0
0
0
s2sdefault

De rietproef in het Lauwersmeer gaat aanstaande zaterdag van start, heeft de provincie Groningen bekendgemaakt. Het waterpeil wordt gedurende ruim een maand verhoogd om te bekijken of dit helpt om het waterriet weer te laten groeien. De proef zou aanvankelijk op 15 februari al beginnen, maar dat ging toen vanwege de vorst niet door.

Het is voor de eerste keer dat de tijdelijke maatregel wordt uitgeprobeerd. De provincie Groningen, Waterschap Noorderzijlvest en Wetterskip Fryslân waren begin deze maand al gestart met hun voorbereidingen. De lichte vertraging kan er nog wel bij na jaren van uitstel, vooral vanwege rechtszaken door tegenstanders. Onder meer agrariërs en recreatieondernemers vrezen voor negatieve gevolgen zoals verzilting. De bedoeling is om de rietproef in 2022 nog een keer te herhalen.

Herstel van waterriet
De proef die op zaterdag 27 februari begint, duurt tot en met 31 maart. De waterstand in het Lauwersmeer – een Natura 2000-gebied – wordt met maximaal 41 centimeter verhoogd: van het huidige peil van 93 centimeter onder NAP naar maximaal 52 centimeter onder NAP. Dat wordt als een natuurlijker waterstand gezien.

De verwachting is dat het bijna verdwenen waterriet zich hierdoor weer wat kan herstellen. De praktijk zal moeten uitwijzen of dit effect ook optreedt. Het waterriet is belangrijk als leefgebied voor beschermde vogels als de blauwborst en de rietzanger en bevordert een goede kwaliteit van het water en de visstand. De provincies Groningen en Fryslân dragen met de rietproef bij aan de Europese natuurdoelstellingen voor Natura 2000.

De provincie Groningen laat weten dat het waterriet nodig is om verdere afkalving van de oevers te voorkomen. “De afgelopen jaren zijn er al vele meters van de oevers van het Lauwersmeer afgeslagen. De nattere omstandigheden met fluctuerende peilen helpen om organisch materiaal, zoals plantenresten, op te ruimen. Ook opgehoopt strooisel van rietblad spoelt op deze manier weg. Dit voorkomt de verzuring van de bodem en daarmee verdere achteruitgang van het waterriet. ”

Bij ongunstig weer terug naar normaal
De grondwaterstand en het zoutgehalte worden tijdens de proef gemeten op verschillende punten in het Lauwersmeergebied. Hetzelfde geldt voor de regenval en de waterstand in het Lauwersmeer.

Bij een ongunstige weersverwachting zal de waterstand worden teruggebracht naar het normale niveau, conform het beheerprotocol. Dat maakt het mogelijk om overtollig water uit Friesland en Groningen op te vangen, meldt de provincie Groningen. “Het Lauwersmeer dient dan als waterberging, voordat het water gespuid wordt naar de Waddenzee. In het beheerprotocol worden de voorspelling van de neerslag, de waterstanden op de Waddenzee, de wateraanvoer vanuit Friesland en Groningen en de mogelijke vorst meegenomen. Op basis van deze factoren bepaalt het waterschap iedere zes uur of de rietproef veilig kan worden voortgezet.”

 

MEER INFORMATIE
Themapagina Rietproef Lauwersmeer
H2O Actueel: rietproef komt er nu echt 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Er wordt 6,7 miljard euro uitgetrokken voor klimaat en het deltaprogramma zoetwater krijgt 100 miljoen. Dat is dus ongeveer 1,5% van dit enorme bedrag. Verder is in 2018 besloten om het Deltafonds uit te breiden van het wegwerken van de achterstand in het onderhoud van dijken naar wateroverlast door klimaatverandering. En nu moet er volgens de deltacommissaris 800 miljoen bij. Wie kan dit balletje-balletje nog volgen? Volgens mij komt het deltaprogramma dus nog steeds structureel geld tekort. Enige journalistieke duiding is wel op z'n plaats!
Proficiat Hein, en ik wens je veel succes op dit essentiële beleidsterrein.
Super interessant en heel mooi als waterbedrijven green-based GAC (duurzaam kool) kunnen inzetten bij de zuiverring. Het spoelen van koolfilters moet ook wel mee worden genomen. Een heel lastig onderdeel dat vaak wordt vergeten.
► O.J.I. Kramer, C. van Schaik, P.D.R. Dacomba-Torres, P.J. de Moel, E.S. Boek, E.T. Baars, J.T. Padding, J.P. van der Hoek, 2021, Fluidisation characteristics of granular activated carbon in drinking water treatment applications, Advanced Powder Technology Journal. 32, Issue 9, (2021) pp. Pages 3174-3188. doi: 10.1016/j.apt.2021.06.017.
Toine, van harte proficiat en met hartelijke groet van André Jansen.
Gefeliciteerd Hein! Heel mooi dat jij dit gaat doen! Uitwisseling van kennis is inderdaad cruciaal! Veel succes, dorette

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.