secundair logo knw 1

Minister Liesje Schreinemacher tijdens haar toespraak bij de VN in New York, die live werd gestreamd.

Het Rijk en de waterschappen investeren de komende acht jaar gezamenlijk 10 miljoen euro per jaar in de tweede fase van het internationale programma Blue Deal. Dat maakte minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) vandaag in New York bekend. Het gaat om een verdubbeling ten opzichte van de eerste vijf jaar.

Schreinemacher deed haar toezegging tijdens het High Level Political Forum on Sustainable Development. Het doel van de Blue Deal is om 20 miljoen mensen wereldwijd toegang te geven tot voldoende, schoon en veilig water. Daarmee wordt een bijdrage geleverd aan de Sustainable Development Goals (SDG’s, duurzame ontwikkelingsdoelen) van de VN.

De minister riep ook andere landen op om meer en sneller te werken aan schoon water en sanitatie wereldwijd. Volgend jaar maart, op Wereldwaterdag, wordt in New York een grote VN Waterconferentie gehouden, met Nederland en Tadzjikistan als host.

Volgens de bewindsvrouw moet er een ‘Water Action Agenda’ komen. "De wetenschap leert ons dat vooral water en klimaat onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn: 90 procent van alle rampen is watergerelateerd, en daarom is klimaatactie wateractie."

Vraag naar kennis
De Blue Deal is in 2018 begonnen als gezamenlijk programma van de 21 waterschappen (Dutch Water Authorities) en de ministeries van Buitenlandse Zaken en Infrastructuur en Waterstaat. Het behelst zeventien langdurige partnerschappen in vijftien landen. De ministeries dragen bij in geld, de waterschappen vooral in kennis en menskracht. De tweede fase loopt van 2023 tot 2030.

Een verdubbeling van de inzet is hard nodig, zegt Luzette Kroon, bestuurslid van de Unie van Waterschappen en portefeuillehouder Internationaal. "De gevolgen van de klimaatverandering zijn groot. Overstromingen, droogte en een gebrek aan schoon water nemen wereldwijd toe. Er is een toenemende vraag naar kennis en expertise op het gebied van waterbeheer. Die kunnen wij bieden."

De waterschappen hebben dan ook flink gelobbyed voor extra middelen en dat heeft succes gehad. "Wij zijn hier ontzettend content mee", zegt Kroon. "De minister noemde de Blue Deal in haar toespraak ook als goed voorbeeld. Het programma draagt bij aan het behalen van de SDG’s, dat is waar het om gaat."

Diversiteit
Met de Blue Deal willen de waterschappen niet alleen kennis brengen, maar ook ophalen, benadrukt Kroon. "Het is een én-én-programma. Zo kunnen wij veel leren van de ervaringen met droogte in landen als Burkina Faso en Zuid-Afrika: bijvoorbeeld de samenwerking met stakeholders, maar ook de overschakeling naar gewassen waarvoor minder water nodig is. En als het gaat om diversiteit: het vrouwelijk leiderschap in een land als Mali. Dat is voor de hele watersector relevant."

 

LEES OOK
H2O-bericht: Waterschappen helpen arme landen, maar leren ze er ook van?
H2O-artikel: KIWI, het diplomatenklasje van de watersector
H2O-bericht: Blue Deal van start met partnerschappen in negen landen

 

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Waterniveau in rivieren stijgt niet over de volle lengte. Pas in het deltagebied wordt er overlast ondervonden. 
Hoe denk je dat een rivier met een waterval over de volle lente evenveel stijgt??


Het aanblijven van Woolderink in het waterschapsbestuur zal niet de rust brengen om op een verantwoorde manier besluiten te nemen, wrok zal meespelen in de besluitvorming, integriteit is een issue in politiek en bestuur.
Dus rest maar 1 ding.
Juist opstappen
De term richtlijn is hier onjuist. Het gaat om een richtsnoer (guidance document). Een richtlijn heeft de status van wetgeving, een richtsnoer niet. Verder prima initiatief. 
@A.VosZo voelt het wel soms, he?  Maar met naar elkaar wijzen en zeggen 'zolang hij niet iets doet, doe ik ook niets' komen we niet verder. We zijn helaas niet zo braaf, NL heeft zelfs de rechter nodig gehad om ons te dwingen ons afgesproken huiswerk te doen. (Urgenda)
Misschien sneller de dijken ophogen. Al stoot ons landje geen CO2 meer uit, en rijden we allemaal elekritisch, weinig vee, geen gas meer, geen hout stook, dan nog blijft de zeespiegel stijgen - niet iedereen is zo braaf als wij zijn.