0
0
0
s2smodern

De rietproef Lauwersmeer wordt uitgesteld tot volgend jaar. Dat heeft de provincie Groningen in overleg met het waterschap Noorderzijlvest besloten.

Door de hoge, natuurlijke waterstand is de rietproef nog steeds niet begonnen. De termijn die voor de proef staat loopt van 15 februari tot en met 31 maart 2020. De uitvoeringsperiode die nog resteert wordt dus steeds korter, terwijl voor de proef een periode van zes weken staat. Daarom kiest de provincie ervoor de proef uit te stellen tot volgend jaar.

De rietproef heeft als doel de rietgroei in het Lauwersmeer, een Natura 2000-gebied, te stimuleren. Het waterriet is door het vaste lage waterpeil nagenoeg verdwenen in het gebied. Dat proces is een groot risico voor het hele Lauwersmeergebied, aldus de provincie. Niet alleen omdat het riet een paai- en broedplaats is voor vissen, amfibieën en beschermde vogels, maar ook omdat het gewas belangrijk is voor de kwaliteit van het water en de bescherming van de oevers van het meer tegen verdere afslag.

Natte periode
De natte periode van de afgelopen maanden heeft er in feite voor gezorgd dat het waterpeil op het niveau was dat in de proef was voorzien, zei Heleen Slager van de provincie Groningen eerder deze maand tegen H2O. “Het hele gebied is vol water. Dat maakt dat het water in het Lauwersmeer al een aantal weken rond het niveau van de rietproef schommelt. Dit was geen scenario waar we rekening mee hebben gehouden, dus het is wel heel bijzonder.”

De afgelopen periode is middels het project Meetnet Lauwersmeer op verschillende punten in het gebied de grondwaterstand, de regenval, het zoutgehalte en de waterstand in het Lauwersmeer gemeten, zo meldt de provincie. “In augustus is te zien of de tijdelijk hogere en wisselende waterstand het gewenste effect heeft gehad op de groei van het waterriet.”

Waterschap Noorderzijlvest beheert het water op het Lauwersmeer en moet de proef uitvoeren, die volgens de vergunning in twee achtereenvolgende jaren mag worden gehouden. De proef stuit op bezwaren van boeren en ondernemers uit het Lauwersmeergebied die schade vrezen door de hogere waterstand. In een gerechtelijke procedure zijn deze afgewezen. Voorwaarde is wel dat met een verbeterd monitoringsplan de effecten van de rietproef worden gecontroleerd.

MEER INFORMATIE
H2O: Natuur neemt rietproef over

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Hoe bepaal je virusdeeltjes in een millimeter rioolwater?
Zou een milliliter niet handiger zijn?
Een korte reactie op de verklaring inzake duurzaamheid in dit artikel: “Diverse onafhankelijke berekeningen hebben aangetoond dat drogen en verbranden van RWZI slibben NIET de meest duurzame oplossing is. Bewering inzake CO2-uitstoot is zeer discutabel en er wordt geen rekening gehouden met de uitstoot van stikstof”. Mladen Filipan, VSGM (MID MIX).
Mooi dat de dreiging van een landelijk watertekort voorbij is en dat er weer voldoende water Nederland binnenkomt. Waarmee evenwel helaas alleen Europees Nederland bedoeld wordt. Geen woord over Caribisch Nederland (Bonaire, Saba en Sint-Eustatius) dat nu al bijna tien jaar ook een deel van Nederland is. En mocht dit deel niet binnen de verantwoordelijkheid van RWS en LCW vallen, ook dan ware sprake te zijjn van Europees Nederland in hun berichten.
Goede dag, ik heb uw verslag gelezen over het afvalwater op de Oude Rijn bij Katwijk. Ik woon zelf aan de Zandsloot te Katwijk een aftakking van de Oude Rijn. Hoe kom ik te weten of deze Zandsloot geschikt is om te zwemmen? Ik zwem regelmatig. Is dit mogelijk met gebruik maken van een swimsuit en oog bescherming.
De Zandsloot is ongeveer 8 meter breed en ongeveer 400 meter lang, met aan de uitlopen de Oude Rijn.
Wat we met zijn allen de afgelopen 150-200 jaar in vijf forse ontwateringsgolven/afwateringsgolven (1. kanalisaties, 2. ontginningen en bebossingen, 3. beekverbeteringen, 4. ruilverkavelingen (nooit meer honger) en 5 verstedelijking) gemaakt hebben, is helaas niet in enkele jaren te herstellen.
Toch deel ik de zorgen van Patrick, ook al zeilen we bij waterschap Aa en Maas al scherper aan de wind dan 20 jaar geleden. Van #herstelsponswerkinglandschap naar #ontwikkelsponswerkinglandschap. Zie ook de Stowa-pagina over klimaatrobuuste beekdallandschappen.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.