secundair logo knw 1

Foto: Peter de Koning - PDKfoto

Voor het eerst is in Nederland aangetoond dat gezuiverd regenwater kan voldoen aan drinkwaterkwaliteit. Dat claimt producent Mijn Waterfabriek.

 

 Het bedrijf installeerde een waterzuiveringsinstallatie bij een recreatiewoning in Noord-Limburg. Het daar gezuiverde water is getest door Aqualab Zuid, een laboratorium van drie zuidelijke drinkwaterbedrijven. Het laboratorium concludeerde dat het gezuiverde regenwater ook aan alle Nederlandse normwaarden voldoet.

Volgens Johan Bel van Mijn Waterfabriek is het uniek voor Nederland dat ook particulieren zelf regenwater voldoende kunnen zuiveren om drinkwater te produceren. De gebruikte techniek op basis van membraan- en UV-technologie was al uitgebreid getest in Duitsland. "Het is belangrijk om te laten zien wat je met regenwater allemaal kunt", zegt Johan Bel. "Regenwater is dus zonder ingewikkelde technieken al zo goed te filteren dat je het kunt drinken."

Toch gaat Bel nu geen campagne voeren om alle Nederlanders zelf regenwater te laten filteren en te gaan drinken. "Drinkwater moet continue gemonitord worden, dat doen waterbedrijven en dat is voor particulieren of bedrijven met een eigen zuiveringsinstallatie een stuk lastiger. Bovendien wordt slechts 1% van het leidingwater voor consumptie gebruikt. Daar zit de winst dus niet als het gaat om waterbesparing. Ik zou al heel gelukkig zijn als bedrijven regenwater in hun processen zouden inzetten en particulieren het zouden gebruiken om te douchen, toiletten te spoelen, hun wasmachines te laten draaien en hun tuin te sproeien."

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Werken jullie wel samen met Drinkable Rivers Citizen Science?
Mooi initiatief om dit deze dringende oproep rechtstreeks aan onze oosterburen te doen. Absurd eigenlijk dat handhaver(s) met lege handen staan. Naast hogere kosten voor de DWB'en om PFAS te verwijderen, wordt de reststroom van de zuivering hierdoor ook lastiger en duurder verwerk-/loosbaar. Uiteindelijk is het helaas de gebonden drinkwaterklant die de rekening betaalt. RIWA-RIjn: succes met dit zo belangrijke lobbyprogramma!
Te gek voor woorden dat het drinkwater WMD niet goed is. Ik heb een zeldzame auto-immuunziekte en ben heel erg afhankelijk van goed en zeer schoon drinkwater. Als dit niet goed is kan ik nog sneller erg ziek worden en dat is lijkt mij niet de bedoeling. Mijn lichaam kan zelf niet zuiveren door mijn ziekte, ben dus echt afhankelijk van zuiveringsinstallatie van WMD. Dat moet gewoon goed zijn !
Daar betalen wij ook voor.
Interessant. Als ik naar het dashboard reageert het alleen niet als ik een gemeente selecteer.
En daarom heb ik dus een waterfilter voor thuis.