0
0
0
s2smodern

De rietproef in het Lauwersmeer gaat aanstaande zaterdag van start, heeft de provincie Groningen bekendgemaakt. Het waterpeil wordt gedurende ruim een maand verhoogd om te bekijken of dit helpt om het waterriet weer te laten groeien. De proef zou aanvankelijk op 15 februari al beginnen, maar dat ging toen vanwege de vorst niet door.

Het is voor de eerste keer dat de tijdelijke maatregel wordt uitgeprobeerd. De provincie Groningen, Waterschap Noorderzijlvest en Wetterskip Fryslân waren begin deze maand al gestart met hun voorbereidingen. De lichte vertraging kan er nog wel bij na jaren van uitstel, vooral vanwege rechtszaken door tegenstanders. Onder meer agrariërs en recreatieondernemers vrezen voor negatieve gevolgen zoals verzilting. De bedoeling is om de rietproef in 2022 nog een keer te herhalen.

Herstel van waterriet
De proef die op zaterdag 27 februari begint, duurt tot en met 31 maart. De waterstand in het Lauwersmeer – een Natura 2000-gebied – wordt met maximaal 41 centimeter verhoogd: van het huidige peil van 93 centimeter onder NAP naar maximaal 52 centimeter onder NAP. Dat wordt als een natuurlijker waterstand gezien.

De verwachting is dat het bijna verdwenen waterriet zich hierdoor weer wat kan herstellen. De praktijk zal moeten uitwijzen of dit effect ook optreedt. Het waterriet is belangrijk als leefgebied voor beschermde vogels als de blauwborst en de rietzanger en bevordert een goede kwaliteit van het water en de visstand. De provincies Groningen en Fryslân dragen met de rietproef bij aan de Europese natuurdoelstellingen voor Natura 2000.

De provincie Groningen laat weten dat het waterriet nodig is om verdere afkalving van de oevers te voorkomen. “De afgelopen jaren zijn er al vele meters van de oevers van het Lauwersmeer afgeslagen. De nattere omstandigheden met fluctuerende peilen helpen om organisch materiaal, zoals plantenresten, op te ruimen. Ook opgehoopt strooisel van rietblad spoelt op deze manier weg. Dit voorkomt de verzuring van de bodem en daarmee verdere achteruitgang van het waterriet. ”

Bij ongunstig weer terug naar normaal
De grondwaterstand en het zoutgehalte worden tijdens de proef gemeten op verschillende punten in het Lauwersmeergebied. Hetzelfde geldt voor de regenval en de waterstand in het Lauwersmeer.

Bij een ongunstige weersverwachting zal de waterstand worden teruggebracht naar het normale niveau, conform het beheerprotocol. Dat maakt het mogelijk om overtollig water uit Friesland en Groningen op te vangen, meldt de provincie Groningen. “Het Lauwersmeer dient dan als waterberging, voordat het water gespuid wordt naar de Waddenzee. In het beheerprotocol worden de voorspelling van de neerslag, de waterstanden op de Waddenzee, de wateraanvoer vanuit Friesland en Groningen en de mogelijke vorst meegenomen. Op basis van deze factoren bepaalt het waterschap iedere zes uur of de rietproef veilig kan worden voortgezet.”

 

