secundair logo knw 1

Rijkswaterstaat betaalt het consortium Levvel een vergoeding van 238 miljoen euro voor extra werk aan de opknapbeurt van de Afsluitdijk. Om de meerkosten te kunnen ophoesten heeft Rijkswaterstaat besloten de renovatie en versterking van de huidige spuisluizen aan beide kanten van de Afsluitdijk (Den Oever en Kornwerderzand) op te schorten en later opnieuw aan te besteden.

 

Dit blijkt uit de brief die minister van infrastructuur en waterstaat Mark Harbers vrijdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De bewindsman legt uit dat de extra vergoeding die beide partijen zijn overeengekomen voortvloeien uit bijstelling van de uitgangspunten van de opknapbeurt van de dijk. Door die bijstelling moesten delen van het project worden aangepast wat een ‘grote impact’ had op de planning en financiën, schrijft de minister, die voor de overeenkomst tussen Rijkswaterstaat en Levvel nog wel de goedkeuring nodig heeft van de Tweede en Eerste Kamer.

Voor de renovatie van de dijk is een budget van 1.785 miljoen euro gereserveerd. Daar komt nu dus 238 miljoen euro bij. Dat bedrag kan nog hoger uitvallen, omdat er enkele geschilpunten zijn waar Rijkswaterstaat en Levvel geen overeenstemming over hebben bereikt. Een ‘Commissie van Deskundigen’ moet daar een advies over uitbrengen, schrijft Harbers. “Naar verwachting komt het advies van de commissie niet eerder dan in 2023 beschikbaar.” Overigens is al wel afgesproken dat de plus op de vergoeding niet meer dan 87 miljoen euro gaat bedragen.

De financiering van de extra kosten dekt de minister met een bedrag van 221 miljoen euro uit het Deltafonds. Ook wordt geld gebruikt dat wordt bespaard op uitstel van de renovatie en versterking van de huidige spuisluizen aan beide kanten van de Afsluitdijk. Rijkswaterstaat haalt dit werk uit het project en gaat het later opnieuw aanbesteden. “Het is op dit moment nog niet te zeggen wanneer de renovatie van de bestaande spuisluizen voltooid zal zijn”, schrijft Harbers. Een groot deel van de werkzaamheden aan de dijk zal naar verwachting eind 2022 worden afgerond, aldus de minister.

 

MEER INFORMATIE
Brief Harbers over meerkosten Afsluitdijk

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...