secundair logo knw 1

Foto Anja van de Gronde Unsplash

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) moet opnieuw bepalen wie als eerste toegang krijgt tot het schaarse stroomnetwerk. Dit naar aanleiding van een bezwaar van onder andere Vewin namens de drinkwaterbedrijven. Het College van Beroep heeft geoordeeld dat de bestaande voorrangslijst van de waakhond niet zorgvuldig genoeg is samengesteld. Dat betekent dat de regels voor wie voorrang krijgt bij netcongestie opnieuw tegen het licht moeten worden gehouden.

Vewin had bezwaar aangetekend tegen de indeling van de drinkwaterbedrijven in categorie 3 (basisbehoeften). De rechter heeft dat bezwaar gehonoreerd en ze zijn nu, samen met de waterschappen, ingedeeld in categorie 2 (waterveiligheid). Daarnaast stapten veertien partijen, waaronder huisartsen, datacenters en bedrijven als NS, KPN en ProRail, stapten naar de rechter. Zij vonden dat ze niet terecht of te laag op de voorrangslijst van de ACM stonden. Het College van Beroep gaf hen deze week gelijk.

De ACM had volgens de rechter te veel geleund op een Europese richtlijn, en onvoldoende gekeken naar specifieke argumenten van de partijen die bezwaar maakten. Zij wezen bijvoorbeeld op wettelijke verplichtingen, zoals verduurzaming en de naleving van veiligheidseisen. De uitspraak betekent dat de ACM terug naar de tekentafel moet. De prioriteitenlijst moet beter onderbouwd worden, waarbij recht wordt gedaan aan de belangen en wettelijke taken van verschillende sectoren.

Belangrijk is dat de uitspraak níet betekent dat de voorrangslijst per definitie groter wordt. "Als iedereen voorrang krijgt, krijgt niemand voorrang", waarschuwt het College van Beroep. Daar was de ACM het eerder al mee eens. Het gaat nu puur om de manier waarop de keuzes worden gemotiveerd. Welke partijen echt cruciaal zijn voor de veiligheid, gezondheid en basisvoorzieningen, moet nogmaals grondig worden beoordeeld. De huidige lijst, inclusief de overheveling voor de drinkwaterbedrijven, blijft voorlopig bestaan tot uiterlijk 1 januari 2026. De ACM moet vóór die tijd een nieuwe lijst opstellen, die beter uitlegt waarom bepaalde organisaties voorrang krijgen bij aansluiting op het elektriciteitsnet. 


LEES OOK

H2O Actueel: Bij netcongestie krijgen waterschappen en drinkwaterbedrijven voorrang bij toewijzen elektriciteit
H2O Actueel: Waterschappen willen meer zekerheid van netbeheerders

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Kan er ook niet zo’n richtlijn worden opgesteld voor de intensieve landbouw? In Nederland betalen boerenbedrijven immers géén verontreinigingsheffing en zuiveringsbelasting en worden de kosten van vervuiling van oppervlakte- en grondwater naar de belastingbetaler geschoven. 
Het voorgezuiverd oppervlaktewater is ook een belangrijke bron voor drinkwater. Naast WAAG is het noodzakelijk om op zoek te gaan naar andere bronnen voor drinkwater, wellicht effluent van rioolwaterzuiveringen
Vitaliseren, 100% natuurlijk,  agrarische bedrijven. Vraag naar concept voor geitenboerderij willem dam in amsterdamse bos, geitkwaliteit, bodem en afvalwater verbeteren  pfos/pfas verdwijnt.
Mooie putdeksels!! Ik zou er graag 1 kopen. Is dat mogelijk? Met vr.gr. Mevr M. Pennings