De coronapandemie heeft weliswaar op het ogenblik de wereld in haar greep, maar experts zien dat toch niet als het grootste risico voor de wat langere termijn. Een gebrek aan actie in verband met de klimaatverandering staat op nummer één, gevolgd door twee andere milieurisico’s: extreem weer en het verlies aan biodiversiteit.

Dit blijkt uit het Global Risks Report 2022 dat het World Economic Forum (WEF) gisteren heeft gepubliceerd. Bijna duizend experts en leiders uit bedrijfsleven, overheid en maatschappelijke organisaties hebben hiervoor hun mening gegeven over wat zij als de belangrijkste mondiale risico’s voor de korte en lange termijn zien.

In de komende twee jaar staat extreem weer bovenaan en op de derde plaats is een gebrek aan klimaatactie te vinden. Verder worden veel bedreigingen genoemd die samenhangen met Covid-19, zoals ongelijkmatigheid van economische herstel, erosie van sociale cohesie en crises in levensonderhoud. De twee laatste risico’s zijn volgens de ondervraagden het meest verslechterd sinds het uitbreken van de coronacrisis, met direct daarachter de falende pogingen om wat te doen aan klimaatverandering.

Wel wordt het gebrek aan klimaatactie het meest kritieke risico genoemd over zowel twee tot vijf jaar (35,7 procent) als vijf tot tien jaar (42,1 procent). Op de lange termijn staan extreem weer en verlies aan biodiversiteit op plekken twee en drie. Zo kunnen frequent voorkomende en extreme weersgebeurtenissen – inclusief branden, overstromingen en droogte – ertoe leiden dat tegen 2050 meer dan 200 miljoen mensen ontheemd zijn geraakt. Ook is waterschaarste een belangrijke drijfveer voor migratie.

Volgens Peter Giger, hoofd risicobeheer bij de Zwitserse verzekeraar Zurich Insurance Group, blijft de klimaatcrisis de grootste bedreiging voor de mensheid. De toezeggingen tijdens de VN-klimaattop COP26 zijn onvoldoende om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad Celsius ten opzichte van het pre-industriële tijdperk. Integendeel, het dreigt 2,4 graad warmer te worden. Er is veel werk te doen en de tijd is kort, aldus Giger die meewerkte aan het opstellen van het WEF-rapport.

Hij wijst ook op de grote financiële schade door een gebrek aan klimaatactie. Dan kan de wereldeconomie mogelijk met 18 procent krimpen. “Het is echter nog niet te laat voor overheden en bedrijven om de risico’s waarmee ze worden geconfronteerd aan te pakken en een innovatieve, vastberaden en inclusieve transitie te stimuleren die economieën en mensen beschermt.”

10 grootste risico s rapport WEF

 

MEER INFORMATIE
Global Risks Report 2022

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Hoeveel energie kost dit?
Dag Pieter, Als eerste is natuurlijk belangrijk dat de kappers dit niet op een sloot of ander oppervlaktewater lozen. Het zal niet vaak gebeuren, maar wellicht dat er thuiskappers zijn zonder aansluiting op het gemeentelijk riool? Ammonium is erg vervelend voor alles wat er in het oppervlaktewater leeft, het is acuut toxisch. Zeker als dit bij het wassen van haar samen met shampoo geloosd wordt dan is dat niet ok. Als het via een septic tank geloosd wordt dan lijkt me dat ook niet een goed idee.
Bij lozing op het gemeentelijk riool wordt het afgevoerd naar de riiolwaterzuivering. Deze is prima in staat om ammonium biologisch om te zetten. Eerst naar het veel minder toxische nitraat en vervolgens naar onschadelijk stikstofgas.
Ik zou niet aanraden om overtollige voorraad door het riool te spoelen, maar bij normaal gebruik van in Europa goedgekeurde middelen dan is lozing op het gemeentelijk riool de meest logische route.
Misschien een (domme) vraag, maar kappers lozen ook ammoniak in het rioolwater met het permanent vloeistof met als ingrediënten: aqua ~ ammonium thioglycolate ~ cyclomethicone ~ ammonium bicarbonate ~ urea ~ ammonium hydroxide ~ amodimethicone ~ ethylhexanediol ~ etidronic acid ~ potas sium cocoyl hydrolyzed collagen ~ polyquatern ium-6 ~ parfum ~ CI 61565 ~ CI 12700) en een fixeer proces met als ingrediënten( aqua ~ hydrogen peroxide ~ cocamine oxide ~ phosphoric acid ~ polyquaternium-6 ~ cetrimonium chloride ~ methylparaben ~parfum.
Heeft dit ook nog invloed op de ammoniumnorm?
Pieter Patje
Adviesgroep Duurzame Kappers
Wat is het risico voor Nederland tgv de waterwinning?
Ik ben bang voor dijkinstabiliteit en gevaarlijke grond zakkingen net als de aardbevingen in Groningen.
Erik
We profileren ons wereldwijd als waterland, hebben de grootste rivieren van Europa door ons land lopen, we zitten vol met de meest innovatieve watertechnologie leveranciers van de wereld en staan aan alle kanten (tot boven ons hoofd) in het water. Dat wij als een van de modernste en rijkste landen in de wereld nog dit soort berichten nodig hebben om de maatschappij wakker te schudden is schrijnend.
Er is geen enkel gebrek aan water in Nederland, noch aan technologie en bedrijven (waarvan Twente een aantal van de beste heeft) om dit zelf gecreëerde probleem op te lossen. Het enige dat ontbreekt is (politieke) daadkracht en visie om duurzame waterkringlopen te maken, nieuwe bronnen te vinden, te hergebruiken en valoriseren, met innovatieve en klassieke technologieën en eigen bedrijven. Maar als het allemaal, ook lekker Nederlands, niets mag kostten, dan is dit het zoveelste onderwerp waar we als braafste jongetje voorin de klas zitten, maar eigenlijk alleen maar dikke onvoldoendes halen.
Ik zie deze berichten al jarenlang elke nieuwe lente/zomer in alle (vak)bladen staan; het is onwil en niet onbekwaamheid dat ze blijven. BV Nederland staat te popelen om deze, en andere dossiers op te lossen met de mooiste innovatieve technologieën en nieuwe business modellen. Wanneer we de knop omzetten van "kan niet" naar "wil wel" dan zijn wij binnen no time echt het wereldwijde watertechnologie toonbeeld dat we nu al internationaal pretenderen te zijn.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.