0
0
0
s2smodern

De rietproef Lauwersmeer wordt uitgesteld tot volgend jaar. Dat heeft de provincie Groningen in overleg met het waterschap Noorderzijlvest besloten.

Door de hoge, natuurlijke waterstand is de rietproef nog steeds niet begonnen. De termijn die voor de proef staat loopt van 15 februari tot en met 31 maart 2020. De uitvoeringsperiode die nog resteert wordt dus steeds korter, terwijl voor de proef een periode van zes weken staat. Daarom kiest de provincie ervoor de proef uit te stellen tot volgend jaar.

De rietproef heeft als doel de rietgroei in het Lauwersmeer, een Natura 2000-gebied, te stimuleren. Het waterriet is door het vaste lage waterpeil nagenoeg verdwenen in het gebied. Dat proces is een groot risico voor het hele Lauwersmeergebied, aldus de provincie. Niet alleen omdat het riet een paai- en broedplaats is voor vissen, amfibieën en beschermde vogels, maar ook omdat het gewas belangrijk is voor de kwaliteit van het water en de bescherming van de oevers van het meer tegen verdere afslag.

Natte periode
De natte periode van de afgelopen maanden heeft er in feite voor gezorgd dat het waterpeil op het niveau was dat in de proef was voorzien, zei Heleen Slager van de provincie Groningen eerder deze maand tegen H2O. “Het hele gebied is vol water. Dat maakt dat het water in het Lauwersmeer al een aantal weken rond het niveau van de rietproef schommelt. Dit was geen scenario waar we rekening mee hebben gehouden, dus het is wel heel bijzonder.”

De afgelopen periode is middels het project Meetnet Lauwersmeer op verschillende punten in het gebied de grondwaterstand, de regenval, het zoutgehalte en de waterstand in het Lauwersmeer gemeten, zo meldt de provincie. “In augustus is te zien of de tijdelijk hogere en wisselende waterstand het gewenste effect heeft gehad op de groei van het waterriet.”

Waterschap Noorderzijlvest beheert het water op het Lauwersmeer en moet de proef uitvoeren, die volgens de vergunning in twee achtereenvolgende jaren mag worden gehouden. De proef stuit op bezwaren van boeren en ondernemers uit het Lauwersmeergebied die schade vrezen door de hogere waterstand. In een gerechtelijke procedure zijn deze afgewezen. Voorwaarde is wel dat met een verbeterd monitoringsplan de effecten van de rietproef worden gecontroleerd.

MEER INFORMATIE
H2O: Natuur neemt rietproef over

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Michaël BentvelsenHet onderzoek heeft helaas niet gekeken naar slijtagedeeltjes van banden van het wegverkeer. Was mooi geweest als die ook meegenomen hadden kunnen worden, maar vereist blijkbaar andere analysetechniek.
En hoe zit het dan met de 120 verdwenen bomen aan de zuiderlandsezeedijk/zuidijk bij Oude-Tonge?
Waarom is daar zo niet mee omgaan, ook daar waren vleermuizen en was er landschapswaarden.
En waarom komen er daar geen bomen terug?
@Reintje PaijmansDank voor uw aanvulling. Inderdaad de dennenbossen zijn aangeplant om 'woeste gronden te ontginnen' en voor de productie van hout voor in onze mijnen. Dat was mij bekend.
Zijn de rubbers afkomstig van slijtage van autobanden dat via de lucht als fijnstof en afspoeling van de weg in het oppervlaktewater terecht komt. Bandenslijpsel is volgens mij een onderschat milieuprobleem qua milieuimpact. Wel allemaal gillen als er rubberkorrels op de sportvelden (wat spoelt daar niet van uit) liggen waar de kindjes aan bloot staan, maar ondertussen zelf rijgedrag niet aanpassen.
Goed dat dit onderzoek gedaan wordt. Eerlijk gezegd valt de concentratie van 1 deeltje per liter mij alleszins mee. (Eerdere berichten spraken soms over duizenden deeltjes per liter.)
Wat natuurlijk geen reden is om dit probleem te relativeren. Zelf ben ik nog steeds regelmatig verbijsterd over de hoeveelheden zwerfplastic, (maar ook blikjes en ander verpakkingsmateriaal) die ik in allerlei wateren aantref.
Daarnaast ben ik erg benieuwd wat dit onderzoek oplevert in relatie tot kleine rubberdeeltjes van autobanden.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.