secundair logo knw 1

Etteke Wypkema

Met de verkiezing ‘de Minister van de nieuwe economie’ wil MVO Nederland een podium bieden aan mensen die staan te springen om met inspirerende ideeën de overgang naar een nieuwe, duurzame economie te versnellen. Meer dan 200 kandidaten hebben zich verkiesbaar gesteld voor het ministerschap, waaronder een aantal waterschappers. H2O vraagt hen naar hun motivatie en ideeën. Deze keer spreken we Etteke Wypkema, innovatiemanager bij waterschap Brabantse Delta. “Regelgeving inrichten op circulariteit: daar wil ik me echt voor in gaan zetten.”

door Rens Nijholt

Waarmee houdt u zich bezig bij Brabantse Delta?
"Zeven jaar geleden begon ik als innovatiemanager bij de grondstoffenfabriek. Daar was een dringende behoefte aan iemand die anders kon kijken naar afvalwater. Ik heb daar veel de samenwerking opgezocht met onderzoeksinstellingen, het onderwijs en technologie ontwikkelaars. Sinds ik deze functie mag vervullen zijn we mooie projecten gestart, zoals de ontwikkeling van het bioplastic PHA en de innovatiefabriek Nieuwveer. Laatstgenoemde is een plek waar we verschillende innovaties toepassen. Voorbeelden hiervan zijn thermofiele vergisting en de terugwinning van ijzerfosfaat uit slib, ofwel vivianiet."

Wat is uw motivatie om mee te doen met deze verkiezing?
"In mijn dagelijks werk ben ik vooral bezig met circulariteit. Daar merk ik dat het opschalen van ideeën en innovaties lastig is, omdat je tegen veel zaken aanloopt. De consument, de samenleving en wet- en regelgeving; het speelt allemaal mee. Ik zou graag een rol willen spelen in het inrichten van dit geheel. Als liefhebber van de natuur zie ik bovendien dat de aarde onder druk staat. Ik wil dat we dichterbij de natuur komen te staan met onze oplossingen. Er zijn veel oplossingen die ik nu nog heel technologisch vind - onvoldoende natuurlijk. Ik zou onze innovaties goed willen integreren, zodat het totaaloplossingen worden. Toen ik de aankondiging van deze verkiezing las, zag ik een unieke kans door me kandidaat te stellen en met deze thema’s campagne te voeren." 

Wat zijn uw belangrijkste beleidsvoornemens als Minister van de nieuwe economie?
"Mijn grootste voornemen is om de wet- en regelgeving op Europese schaal goed te regelen. Regelgeving werkt vertragend en daar moeten we vooruitstrevender in worden. Tijdens mijn werk in een circulair Europees project, zag ik dat het mogelijk is om blokkades omtrent regelgeving op te heffen. Regelgeving inrichten op circulariteit: daar wil ik me echt voor in gaan zetten. Want dat is hard nodig. Los van dat het vertraagt, frustreert het ook enorm. Maar ik zou het vanuit het positieve willen benaderen. Als we het willen, dan kunnen we het."

Vindt u de watersector inspirerend voor de algehele duurzame ontwikkeling?
"Ik zie het als een hele diverse beweging. En alle kleine bewegingen maken het geheel. In die beweging heeft water een hele belangrijke rol en ik denk dat we een sector zijn die het duurzame gedachtegoed kan aanjagen. Toch zou ik graag zien dat we iets meer omgevingssensitief worden. Je ziet dat we nog te veel in onszelf gekeerd zijn. Daar moeten we nog hard aan werken."

Waarom zouden mensen op u moeten stemmen?
"In mijn dagelijks werk zet ik graag de eerste stap die nodig is om verandering te bewerkstelligen. Bij mensen en bedrijven beweging initiëren, samen ontdekken en uitproberen. Zo’n weg bewandelen, en dat durven te doen, zonder dat de route uitgedacht is. Je ziet vaak bij mannen dat een route helemaal uitgestippeld moet zijn, terwijl een vrouw dit liever stapje voor stapje aanvoelt en kijkt wat nodig is. Ik ben iemand die in beweging komt voor iets wat nog niet helemaal duidelijk is. Dingen uitproberen en onderzoeken; daar ligt mijn kracht." 

Stel: u wordt gekozen. Wanneer is uw missie als minister geslaagd?
"Als ik mensen in beweging heb gekregen vanuit hun eigen intrinsieke motivatie voor een duurzame toekomst. Een cijfer? Als ik bij 25 procent van de mensen in mijn omgeving, waar de waterschappen een onderdeel van zijn, die beweging teweeg heb gebracht ben ik heel blij."


 

Logo minister nieuwe economie 180 vk De verkiezing ‘De minister van de nieuwe economie’ is een initiatief van MVO Nederland, een beweging van ondernemers in de nieuwe economie. De ‘minister' krijgt o.a. de mogelijkheid om aan tafel te zitten bij politieke beslissers, mag zijn of haar visie op een landelijk podium laten horen en debatteert mee tijdens NE21: het verkiezingsdebat van MVO Nederland op 25 januari. De 21 beste kandidaten pitchen voor een jury met onder meer Jeroen Smit en Jan Terlouw. Tot en met 31 december kan er gestemd worden.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Een goede zaak, om effluentwater te gebruiken in plaats van drinkwater voor de slibontwatering. Ik ken dit proces net, maar waarom heb je water nodig om slib te ontwateren? Klinkt mij vreemd in de oren.
Barry Madlener. Een man van grootse daden, w.o. motie tegen het dragen van hoofddoekjes en de verplichting voor moslimmeisjes om te moeten sporten met jongens. Dat schept hoge verwachtingen! 😱 OMG
Wat een slap verhaal over een mogelijke integriteitsschending. Als voormalig sectorhoofd bij verschillende waterschappen heb ik vele openbare aanbestedingen (klein en groot) moeten doen. Bij de meeste waterschappen zou een dergelijke aanpak nooit geaccepteerd zijn en ook bij andere overheden zoals provincies (waar ik eveneens ervaring heb) , ook niet. Wat is het toch moeilijk om gewoon een fout toe te geven! Daar is echt geen “integriteitsonderzoek “ voor nodig. Het is echt tijd dat bij deze organisatie de bezem er eens goed doorheen gaat! 
Bedankt Bas! Bij deze een link naar dat artikel: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32729940/  
Duidelijk artikel met interessante observaties!
Mbt referentie #2 zou het beter zijn te verwijzen naar Bil et al., 2021 (https://doi.org/10.1002/etc.4835).