De coronapandemie heeft weliswaar op het ogenblik de wereld in haar greep, maar experts zien dat toch niet als het grootste risico voor de wat langere termijn. Een gebrek aan actie in verband met de klimaatverandering staat op nummer één, gevolgd door twee andere milieurisico’s: extreem weer en het verlies aan biodiversiteit.

Dit blijkt uit het Global Risks Report 2022 dat het World Economic Forum (WEF) gisteren heeft gepubliceerd. Bijna duizend experts en leiders uit bedrijfsleven, overheid en maatschappelijke organisaties hebben hiervoor hun mening gegeven over wat zij als de belangrijkste mondiale risico’s voor de korte en lange termijn zien.

In de komende twee jaar staat extreem weer bovenaan en op de derde plaats is een gebrek aan klimaatactie te vinden. Verder worden veel bedreigingen genoemd die samenhangen met Covid-19, zoals ongelijkmatigheid van economische herstel, erosie van sociale cohesie en crises in levensonderhoud. De twee laatste risico’s zijn volgens de ondervraagden het meest verslechterd sinds het uitbreken van de coronacrisis, met direct daarachter de falende pogingen om wat te doen aan klimaatverandering.

Wel wordt het gebrek aan klimaatactie het meest kritieke risico genoemd over zowel twee tot vijf jaar (35,7 procent) als vijf tot tien jaar (42,1 procent). Op de lange termijn staan extreem weer en verlies aan biodiversiteit op plekken twee en drie. Zo kunnen frequent voorkomende en extreme weersgebeurtenissen – inclusief branden, overstromingen en droogte – ertoe leiden dat tegen 2050 meer dan 200 miljoen mensen ontheemd zijn geraakt. Ook is waterschaarste een belangrijke drijfveer voor migratie.

Volgens Peter Giger, hoofd risicobeheer bij de Zwitserse verzekeraar Zurich Insurance Group, blijft de klimaatcrisis de grootste bedreiging voor de mensheid. De toezeggingen tijdens de VN-klimaattop COP26 zijn onvoldoende om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad Celsius ten opzichte van het pre-industriële tijdperk. Integendeel, het dreigt 2,4 graad warmer te worden. Er is veel werk te doen en de tijd is kort, aldus Giger die meewerkte aan het opstellen van het WEF-rapport.

Hij wijst ook op de grote financiële schade door een gebrek aan klimaatactie. Dan kan de wereldeconomie mogelijk met 18 procent krimpen. “Het is echter nog niet te laat voor overheden en bedrijven om de risico’s waarmee ze worden geconfronteerd aan te pakken en een innovatieve, vastberaden en inclusieve transitie te stimuleren die economieën en mensen beschermt.”

10 grootste risico s rapport WEF

 

MEER INFORMATIE
Global Risks Report 2022

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

"64% minder lozing dan in 1990" juicht dit artikel. Dan praat je dus over 2 procent verbetering per jaar. Of anders gezegd: na 32 jaar is de restlozing met twee-derde afgenomen. De zuiveringstechniek is in deze periode geëvolueerd van alleen aerobe beluchting naar anaerobe technieken, dus zo verrassend is dit niet.
De hamvraag die onbeantwoord blijft, is wat de impact is van de restlozing op de doelen van de KRW. Uit de berekeningen van het CBS zou blijken dat stikstof uit rwzi's nog voor 18% bijdraagt aan de totale belasting, en fosfaat nog voor 25% aan de totale belasting. Maar het gaat nog steeds om enorme hoeveelheden: 14,3 miljoen kg N en 1,64 miljoen kg P.
De afname in kg N is veel groter is dan in kg P. De verhouding tussen N en P is verschoven. Met als gevolg dat blauwalgen (die zelf stikstof binden) "in het voordeel zijn" vergeleken met groenalgen, die stikstof uit het oppervlaktewater opnemen. Dertig jaar geleden was er nog veel 'groene soep', inmiddels zijn de drijflagen van blauwalgen een hardnekkig probleem.
Het zou dus zomaar kunnen zijn dat het verwijderen van stikstof nu voldoende is, maar dat de verwijdering van fosfaat nog veel beter moet. Behalve wellicht als de rwzi (bijna) rechtstreeks op zee loost, dan is goed ook goed genoeg.
Watersporters vragen zich af in hoeverre dit overlast en verandering gaat hebben / geven!
Enerzijds tijdens werkzaamheden, maar anderzijds ook na de werkzaamheden.
Een waterbos zal zeker invloed hebben op het gedrag van golven?
Is daar bij ontwerp, de vorm waarin het wordt aangelegd rekening mee te houden?
Er zijn liefhebbers van vlak water en liefhebbers van mooie golven.
In de huidige zoneringen (o.a. diep / ondiep) konden verschillende liefhebbers terecht op het Wolderwijd.
@Hans Middendorphey als jij het zo goed weet maak jij toch een blog aan?
De feiten kloppen niet, beroepsvissers zijn nog wel actief op de Westerschelde en zie ze regelmatig netten uitzetten voor de zeebaars.
Is Fluor ook te verwijderen met deze techniek?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!