De coronapandemie heeft weliswaar op het ogenblik de wereld in haar greep, maar experts zien dat toch niet als het grootste risico voor de wat langere termijn. Een gebrek aan actie in verband met de klimaatverandering staat op nummer één, gevolgd door twee andere milieurisico’s: extreem weer en het verlies aan biodiversiteit.

Dit blijkt uit het Global Risks Report 2022 dat het World Economic Forum (WEF) gisteren heeft gepubliceerd. Bijna duizend experts en leiders uit bedrijfsleven, overheid en maatschappelijke organisaties hebben hiervoor hun mening gegeven over wat zij als de belangrijkste mondiale risico’s voor de korte en lange termijn zien.

In de komende twee jaar staat extreem weer bovenaan en op de derde plaats is een gebrek aan klimaatactie te vinden. Verder worden veel bedreigingen genoemd die samenhangen met Covid-19, zoals ongelijkmatigheid van economische herstel, erosie van sociale cohesie en crises in levensonderhoud. De twee laatste risico’s zijn volgens de ondervraagden het meest verslechterd sinds het uitbreken van de coronacrisis, met direct daarachter de falende pogingen om wat te doen aan klimaatverandering.

Wel wordt het gebrek aan klimaatactie het meest kritieke risico genoemd over zowel twee tot vijf jaar (35,7 procent) als vijf tot tien jaar (42,1 procent). Op de lange termijn staan extreem weer en verlies aan biodiversiteit op plekken twee en drie. Zo kunnen frequent voorkomende en extreme weersgebeurtenissen – inclusief branden, overstromingen en droogte – ertoe leiden dat tegen 2050 meer dan 200 miljoen mensen ontheemd zijn geraakt. Ook is waterschaarste een belangrijke drijfveer voor migratie.

Volgens Peter Giger, hoofd risicobeheer bij de Zwitserse verzekeraar Zurich Insurance Group, blijft de klimaatcrisis de grootste bedreiging voor de mensheid. De toezeggingen tijdens de VN-klimaattop COP26 zijn onvoldoende om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad Celsius ten opzichte van het pre-industriële tijdperk. Integendeel, het dreigt 2,4 graad warmer te worden. Er is veel werk te doen en de tijd is kort, aldus Giger die meewerkte aan het opstellen van het WEF-rapport.

Hij wijst ook op de grote financiële schade door een gebrek aan klimaatactie. Dan kan de wereldeconomie mogelijk met 18 procent krimpen. “Het is echter nog niet te laat voor overheden en bedrijven om de risico’s waarmee ze worden geconfronteerd aan te pakken en een innovatieve, vastberaden en inclusieve transitie te stimuleren die economieën en mensen beschermt.”

10 grootste risico s rapport WEF

 

MEER INFORMATIE
Global Risks Report 2022

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@P.C. de RuiterU heeft gelijk. Het is aangepast.
Uit de tekst kan worden gelezen dat de Motie van afkeuring is ingediend bij Waterschap Hollandse Delta.
Dit moet zijn bij Waterschap Delfland!
(zie https://www.rodi.nl/hoekvanholland/politiek/344702/motie-van-afkeuring-voor-nieuw-college-waterschap-delfland )
Ik wil de feiten kennen (10%)
De processen doorgronden (40%)
En de onzekerheid verkennen (50%)
Een oplossing zou kunnen zijn om activiteiten uit te besteden. Bijv. de voorzuivering van industrieel afvalwater of de opwerking van biogas uit slibgistingen of zelfs de volledige slibgisting uit te besteden. Marktpartijen kunnen dit ook nog eens goedkoper en sneller realiseren, waardoor eerder (duurzaamheids)doelstellingen worden gerealiseerd.
@Arie DekkerDank. Is aangepast.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.