secundair logo knw 1

V.l.n.r. Michel Bouts (Waterschap Limburg), Chantal Savelberghs, Twan van Hagen en Ruud Derks (Groen 2), Fien Dekker (Rain(a)Way).

De bedrijven Rain(a)Way en Groen2 zijn als beste uit de bus gekomen in de strijd om de innovatieprijzen van Waterschap Limburg. Zij ontvingen elk een cheque van 15.000 euro, waarmee ze samen met het waterschap een pilot beginnen.

Rain(a)Way uit Eindhoven won de publieksprijs met de Wave-tegels, een fundering waarmee piekbuien opgeslagen en gezuiverd kunnen worden. Groen2 uit Reuver won de juryprijs met de Verticale Regentuin, een slimme verticale groene waterbuffer die tegen een gevel wordt geplaatst en piekbuien opvangt.

Tof
''Ontzettend tof dat we nu ons hele systeem kunnen gaan testen en meten”, reageert Fien Dekker van Rain(a)Way. Ook Groen2 kan nu een prototype gaan realiseren.

Met de wedstrijd wilde Waterschap Limburg nieuwe en slimme oplossingen stimuleren om de gevolgen van klimaatverandering het hoofd te kunnen bieden. Limburg werd in het voorjaar getroffen door veel wateroverlast en vervolgens door flinke droogte.

In totaal waren er 42 inzendingen, gericht op het voorkomen van problemen door wateroverlast, droogte of hittestress. De twee winnaars leveren volgens juryvoorzitter Michel Bouts (Waterschap Limburg) oplossingen ''die breed toepasbaar zijn en die echt kunnen gaan bijdragen aan het terugdringen van de overlast’’.

Symposium
De prijzen werden gisteren uitgereikt tijdens het symposium ‘Hitte zonder stress’ in Roermond, waar ruim tweehonderd bestuurders, ambtenaren en ondernemers stilstonden bij de gevolgen van klimaatverandering. Volgens Maxime Verhagen, een van de sprekers, wordt daar wel veel over gepraat maar gebeurt er nog weinig. ''Het staat bij de bouwsector nog onvoldoende op het netvlies.’’

Het symposium was ook bedoeld om gemeenten, die maatregelen moeten nemen tegen wateroverlast, droogte en hittestress, in contact te brengen met ondernemers die creatieve oplossingen hebben. De bedrijven die meededen aan de wedstrijd, presenteerden hun innovaties op een ‘bedrijveninspiratiemarkt’.

Volgens de Limburgse dijkgraaf Patrick van der Broeck voorzag het symposium duidelijk in een behoefte. Hij kondigde aan dat er op 10 oktober 2019 een vervolg komt.

Meer informatie
Wave-tegels van Rain(a)Way

 
Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Waarom niet gelijk combineren met een algemenere inrichting van het Markermeer om het inlaatwater van het Hoogheemraadschap HHNK te verbeteren, zwevende stof te verwijderen, hiervoor werden rond 1995 al plannen gesmeed. En ook natuurlijk ook om het effect van het door het Mantel gemaal bij Schardam op het Markermeer te neutraliseren. Dan kunnen de Marker Wadden gelijk 10 maal zo groot worden.
Een goede zaak, om effluentwater te gebruiken in plaats van drinkwater voor de slibontwatering. Ik ken dit proces net, maar waarom heb je water nodig om slib te ontwateren? Klinkt mij vreemd in de oren.
Barry Madlener. Een man van grootse daden, w.o. motie tegen het dragen van hoofddoekjes en de verplichting voor moslimmeisjes om te moeten sporten met jongens. Dat schept hoge verwachtingen! 😱 OMG
Wat een slap verhaal over een mogelijke integriteitsschending. Als voormalig sectorhoofd bij verschillende waterschappen heb ik vele openbare aanbestedingen (klein en groot) moeten doen. Bij de meeste waterschappen zou een dergelijke aanpak nooit geaccepteerd zijn en ook bij andere overheden zoals provincies (waar ik eveneens ervaring heb) , ook niet. Wat is het toch moeilijk om gewoon een fout toe te geven! Daar is echt geen “integriteitsonderzoek “ voor nodig. Het is echt tijd dat bij deze organisatie de bezem er eens goed doorheen gaat! 
Bedankt Bas! Bij deze een link naar dat artikel: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32729940/