secundair logo knw 1

De rietproef bij het Lauwersmeer was vanaf zaterdag 6 maart onderbroken en zal vandaag weer worden hervat. Er werd besloten de proef te onderbreken omdat de spuisluizen op Lauwersoog, door een combinatie van doodtij en harde wind, geen water konden lozen. 

De waterstand in het Lauwersmeer was tijdelijk verlaagd naar het normale peil, 0,93 meter onder NAP. De verlaging is volgens de provincie Groningen opgenomen in het beheerprotocol voor de rietproef. “We verwachten dan ook niet dat deze onderbreking effecten op de proef zal hebben,” laat Maickel Burgers van de provincie Groningen weten. “Binnen de rietproef hebben we in principe een hogere waterstand dan normaal, maar daar kunnen ook uitschieters naar beneden tussen zitten.”|

Het water heeft zelfs, zo stelt Burgers, op verschillende momenten een aantal centimeter hoger gestaan dan de rietproefhoogte. “Het afgelopen weekend ging het daarbij zelfs dagdelen. Uiteindelijk heeft het water 5 dagen, van 6 tot en met 10 maart, lager gestaan dan de rietproefhoogte. Daarna liep het peil weer op omdat we niet konden spuien.”

De provincie laat weten dat de rietproef Lauwersmeer vanaf vandaag weer wordt opgestart. De waterstand wordt weer omhoog gebracht naar het rietproefpeil van 0,52 m onder NAP. De weersverwachting en de spuimogelijkheden zijn er gunstig genoeg voor. De rietproef duurt nog tot en met 31 maart 2021.

*Dit nieuwsbericht is op 16 maart geactualiseerd nadat bekend is geworden dat de rietproef wordt hervat.

 

MEER INFORMATIE
Rietproef Lauwersmeer gaat eindelijk van start
Rietproef Lauwersmeer komt er nu echt

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):