naar oppervlakte- en grondwater." Het gaat dus om nitraat, niet om fosfaat (want fosfaat bindt in de bodem).
En even verderop lezen we: "De meeste agrariërs kunnen op basis van de indicator evenveel tot zelfs iets meer bemesten op hun percelen dan ze nu doen." Uitspoeling tegengaan door iets meer te bemesten? Het klinkt als fake news.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.