0
0
0
s2sdefault

De rietproef bij het Lauwersmeer was vanaf zaterdag 6 maart onderbroken en zal vandaag weer worden hervat. Er werd besloten de proef te onderbreken omdat de spuisluizen op Lauwersoog, door een combinatie van doodtij en harde wind, geen water konden lozen. 

De waterstand in het Lauwersmeer was tijdelijk verlaagd naar het normale peil, 0,93 meter onder NAP. De verlaging is volgens de provincie Groningen opgenomen in het beheerprotocol voor de rietproef. “We verwachten dan ook niet dat deze onderbreking effecten op de proef zal hebben,” laat Maickel Burgers van de provincie Groningen weten. “Binnen de rietproef hebben we in principe een hogere waterstand dan normaal, maar daar kunnen ook uitschieters naar beneden tussen zitten.”|

Het water heeft zelfs, zo stelt Burgers, op verschillende momenten een aantal centimeter hoger gestaan dan de rietproefhoogte. “Het afgelopen weekend ging het daarbij zelfs dagdelen. Uiteindelijk heeft het water 5 dagen, van 6 tot en met 10 maart, lager gestaan dan de rietproefhoogte. Daarna liep het peil weer op omdat we niet konden spuien.”

De provincie laat weten dat de rietproef Lauwersmeer vanaf vandaag weer wordt opgestart. De waterstand wordt weer omhoog gebracht naar het rietproefpeil van 0,52 m onder NAP. De weersverwachting en de spuimogelijkheden zijn er gunstig genoeg voor. De rietproef duurt nog tot en met 31 maart 2021.

*Dit nieuwsbericht is op 16 maart geactualiseerd nadat bekend is geworden dat de rietproef wordt hervat.

 

MEER INFORMATIE
Rietproef Lauwersmeer gaat eindelijk van start
Rietproef Lauwersmeer komt er nu echt

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Eens met insteek van Hans Middendorp. Droge voeten is geen vanzelfsprekendheid meer en verhogen van de waterschapslasten ligt voor de hand. Ook al gaat het om wateroverlast op straat; het watersysteem is immers een geheel. Waterschappen moeten m.i. wel veel vroeger betrokken worden bij strategische planvorming rond woningbouw e.d. zodat problemen met wateroverlast (en ook verdroging) vooraf beter voorkomen kunnen worden.
Heel bijzonder dat de Unie van Waterschappen om extra geld vraagt aan het Rijk voor klimaatadaptatie, terwijl de waterschappen juist hun onafhankelijkheid koesteren en ook hun eigen belasting heffen. Klimaatadaptatie is vooral waterbeheer, waarin ook hemelwateroverlast en verdroging structureel een plek moeten krijgen. Financiële dekking voor klimaatadaptieve maatregelen komt dan logischerwijs uit een opslag op de bestaande watersysteemheffing, of uit een nieuwe klimaatheffing door de waterschappen.
Hulde! We zijn op weg naar een waterbewuste samenleving daar ben ik van overtuigd. Het zal op alle schalen en niveaus moeten. Maar ik maak me zorgen, maak me druk maar vegeet niet te spelen. Ook Leonardo da Vinci raakte zo geinteresseerd in water omdat de problemen in zijn tijd met water heel groot waren en economieen (gemeenschappen in vrede) er aan ten over konden gaan. Maar toch speels volhouden. Ik ga sneeuw verzamelen met de kleinkinderen, misschien wel sneeuw maken. De mens moet blijven geloven dat hij inventief is en optimistisch mag zijn.
Er kan toch ook kanalen gegraven worden naar de Dode zee en of Sahara.
Ik zou videocamera's plaatsen in het zicht en verdekt opgesteld.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.