0
0
0
s2smodern

Voor het eerst is in Nederland aangetoond dat gezuiverd regenwater kan voldoen aan drinkwaterkwaliteit. Dat claimt producent Mijn Waterfabriek.

 

 Het bedrijf installeerde een waterzuiveringsinstallatie bij een recreatiewoning in Noord-Limburg. Het daar gezuiverde water is getest door Aqualab Zuid, een laboratorium van drie zuidelijke drinkwaterbedrijven. Het laboratorium concludeerde dat het gezuiverde regenwater ook aan alle Nederlandse normwaarden voldoet.

Volgens Johan Bel van Mijn Waterfabriek is het uniek voor Nederland dat ook particulieren zelf regenwater voldoende kunnen zuiveren om drinkwater te produceren. De gebruikte techniek op basis van membraan- en UV-technologie was al uitgebreid getest in Duitsland. "Het is belangrijk om te laten zien wat je met regenwater allemaal kunt", zegt Johan Bel. "Regenwater is dus zonder ingewikkelde technieken al zo goed te filteren dat je het kunt drinken."

Toch gaat Bel nu geen campagne voeren om alle Nederlanders zelf regenwater te laten filteren en te gaan drinken. "Drinkwater moet continue gemonitord worden, dat doen waterbedrijven en dat is voor particulieren of bedrijven met een eigen zuiveringsinstallatie een stuk lastiger. Bovendien wordt slechts 1% van het leidingwater voor consumptie gebruikt. Daar zit de winst dus niet als het gaat om waterbesparing. Ik zou al heel gelukkig zijn als bedrijven regenwater in hun processen zouden inzetten en particulieren het zouden gebruiken om te douchen, toiletten te spoelen, hun wasmachines te laten draaien en hun tuin te sproeien."

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@michiel wilhelmOke, lijkt me lastig, maar ook hier weer, mijn betoog ging over drinkwater, niet over hemelwater, wat natuurlijk ook (ook) belangrijk is. Succes.
@Piet BeltmanKlopt Piet, helemaal mee eens, maar mijn betoog gaat over drinkwater (besparing), niet over hemelwater.
Verder, hoe zouden we dat moeten meten / handhaven, en dan heeft het eerder betrekking op Rioolheffing, geen zaak van de waterschappen en helaas nog een brug te ver voor een waterspoor rekening lijkt me.
Dat het drinkwater te goedkoop is, daar ben ik het helemaal mee eens. Maar brengt dit voorstel nu zo heel veel extra kosten met zich mee dat mensen wel bewuster met water omgaan? Ik betwijfel het. Misschien moeten we wel toe naar een watermeter per huishouden op de afvoer, zodat afkoppelen van hemelwater indirect wordt beloond...
Als we eens beginnen met alle regenwater af te koppelen. Dan kunnen we wellicht de medicijnresten ook effectiever verwijderen en besparen we transportkosten van schoon water.
Bij gemeenten: in Rijswijk bedraagt het eigenarentarief voor niet-woningen 497 procent van dat voor woningen. 4 gemeenten hanteren voor woningen en voor niet-woningen hetzelfde tarief. Ooststellingwerf zit met 77 procent het laagst. Gemiddeld ligt het eigenaren-tarief voor niet-woningen op 255 procent van dat voor woningen. Te verwachten is dat waterschappen na verloop van tijd ook die kant uitgaan. Blijft over welke categorie dan minder gaat betalen, en lopen waterschappen dan toch ( weer) tegen grenzen aan. Nu binnen het combimodel. Vraag is waarom nog een model. Kunnen waterschappen niet vrij de verdeling over de categorie├źn bepalen?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.