Bij gebiedsontwikkeling moet de klimaatopgave al meteen aan de voorkant worden meegenomen. Dat is een belangrijk uitgangspunt in een plan dat het Platform Water Vallei en Eem heeft gemaakt.

In het platform werken Waterschap Vallei en Veluwe en de zestien gemeenten in de Eempolder en de Gelderse Vallei samen. Deze regio krijgt, net als de rest van Nederland, in toenemende mate te maken met verschijnselen als extreme buien en langere periodes van droogte. Om de gevolgen van de klimaatverandering gezamenlijk aan te kunnen pakken, heeft het Platform Water Vallei en Eem (PWVE) het programmaplan Klimaatwerk in uitvoering gepresenteerd.

Tot voor kort stond het thema in de regio niet goed op de kaart, vertelt programmamanager Charles Rijsbosch van het PWVE. “Zowel de bestuurders als de medewerkers in de uitvoering wilden weten wat er precies aan de hand is en hoe zij hierop kunnen spelen. Daarom heeft het KNMI in 2016 de regionale klimaatontwikkelingen onderzocht. De problemen zijn hierdoor veel scherper in beeld. Zo blijkt dat sinds 1901 de gemiddelde jaartemperatuur met bijna twee graden is gestegen en de jaarlijkse hoeveelheid neerslag met 25 procent. Deze ontwikkelingen zetten zich door. Het onderzoek maakt duidelijk dat er nu iets moet gebeuren. Met het plan geven wij een forse impuls aan het klimaatbestendig inrichten van de regio.”

Het plan berust op twee pijlers: verzamelen en delen van kennis (meer weten) en echt aan de slag gaan (meer doen). Rijsbosch haalt er drie punten uit. “Allereerst is het belangrijk dat de klimaatopgave wordt meegenomen aan de voorkant van projecten voor gebiedsontwikkeling en niet pas achteraf. Om dat te stimuleren, organiseren we klimaatateliers in de gemeenten. Alle gemeentelijke afdelingen die zich bezighouden met de openbare ruimte, doen mee aan deze workshops. Ook bewoners en bedrijven worden erbij betrokken.”

Een ander belangrijk punt is het afkoppelen van hemelwater. “We gaan nog meer werk maken van de vermindering van lozingen op het riool. Voor afkoppelprojecten krijgen de gemeenten in de regio sinds 2016 een financiële tegemoetkoming van het waterschap.” Het derde punt dat Rijsbosch noemt, is deelname aan landelijke initiatieven. “Zoals de Operatie Steenbreek. In het kader hiervan stimuleren we dat mensen hun tuin groener maken. Dat zorgt voor een betere afvoer van regenwater.”

Lees het interactief vormgegeven plan Klimaatwerk in uitvoering. De resultaten van het KNMI-onderzoek zijn te vinden in een interactieve presentatie.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Hoe kan het zijn dat na het laatste hoogwater vorig jaar zomer alle vis verdwenen is uit ons water in de Strang naast de rivier de Waal.
Mooi initiatief. Kijk bij het opstellen van de kosten niet alleen naar die van een dergelijk installatie maar ook naar de maatschappelijke kosten als niets doet.
Ik begrijp niet waarom voedselzekerheid geborgd zou moeten zijn. Als dat zo is, dan moeten we sierteelt, als bloembollen en lelies, niet meer subsidiëren en er voor zorgen dat de landbouw voedsel voor mensen produceert, en niet voor dieren.
@Hans MiddendorpBen het de laatste tijd niet vaak met je eens, maar deze keer wel. Terechte vragen, want ik vind het ook een vaag en ongrijpbaar verhaal.
In de titel staat: "cultuurverandering nodig". Uit de tekst blijkt dat er een transitie nodig is (niet verwonderlijk) en dat er gewerkt wordt aan een "routekaart'. Maar wat zijn nou precies de (tussen) resultaten en welke cultuurverandering is er nodig?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!