Waterschap Amstel, Gooi en Vecht gaat de waterzuiveringsinstallatie bij het Naardermeer renoveren. De installatie is versleten. Herstel kost €1,68 miljoen.

De provincie Noord-Holland draagt met ruim €1 miljoen flink bij aan de renovatiekosten. Het waterschap fourneert €480.000 en Natuurmonumenten betaalt €200.000.

Laatstgenoemde organisatie participeert omdat de zuiveringsinstallatie bijdraagt aan een goede waterkwaliteit van het Naardermeer dat in eigendom is van de natuurbeschermingsorganisatie. De zuiveringsinstallatie die aan de noordwestzijde bij molen de Onrust staat, haalt het teveel aan fosfaat uit het water van de Vecht voordat het rivierwater het Naardermeer instroomt.

Volgens Waterschapsbestuurder Wiegert Dulfer zal de nieuwe fosfaatinstallatie zorgen voor ‘het allerhoogste waterkwaliteitsniveau’ in het hele beheergebied. Het waterschap voert water uit de Vecht aan om het water op peil te houden in het meer. Dat ligt hoger dan de omgeving, waardoor er continu water via de ondergrond wegstroomt. Het Naardermeer is het oudste beschermde natuurgebied in Nederland. Het gebied herbergt vele waterplanten en bijzondere diersoorten, zoals de zeldzame purperreiger en de ringslang.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Eens met insteek van Hans Middendorp. Droge voeten is geen vanzelfsprekendheid meer en verhogen van de waterschapslasten ligt voor de hand. Ook al gaat het om wateroverlast op straat; het watersysteem is immers een geheel. Waterschappen moeten m.i. wel veel vroeger betrokken worden bij strategische planvorming rond woningbouw e.d. zodat problemen met wateroverlast (en ook verdroging) vooraf beter voorkomen kunnen worden.
Heel bijzonder dat de Unie van Waterschappen om extra geld vraagt aan het Rijk voor klimaatadaptatie, terwijl de waterschappen juist hun onafhankelijkheid koesteren en ook hun eigen belasting heffen. Klimaatadaptatie is vooral waterbeheer, waarin ook hemelwateroverlast en verdroging structureel een plek moeten krijgen. Financiële dekking voor klimaatadaptieve maatregelen komt dan logischerwijs uit een opslag op de bestaande watersysteemheffing, of uit een nieuwe klimaatheffing door de waterschappen.
Hulde! We zijn op weg naar een waterbewuste samenleving daar ben ik van overtuigd. Het zal op alle schalen en niveaus moeten. Maar ik maak me zorgen, maak me druk maar vegeet niet te spelen. Ook Leonardo da Vinci raakte zo geinteresseerd in water omdat de problemen in zijn tijd met water heel groot waren en economieen (gemeenschappen in vrede) er aan ten over konden gaan. Maar toch speels volhouden. Ik ga sneeuw verzamelen met de kleinkinderen, misschien wel sneeuw maken. De mens moet blijven geloven dat hij inventief is en optimistisch mag zijn.
Er kan toch ook kanalen gegraven worden naar de Dode zee en of Sahara.
Ik zou videocamera's plaatsen in het zicht en verdekt opgesteld.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.