secundair logo knw 1

De Nederlandse en Belgische kustgemeenten zullen de komende drie jaar de strijd tegen afval op strand en in de zee coördineren.

Dit volgt uit een op 10 maart ondertekende samenwerkingsovereenkomst tussen het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, Rijkswaterstaat en KIMO Nederland & België, de vereniging van Nederlandse en Belgische kustgemeenten. Samen willen ze afval op strand en in de zee efficiënter bestrijden.

KIMO Nederland & België zal ook de komende drie jaar het secretariaat blijven voeren en de coördinatie op zich nemen van de twee Green Deals waarin maatregelen voor een schonere kust en zee zijn opgenomen: de Green Deal Visserij voor een Schone Zee en de Green Deal Schone Stranden. De samenwerkingsovereenkomst eindigt in 2020, als ook de Green Deals aflopen.

Afval in zee en op strand is een groot en nog steeds groeiend probleem. Met de twee Green Deals wil de overheid samen met relevante partijen een concrete aanpak ontwikkelen om minder afval te veroorzaken en al aanwezige afval te verwerken. "Bij de Green Deal voor het strand doen we dat bijvoorbeeld met paviljoenhouders en voor de zee met de visserij en de havens," zegt Lars Hopman van KIMO.

"De nieuwe overeenkomst geeft ons de zekerheid die nodig is om nieuwe partners te zoeken en deze Green Deals zo verder te versterken. Afval op het strand willen we bijvoorbeeld tegengaan door het gesprek te zoeken met de leveranciers van de strandpaviljoens. Om te kijken of we iets aan de gebruikte verpakkingen kunnen doen. De Green Deal Visserij willen we uitbreiden door er nog meer partners uit de afvalverwerking bij te betrekken en nog meer in te zetten op hergebruik van de materialen."

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@SebastiaanDat is een goede vraag als we het over de waterkwaliteit van rivieren hebben, maar in dit project zijn vooral kleine watertjes gemeten. Dat komt niet uit het buitenland, dus daar zullen we echt zelf mee aan de slag moeten!
Bijzonder. Veel waterschappen spreken nog van ‘aan en afhaakproblematiek’ waarbij de zorg juist is voor afhakende bedrijven, lees verminderde heffingsopbrengsten.
Natuurlijk is het slim als bedrijven afhaken, met duurzamere zuivering, eventueel gevolgd tot eigen directe lozing in gebied, en vervolgens tot eigen waterhergebruik. Prima.
Maar aub geen dogma. We spreken nog steeds over stedelijk afvalwater, waarbij het bedrijfswater zeker af en toe een waardevolle bijdrage is in de gehele keten.
In @KNW, @skiw, @vemw @dbc verband nog maar eens over spreken.
Reintje Paijmans Kriens Waterschapsverkiezingen: apart of niet?
"Kennis van Waterbeheer" en "Provinciaal bestuur"  voor een groot deel van onze bevolking, is naar mijn ervaring heel gering. De situatie  is per provincie ook geheel anders. Of je nu in Zuid-Holland woont of in Drenthe: water aanvoer, afvoer  en tekort zijn niet met elkaar te vergelijken. De grenzen vallen niet samen. 
Ik heb als geograaf ook veel te maken gehad met wat dat voor problemen voor de bevolking, stadsbesturen en waterschappen veroorzaakte. Stadsbesturen hebben, zeker in de huidige tijd, andere, grotere problemen op hun agenda staan. Op welke manier moet, kan betere voorlichting opgelost worden? Ik heb lezingen gegeven, excursies georganiseerd, bestuursleden van de waterschappen daarbij uitgenodigd en wat ik ook erg belangrijk vind, aan het voortgezet onderwijs voorlichting, onderwijs gegeven. Bij excursies vroeg ik aan de ouders van de leerlingen of zij "mee wilden helpen" met vervoer, eten, geld ophalen voor de bijkomende kosten. Vaak meldden meer ouders zich aan dan eigenlijk nodig was, maar dat had voor de waterschappen in velerlei opzicht positieve gevolgen.
"Samenwerking", overleg met de landen waar de rivieren ontstaan en door stromen, afspreken hoeveel water ieder land wil, kan, mag gebruiken, afvoeren, dat zijn problemen, die nauwelijks bekend zijn bij de bevolking.
Ik hoop dat dit soort onderwerpen net zo belangrijk worden gevonden als problemen met  auto rijden, parkeren en boodschappen doen.
Ik wens Nederland veel succes.
Wat ik vooral interessant vind in dit artikel, is de min of meer terloopse opmerking dat het verlagen van de druk leidt tot een lager watergebruik. Ik ben erg benieuwd om hoeveel water het kan gaan als de waterdruk in heel Nederland wordt teruggebracht. 

Nu hopen dat het niet bij een oproep blijft, maar er ook gehoor aan wordt gegeven, duidelijk, ZO duidelijk een goede zaak.