secundair logo knw 1

De Nederlandse en Belgische kustgemeenten zullen de komende drie jaar de strijd tegen afval op strand en in de zee coördineren.

Dit volgt uit een op 10 maart ondertekende samenwerkingsovereenkomst tussen het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, Rijkswaterstaat en KIMO Nederland & België, de vereniging van Nederlandse en Belgische kustgemeenten. Samen willen ze afval op strand en in de zee efficiënter bestrijden.

KIMO Nederland & België zal ook de komende drie jaar het secretariaat blijven voeren en de coördinatie op zich nemen van de twee Green Deals waarin maatregelen voor een schonere kust en zee zijn opgenomen: de Green Deal Visserij voor een Schone Zee en de Green Deal Schone Stranden. De samenwerkingsovereenkomst eindigt in 2020, als ook de Green Deals aflopen.

Afval in zee en op strand is een groot en nog steeds groeiend probleem. Met de twee Green Deals wil de overheid samen met relevante partijen een concrete aanpak ontwikkelen om minder afval te veroorzaken en al aanwezige afval te verwerken. "Bij de Green Deal voor het strand doen we dat bijvoorbeeld met paviljoenhouders en voor de zee met de visserij en de havens," zegt Lars Hopman van KIMO.

"De nieuwe overeenkomst geeft ons de zekerheid die nodig is om nieuwe partners te zoeken en deze Green Deals zo verder te versterken. Afval op het strand willen we bijvoorbeeld tegengaan door het gesprek te zoeken met de leveranciers van de strandpaviljoens. Om te kijken of we iets aan de gebruikte verpakkingen kunnen doen. De Green Deal Visserij willen we uitbreiden door er nog meer partners uit de afvalverwerking bij te betrekken en nog meer in te zetten op hergebruik van de materialen."

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.
@JanEens Jan, maar mijn opiniestuk gaat over hoe slimme bemetering en beprijzing het waterverbruik van huishoudens beïnvloeden. Dat er geen BOL is voor grootverbruik, helpt bedrijven inderdaad niet om slim met water om te gaan.   
Waarom de belasting op leidingwater (BOL) alleen voor de eerste 300m3? (€ 0,50 per m3 incl BTW). Beter is om een BOL te hebben voor het waterverbruik boven de 300m3. Politiek ligt dit moeilijk voor wat ik begreep.  
Of de waterkwaliteit wel 100% blijft onder deze oppervlakte heeft te maken met de normen die men hiervoor gebruikt. Bij eutrofiëring ontstaat wat groenalg en gelijk vliegt in de beoordeling de waterkwaliteit omlaag. Komt dat omdat anderen dit veroorzaken?