0
0
0
s2sdefault

De rietproef bij het Lauwersmeer was vanaf zaterdag 6 maart onderbroken en zal vandaag weer worden hervat. Er werd besloten de proef te onderbreken omdat de spuisluizen op Lauwersoog, door een combinatie van doodtij en harde wind, geen water konden lozen. 

De waterstand in het Lauwersmeer was tijdelijk verlaagd naar het normale peil, 0,93 meter onder NAP. De verlaging is volgens de provincie Groningen opgenomen in het beheerprotocol voor de rietproef. “We verwachten dan ook niet dat deze onderbreking effecten op de proef zal hebben,” laat Maickel Burgers van de provincie Groningen weten. “Binnen de rietproef hebben we in principe een hogere waterstand dan normaal, maar daar kunnen ook uitschieters naar beneden tussen zitten.”|

Het water heeft zelfs, zo stelt Burgers, op verschillende momenten een aantal centimeter hoger gestaan dan de rietproefhoogte. “Het afgelopen weekend ging het daarbij zelfs dagdelen. Uiteindelijk heeft het water 5 dagen, van 6 tot en met 10 maart, lager gestaan dan de rietproefhoogte. Daarna liep het peil weer op omdat we niet konden spuien.”

De provincie laat weten dat de rietproef Lauwersmeer vanaf vandaag weer wordt opgestart. De waterstand wordt weer omhoog gebracht naar het rietproefpeil van 0,52 m onder NAP. De weersverwachting en de spuimogelijkheden zijn er gunstig genoeg voor. De rietproef duurt nog tot en met 31 maart 2021.

*Dit nieuwsbericht is op 16 maart geactualiseerd nadat bekend is geworden dat de rietproef wordt hervat.

 

MEER INFORMATIE
Rietproef Lauwersmeer gaat eindelijk van start
Rietproef Lauwersmeer komt er nu echt

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

De reactie met betrekking tot beperkt zijn tot kano's en vlotten is niet correct. Ik ben met mijn boot van 10 x 3.5 meter gevaren tot aan Hardenberg, geen probleem.
Goedkoop en effectief lijkt mij "Cloud Seeding". Schiet in overleg met meteorologische dienst een raket met droogijs de wolken in boven een minder gevoelig gebied en laat het daar alvast lekker uitregenen.
Ik las ergens dat een stuwmeer vol was. Dit had voor deze regenperiode deels geleegd moeten worden. Nu moest dit stuwmeer zijn sluizen openen tijdens de regenval wat de ramp heeft verergerd.
Dit is goed nieuws dat de Tweede Kamer akkoord gaat met de afschaffing van de geborgde zetels in het bestuur van de waterschappen. De geborgde zetels waren ons - als democratisch gekozen bestuursleden - altijd een doorn in het oog.
Gisela Döll, Oud-bestuurslid HH Delfland
@Hans MiddendorpKlopt niet Hans. Zoals altijd ben je weer stigmatiserend bezig. Bedrijven worden helemaal niet ontzien in waterheffing. Er is alleen een klein probleem juist bij kleine bedrijven. En dat juist stip ik aan. Ik wil ook nog even beklemtonen als geborgd AB lid voor bedrijven, dus hoe zuiver wil je het hebben?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.