secundair logo knw 1

Rijkswaterstaat gaat langs de Waal, Nederrijn, Lek en IJssel meer nevengeulen graven en natuurvriendelijke oevers aanleggen. Ook gaat de dienst rivierhout plaatsen, uiterwaarden verlagen en beekmondingen verbeteren. De ingrepen zijn nodig om de ecologische waterkwaliteit te verbeteren, een opgave in het kader van de de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW). 

Voor de voorbereiding van de projecten heeft het uitvoerende agentschap van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een contract gesloten met Arcadis, Antea Group, Bureau Waardenburg en HKV Lijn in Water. Deze adviesbureaus gaan in een samenwerkingsverband de komende vier jaar de planologische voorbereiding verzorgen. De opdracht heeft een waarde van 20 miljoen euro, laten de bureaus vandaag weten.

In 2009 is Rijkswaterstaat begonnen met ingrepen in genoemde rivieren om de ecologische waterkwaliteit te verbeteren. Inmiddels zijn tientallen maatregelen uitgevoerd, vaak in combinatie met andere projecten, aldus de dienst. Zo is er meer dan 70 kilometer aan geul gerealiseerd.

De komende jaren moeten nieuwe ingrepen de waterkwaliteit en de riviernatuur verder verbeteren. Na onderzoek zijn meerdere gebieden als ‘kansrijk’ bestempeld door Rijkswaterstaat. De vraag met welke nieuwe projecten de adviesbureaus concreet aan de slag gaan, kan nog niet worden beantwoord, laten ze weten. Uiterlijk in 2027 moeten alle maatregelen van deze KRW-opgave zijn uitgevoerd.

 

 

-advertentie-

 

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...