Het netwerk Rainlevelr, een samenwerking tussen de gemeente, het waterschap en individuele glastuinders, heeft inmiddels meer dan 100 deelnemers. Het netwerk is opgezet zodat de tuinders kunnen helpen om wateroverlast in de regio te voorkomen. “Alle beetjes helpen en de inspanningen van de tuinders maken het watersysteem robuuster.”
“We hebben in ons beheersgebied de grootste concentratie glastuinbouw van Nederland”, vertelt Hugo Vreugdenhil. Bij het Hoogheemraadschap van Delfland is hij projectleider Rainlevelr. In totaal is er in de regio circa 3.500 hectare aan ‘glazen daken’.
Hugo Vreugdenhil“Deze concentratie zorgt ervoor dat ons watersysteem wat paniekerig kan reageren op piekbuien, vooral als de wateropvangcapaciteit bij de telers vol zit”, vervolgt Vreugdenhil. “Dat is natuurlijk lang niet altijd het geval, maar als het een tijdje geregend heeft dan zitten de bassins en silo’s vol.”
Het Rainlevelr-systeem bestaat uit een extra aflaatpijp halverwege het bassin of de silo. Hoogheemraadschap van Delfland monitort de weersverwachting en kan, als de bassins vol zitten en er een hoosbui aankomt, aan de telers vragen een klep open te zetten en zo ruimte te maken in de wateropvangcapaciteit.
“Het is vervolgens aan de telers zelf om een beslissing te nemen. Het is immers hun gietwatervoorraad”, zegt Vreugdenhil. “Die vrijwilligheid is de kracht van dit project. In de praktijk zien we dat de telers veel vaker wel dan niet meewerken en zo helpen om er voor te zorgen dat wateroverlast beperkt blijft.”
Sinds september 2015 heeft het waterschap 57 keer het neerslagprotocol in werking gezet en aan telers gevraagd om ruimte te maken in hun opvang. “We zien in de data dat dit geleid heeft tot extra robuustheid in het watersysteem en de overlast verlaagd heeft. Alle beetjes helpen in dit soort vraagstukken, en Rainlevelr heeft daarbij een positief effect.”
Begin dit jaar verwelkomde Rainlevelr de honderdste deelnemer en inmiddels staat de teller op 108. “Ruim 530 hectare glas is daarmee aangesloten op het Rainlevelr systeem. Dat is ongeveer 15 procent van het ‘glazen dak’ in ons beheergebied. Ons doel is dat in 2037 80 procent van de Delflandse glastuinbouw meedoet. Hoe meer deelnemers er zijn, hoe groter de impact die we kunnen maken.”