De Nederlandse en Belgische kustgemeenten zullen de komende drie jaar de strijd tegen afval op strand en in de zee coördineren.

Dit volgt uit een op 10 maart ondertekende samenwerkingsovereenkomst tussen het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, Rijkswaterstaat en KIMO Nederland & België, de vereniging van Nederlandse en Belgische kustgemeenten. Samen willen ze afval op strand en in de zee efficiënter bestrijden.

KIMO Nederland & België zal ook de komende drie jaar het secretariaat blijven voeren en de coördinatie op zich nemen van de twee Green Deals waarin maatregelen voor een schonere kust en zee zijn opgenomen: de Green Deal Visserij voor een Schone Zee en de Green Deal Schone Stranden. De samenwerkingsovereenkomst eindigt in 2020, als ook de Green Deals aflopen.

Afval in zee en op strand is een groot en nog steeds groeiend probleem. Met de twee Green Deals wil de overheid samen met relevante partijen een concrete aanpak ontwikkelen om minder afval te veroorzaken en al aanwezige afval te verwerken. "Bij de Green Deal voor het strand doen we dat bijvoorbeeld met paviljoenhouders en voor de zee met de visserij en de havens," zegt Lars Hopman van KIMO.

"De nieuwe overeenkomst geeft ons de zekerheid die nodig is om nieuwe partners te zoeken en deze Green Deals zo verder te versterken. Afval op het strand willen we bijvoorbeeld tegengaan door het gesprek te zoeken met de leveranciers van de strandpaviljoens. Om te kijken of we iets aan de gebruikte verpakkingen kunnen doen. De Green Deal Visserij willen we uitbreiden door er nog meer partners uit de afvalverwerking bij te betrekken en nog meer in te zetten op hergebruik van de materialen."

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Vorig jaar dus 60 boeren weten te vinden die mogelijk iets willen gaan doen om water proberen vast te houden.
Boeren vindt je weinig in Valkenburg en andere plaatsen waar de Overstromingsramp zo duidelijk sporen achterliet. Dus dan zijn 60 geïnteresseerden nog heel wat.
Ik verbaas mij toch nogal over het feit dat wij in Nederlandje nog altijd de hoop koesteren dat we op basis van vrijwilligheid de enorme uitdagingen zoals de problematiek rond water, geluidsoverlast en woningbouw, om iets te noemen, denken te kunnen aanpakken.
Wordt het niet tijd om "transitie" af te dwingen, zodat er massaal actie kan worden ondernomen ? Ik vind een financieel lokkertje, zoals dat nu wordt aangeboden, echt passé.
Romke van Dieren
Het artikel beschrijft de mate van overschrijding van de concentratienorm voor stikstof (voor oppervlaktewater).
Belangrijk is ook wat de effecten zijn van die stikstofconcentratie op het waterleven.
Deze zijn in het kader van de Kennisimpuls Waterkwaliteit (https://www.stowa.nl/kennisimpuls) beschreven in een publicatie van Deltares, Wageningen Environmental Research, Wageningen Universiteit en B-Ware. Een link naar een nieuwsbericht hierover: https://www.stowa.nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-oppervlaktewateren (met link naar rapport)
Het dillema van de duivelse delta.
Nu nog inversteren in een delta, waarvan! Door de klimaatverandering zijn de spelregels veranderd.
De houdbaarheid is ten einde.
Wie investeert er nog met zijn volle verstand in iets! Waarvan je nu al weet, dat je dit nooit terugkrijgt.
West laag Nederland wordt een piramide spel. Wie verkoopt, en heeft zijn spulletje op het droge.. En welke grote groep blijft met de gebakken peren zitten..
Nu aangeven dat er niet meer geïnvesteerd gaat worden in kwetsbare gebieden, kan ook niet. Dan zou het hele systeem instorten.
Hoeveel leningen en hypotheken lopen er niet! Op percelen, die eenmaal afbetaald, geen enkele waarde meer hebben..
Dus de mythe nog maar een tijdje vol houden.
We zijn tenslotte dijkenbouwers.
Naast het gevecht tegen het water, is er nog een typisch Neerlandse traditie..
Gaat u maar lekker slapen, uw regering waakt over u...
En loopt het mis.
Dan achter in de rij aansluiting aub.
Groeten uit...
Buitengewoon interessant artikel. Moet nodig aan de grote klok gehangen worden. Moet een grote rol spelen bij de waterschaps- en provinciale verkiezingen
Ik pleit al jaren voor het intensief wegvangen van rivierkreeften, vanwege hun bijzonder effectieve voortplantingscyclus. Zo heel veel eitjes heeft een rivierkreeft niet eens, als je de kreeft vergelijkt met bijv. de karper. Maar de overleving is veel hoger en de kreeften zijn veel sneller geslachtsrijp. Lees hier hoe het zit: https://www.linkedin.com/pulse/wat-moeten-we-met-de-rivierkreeft-hans-middendorp-ph-d-/

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!