MEER INFORMATIE
Themapagina Rietproef Lauwersmeer
H2O Actueel: rietproef komt er nu echt 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Beste waterschappers, als jullie de waterpeilen pas per 1 april opzetten, dan beginnen we het groeiseizoen dus met een nagenoeg leeg watersysteem. Het opzetten van de peilen moet minstens een maand eerder. En ja, dat kan plaatselijk enige natschade geven. Accepteren we dat niet, dan moeten we in mei en juni niet 'huilie-huilie' doen over droogte. Dan hebben we dat deels zelf veroorzaakt.
@RogerHallo Roger, dank voor je reactie. Ik help je graag verder en kan je voorzien van alle informatie waar je om vraagt. We hebben een aantal mooie referenties, artikelen in diverse vakbladen en uiteraard onze eigen website. Ik denk echter dat dit platform daar niet de aangewezen plaats voor is. Ik kom dan ook graag verder met je in contact. Zou je een mail kunnen sturen naar marketing@pathema.nl?
De recente berichtgeving rondom het watergebruik van datacenters is gebaseerd op onjuiste cijfers en aannames. Cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek en het waterleidingbedrijf PWN geven een heel ander beeld. Daarnaast is het in Nederland reeds wettelijk geregeld dat de levering van water voor drinkwater altijd voor de levering aan de industrie gaat. Door onjuiste berichtgeving wordt er onterecht een panieksituatie gecreëerd, met verstrekkende gevolgen.
Allereerst is er regelgeving die waterlevering regelt bij tekorten. Wettelijk is geregeld dat drinkwater altijd voor gaat middels de verdringings categorien. Dit is na te lezen op de Rijkswaterstaat, Infomil en wordt ook aangegeven door het waterleidingsbedrijf PWN die in Noord Holland levert.
PWN : https://www.pwn.nl/over-pwn/pers-en-nieuws/drinkwater/de-inwoners-van-noord-holland-kunnen-er-altijd-op-rekenen-dat-er?nid=1368
Daarnaast is er bij het watergebruik capaciteit van de aansluiting en verbruik door elkaar gehaald. Het werkelijke verbruik voor de alle industrie in Noord Holland wbt koelwater is volgens het waterbedrijf 0,6% van hun totale levering. Dit komt neer op 672 duizend m3 aan totaal industrie koelwater gezien PWN 112 miljoen m3 in totaal levert. Daarvan nemen die 2 datacenters maar een gedeelte van op. Iets geheel anders dan de 4,6 miljoen m3 die werd gesuggereerd in het artikel. Volgens het CBS gebruikt de hele IT sector in Nederland 1 miljoen m3 water, de 0,88% in het artikel hierboven. Dit is open data die volledig in het artikel is genegeerd.
Naar de toekomst toe streven we ernaar het waterverbruik naar nul te brengen. Nieuwe datacenters gebruiken al veel minder water en het ook in de media bekende project in Zeewolde gebruikt oppervlaktewater ipv drinkwater. Dus ook de extrapolaties naar de toekomst toe gaan mank.
De links naar het CBS en PWN kunt u hier vinden:
https://opendata.cbs.nl/statline/#/CBS/nl/dataset/82883NED/table?dl=1A42C
https://www.pwn.nl/over-pwn/pers-en-nieuws/drinkwater/de-inwoners-van-noord-holland-kunnen-er-altijd-op-rekenen-dat-er?nid=1368
https://www.pwn.nl/over-pwn
Het rapport was trouwens zo klein qua onderzochte datacenters en zo divers dat er geen enkel duidelijk beeld uit te halen was. Daarom heeft de provincie het niet gepubliceerd. Dat geven ze ook aan in hun reactie aan de NOS.
Wat betreft chemicaliën, die gaat om kleine hoeveelheden zout om het water zachter te maken om apparatuur te sparen. Het water wordt meerdere malen gebruikt. De toevoegingen vallen binnen de normen en milieu wetgeving en vergunning van het bedrijf gaf ook Microsoft aan.
Op onze website hebben we nog meer links staan naar openbare bronnen over water, energieverbruik, bebouwing, etc.
Zie: https://www.dutchdatacenters.nl/cijfers-1/

Indien er verder vragen zijn we als branche organisatie dit altijd bereid dit verder toe te lichten.
Er is onderzocht wat het effect is van een watertemperatuur voor zoetwater vissen. Een zeer relevant onderzoek. Is er ook onderzocht wat het effect is voor de zalmen en forellen die kuit schieten in de rivier waar hun ouders kuit hebben geschoten?
Als het zeewater warmer wordt kunnen deze vissen denk ik geen andere rivier (een meer noordelijke rivier) uitzoeken om die op te zwemmen en kuit te schieten.
Laten we uitkijken dat de Japanse bladvlo die nu ingezet is tegen de duizendknoop niet later een probleem gaat vormen wat we nu nog niet overzien. Soms is het middel erger dan de kwaal.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.