Rijkswaterstaat betaalt het consortium Levvel een vergoeding van 238 miljoen euro voor extra werk aan de opknapbeurt van de Afsluitdijk. Om de meerkosten te kunnen ophoesten heeft Rijkswaterstaat besloten de renovatie en versterking van de huidige spuisluizen aan beide kanten van de Afsluitdijk (Den Oever en Kornwerderzand) op te schorten en later opnieuw aan te besteden.

 

Dit blijkt uit de brief die minister van infrastructuur en waterstaat Mark Harbers vrijdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De bewindsman legt uit dat de extra vergoeding die beide partijen zijn overeengekomen voortvloeien uit bijstelling van de uitgangspunten van de opknapbeurt van de dijk. Door die bijstelling moesten delen van het project worden aangepast wat een ‘grote impact’ had op de planning en financiën, schrijft de minister, die voor de overeenkomst tussen Rijkswaterstaat en Levvel nog wel de goedkeuring nodig heeft van de Tweede en Eerste Kamer.

Voor de renovatie van de dijk is een budget van 1.785 miljoen euro gereserveerd. Daar komt nu dus 238 miljoen euro bij. Dat bedrag kan nog hoger uitvallen, omdat er enkele geschilpunten zijn waar Rijkswaterstaat en Levvel geen overeenstemming over hebben bereikt. Een ‘Commissie van Deskundigen’ moet daar een advies over uitbrengen, schrijft Harbers. “Naar verwachting komt het advies van de commissie niet eerder dan in 2023 beschikbaar.” Overigens is al wel afgesproken dat de plus op de vergoeding niet meer dan 87 miljoen euro gaat bedragen.

De financiering van de extra kosten dekt de minister met een bedrag van 221 miljoen euro uit het Deltafonds. Ook wordt geld gebruikt dat wordt bespaard op uitstel van de renovatie en versterking van de huidige spuisluizen aan beide kanten van de Afsluitdijk. Rijkswaterstaat haalt dit werk uit het project en gaat het later opnieuw aanbesteden. “Het is op dit moment nog niet te zeggen wanneer de renovatie van de bestaande spuisluizen voltooid zal zijn”, schrijft Harbers. Een groot deel van de werkzaamheden aan de dijk zal naar verwachting eind 2022 worden afgerond, aldus de minister.

 

MEER INFORMATIE
Brief Harbers over meerkosten Afsluitdijk

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Hoe kan het zijn dat na het laatste hoogwater vorig jaar zomer alle vis verdwenen is uit ons water in de Strang naast de rivier de Waal.
Mooi initiatief. Kijk bij het opstellen van de kosten niet alleen naar die van een dergelijk installatie maar ook naar de maatschappelijke kosten als niets doet.
Ik begrijp niet waarom voedselzekerheid geborgd zou moeten zijn. Als dat zo is, dan moeten we sierteelt, als bloembollen en lelies, niet meer subsidiëren en er voor zorgen dat de landbouw voedsel voor mensen produceert, en niet voor dieren.
@Hans MiddendorpBen het de laatste tijd niet vaak met je eens, maar deze keer wel. Terechte vragen, want ik vind het ook een vaag en ongrijpbaar verhaal.
In de titel staat: "cultuurverandering nodig". Uit de tekst blijkt dat er een transitie nodig is (niet verwonderlijk) en dat er gewerkt wordt aan een "routekaart'. Maar wat zijn nou precies de (tussen) resultaten en welke cultuurverandering is er nodig?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!