Op last van de rechtbank Limburg is de aanleg van een drempel in de Grensmaas stilgelegd. Dat is de uitkomst van een kortgeding dat was aangespannen door Natuurmonumenten tegen Rijkswaterstaat.
In opdracht van Rijkswaterstaat begon een aannemer vorige week met het aanbrengen van stortstenen in de Grensmaas voor een nieuwe drempel in de Grensmaas bij Meers. Het gaat om een stortstenen verhoging dwars op een zijarm van de rivier die moet voorkomen dat de grindrivier te snel leegstroomt.
De bestaande grindrug was een aantal keren doorgebroken en daarom koos Rijkswaterstaat voor een robuuste oplossing met een dam van 40 meter breed en minstens 3 meter hoog. Rijkswaterstaat hoopte de klus te klaren voor het begin van het hoogwaterseizoen.
Natuurmonumenten vindt dat de dam - zoals zij de drempel noemen - schadelijk is voor de natuur in de rivier. De natuurorganisatie beroept zich op het uitgangspunt van de Vlaamse en Nederlandse overheden dat in de Grensmaas natuurlijke processen de vrije hand hebben.
Omdat Rijkswaterstaat werkt op grondgebied van Natuurmonumenten, beriep de natuurorganisatie zich bij de rechtbank op inbreuk op het eigendomsrecht. Daarin geeft de rechtbank Natuurmonumenten gelijk.
Rijkswaterstaat legt nu het werk stil, in afwachting van de uitkomst van bezwaarprocedure bij het bevoegd gezag, de Inspectie voor de Leefomgeving.
Bij de Inspectie Leefomgeving en Transport hebben zowel Natuurmonumenten als ARK Rewilding Nederland en Sportvisserij Nederland formeel bezwaar ingediend tegen de vergunning voor de aanleg van de dam in de Grensmaas. Ook de Vlaamse natuurorganisatie Natuurpunt is het oneens met de komst van de dam die bedoeld is om verdroging tegen de gaan.
Het is nog niet bekend wanneer de Inspectie Leefomgeving en Transport de zaak behandelt.
Hoeveel kogels heeft men laten vallen (op verschillende plaatsen) om te concluderen dat de faalkans als gevolg van een impact (25 kg bal van 22 meter hoogte lijkt me inderdaad een aardige klap geven) op een voldoende laag niveau zit?