Het Rijk en de waterschappen investeren de komende acht jaar gezamenlijk 10 miljoen euro per jaar in de tweede fase van het internationale programma Blue Deal. Dat maakte minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) vandaag in New York bekend. Het gaat om een verdubbeling ten opzichte van de eerste vijf jaar.

Schreinemacher deed haar toezegging tijdens het High Level Political Forum on Sustainable Development. Het doel van de Blue Deal is om 20 miljoen mensen wereldwijd toegang te geven tot voldoende, schoon en veilig water. Daarmee wordt een bijdrage geleverd aan de Sustainable Development Goals (SDG’s, duurzame ontwikkelingsdoelen) van de VN.

De minister riep ook andere landen op om meer en sneller te werken aan schoon water en sanitatie wereldwijd. Volgend jaar maart, op Wereldwaterdag, wordt in New York een grote VN Waterconferentie gehouden, met Nederland en Tadzjikistan als host.

Volgens de bewindsvrouw moet er een ‘Water Action Agenda’ komen. "De wetenschap leert ons dat vooral water en klimaat onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn: 90 procent van alle rampen is watergerelateerd, en daarom is klimaatactie wateractie."

Vraag naar kennis
De Blue Deal is in 2018 begonnen als gezamenlijk programma van de 21 waterschappen (Dutch Water Authorities) en de ministeries van Buitenlandse Zaken en Infrastructuur en Waterstaat. Het behelst zeventien langdurige partnerschappen in vijftien landen. De ministeries dragen bij in geld, de waterschappen vooral in kennis en menskracht. De tweede fase loopt van 2023 tot 2030.

Een verdubbeling van de inzet is hard nodig, zegt Luzette Kroon, bestuurslid van de Unie van Waterschappen en portefeuillehouder Internationaal. "De gevolgen van de klimaatverandering zijn groot. Overstromingen, droogte en een gebrek aan schoon water nemen wereldwijd toe. Er is een toenemende vraag naar kennis en expertise op het gebied van waterbeheer. Die kunnen wij bieden."

De waterschappen hebben dan ook flink gelobbyed voor extra middelen en dat heeft succes gehad. "Wij zijn hier ontzettend content mee", zegt Kroon. "De minister noemde de Blue Deal in haar toespraak ook als goed voorbeeld. Het programma draagt bij aan het behalen van de SDG’s, dat is waar het om gaat."

Diversiteit
Met de Blue Deal willen de waterschappen niet alleen kennis brengen, maar ook ophalen, benadrukt Kroon. "Het is een én-én-programma. Zo kunnen wij veel leren van de ervaringen met droogte in landen als Burkina Faso en Zuid-Afrika: bijvoorbeeld de samenwerking met stakeholders, maar ook de overschakeling naar gewassen waarvoor minder water nodig is. En als het gaat om diversiteit: het vrouwelijk leiderschap in een land als Mali. Dat is voor de hele watersector relevant."

 

LEES OOK
H2O-bericht: Waterschappen helpen arme landen, maar leren ze er ook van?
H2O-artikel: KIWI, het diplomatenklasje van de watersector
H2O-bericht: Blue Deal van start met partnerschappen in negen landen

 

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Lastig dat consequenties van prijsstijgingen per DW-bedrijf steeds anders worden uitgedrukt. Kan dat nog genormaliseerd worden? Bijv. Differentiatie naar en procentuele prijsstijgingen van DW-vastrecht? Dan wordt de interessante vergelijking eenvoudiger. Dank alvast.
Johan Raap Een stout biertje
Heel leuk initiatief, maar helaas is vergeten dat het flesje van statiegeld moet zijn. Natuurlijk brengen wij het allemaal braaf naar de glasbak, maar je moest eens weten hoeveel mensen / jongelui misschien die dat niet doen. Overal vind ik die krengen, met name desperado flesjes en van die twist off flesjes. Vanuit LCIA is al lang bekend dat statiegeld een goede wijze is om te besparen op energie, grondstoffen en water, binnen een straal van (en hier mag ik geen verantwoording nemen) 400 km. Dus mijn stelling is 'geef het goede voorbeeld en blijf bij aankoop weg van statiegeld loze flesjes'. Succes allemaal en proost
Laat ik eerlijk zijn, de afgelopen drie jaar heb ik met vele mensen over dit thema gesproken. En elke keer valt mij 2 dingen op A) veel mensen weten niet echt wat waterschappen zijn en wat ze doen B) als je uitlegt dat het ook een overheidsorganisatie is op nivo van gemeente en met bestuursverkiezingen, dan fronst men de wenkbrauwen eerst, maar dan vindt men het tevens vreemd dat er ook niet-politieke organisaties in meedoen. Dus samengevat, gemiddelde snapt men er niks van maar we hebben wel een mening, over politisering in dit geval. Realiseer aub dat mensen überhaupt komen stemmen op deze functionele overheid omdat het tegenwoordig tegelijkertijd uitgevoerd wordt met de verkiezingen voor de provincies. Maak ik me zorgen, jazeker. Het is functionele overheid dus dat vraagt ook een zekere mate van inhoudelijke kennis van de specifieke taken van de waterschappen. Ik geef dus graag de suggestie om nu echt door te jassen en het waterschap (-sbestuur) op te heffen, de kennis te borgen, het watersysteembeheer onder provincie te zetten (politiek) en het zuiveringsbeheer apart te zetten als nutsbedrijf, zoals bijvoorbeeld de drinkwaterbedrijven, met functioneel toezicht. Alleen dan kan ook de vergunningverlening en handhaving van rwzi’s –en misschien ook wel van riooloverstorten- eindelijk eens zuiver gaan geschieden. Succes.
Het Wetterskip stapt uit het project 'Holwerd aan Zee'. Gevolgd door een lange toelichting dat eigenaarschap (lees: beheer & onderhoud) nog steeds niet zijn geregeld. Maar helemaal onderaan sluit de journalist af met: "Er ligt een positief advies over Holwerd aan Zee en in het eerste kwartaal van volgend jaar zullen provinciale staten, de gemeenteraad en het bestuur van het waterschap zich over de voorstellen buigen." Dus project Holwerd gaat door zonder financiële bijdrage van het Wetterskip? En de bestuurder zegt: “Wij dragen zeker de natuurdoelstellingen uit het project een warm hart toe. Wij staan klaar om advies te geven als dat gevraagd wordt". Hoe zit het nu?
@Hetty AdamsHetty, ik ben het niet met je oneens dat de voorgestelde ingrepen waarschijnlijk zinvol zijn, en waarschijnlijk "no regret". En een fijn klusje voor vrijwilligers om sleuven door het bos te trekken met aan de zijkant een mini-dijkje. Mijn vraag betreft vooral de opzet van het onderzoek. Want als er "bijna nooit" een hoosbui valt, dan voegt zo'n minidijkje ook bijna nooit iets toe. Bij goed onderzoek hoort ook een discussie over de conclusies en aanbevelingen. Anders gaan allerlei clubjes straks "sleuven trekken". Een kans op een hoosbui op een perceel kleiner dan bijv. 5% betekent een kans van 1x in de twintig jaar. Met een spreiding tussen 1 jaar en 80 jaar. Of zoiets. En daarvoor ga je het oude oppervlak van de Veluwe over een grote oppervlakte verstoren?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!