0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

De bedrijven Rain(a)Way en Groen2 zijn als beste uit de bus gekomen in de strijd om de innovatieprijzen van Waterschap Limburg. Zij ontvingen elk een cheque van 15.000 euro, waarmee ze samen met het waterschap een pilot beginnen.

Rain(a)Way uit Eindhoven won de publieksprijs met de Wave-tegels, een fundering waarmee piekbuien opgeslagen en gezuiverd kunnen worden. Groen2 uit Reuver won de juryprijs met de Verticale Regentuin, een slimme verticale groene waterbuffer die tegen een gevel wordt geplaatst en piekbuien opvangt.

Tof
''Ontzettend tof dat we nu ons hele systeem kunnen gaan testen en meten”, reageert Fien Dekker van Rain(a)Way. Ook Groen2 kan nu een prototype gaan realiseren.

Met de wedstrijd wilde Waterschap Limburg nieuwe en slimme oplossingen stimuleren om de gevolgen van klimaatverandering het hoofd te kunnen bieden. Limburg werd in het voorjaar getroffen door veel wateroverlast en vervolgens door flinke droogte.

In totaal waren er 42 inzendingen, gericht op het voorkomen van problemen door wateroverlast, droogte of hittestress. De twee winnaars leveren volgens juryvoorzitter Michel Bouts (Waterschap Limburg) oplossingen ''die breed toepasbaar zijn en die echt kunnen gaan bijdragen aan het terugdringen van de overlast’’.

Symposium
De prijzen werden gisteren uitgereikt tijdens het symposium ‘Hitte zonder stress’ in Roermond, waar ruim tweehonderd bestuurders, ambtenaren en ondernemers stilstonden bij de gevolgen van klimaatverandering. Volgens Maxime Verhagen, een van de sprekers, wordt daar wel veel over gepraat maar gebeurt er nog weinig. ''Het staat bij de bouwsector nog onvoldoende op het netvlies.’’

Het symposium was ook bedoeld om gemeenten, die maatregelen moeten nemen tegen wateroverlast, droogte en hittestress, in contact te brengen met ondernemers die creatieve oplossingen hebben. De bedrijven die meededen aan de wedstrijd, presenteerden hun innovaties op een ‘bedrijveninspiratiemarkt’.

Volgens de Limburgse dijkgraaf Patrick van der Broeck voorzag het symposium duidelijk in een behoefte. Hij kondigde aan dat er op 10 oktober 2019 een vervolg komt.

Meer informatie
Wave-tegels van Rain(a)Way

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

KNW Lidmaatschap

"KNW Waternetwerk verbindt waterprofessionals in een uniek platform"

Word ook lid

Laatste reacties op onze artikelen

Hi Sander, Dyvar zit zeker tussen die 50 innovatieve oplossingen. Maar er is veel meer daarbuiten. En bovendien is Dyvar niet per se de beste oplossing voor iedere toepassing, zoals eigenlijk geen enkele technologie de beste is voor alle toepassingen. Elke technologie heeft zijn eigen toepassings 'sweetspot'...door deze allemaal naast elkaar te zetten en objectief te vergelijken op zaken zoals energie verbruik, TRL, reststromen, voetprint, CapEx, OpEx, robuustheid, referenties (etc etc) kunnen bedrijven de meest geschikte innovatieve oplossing vinden voor elke specifieke case.
Gewoon naar de oplossingen van Salttech kijken.
De overheid had al veel langer bio-centrales moeten bouwen met gelden van de oliemij bv. Shell, BP. Circa 20 % wat anders aan belasting betaald zou worden vanuit de omzet en winstbelasting. Dan zou slib aangeleverd kunnen worden en biogas-groene energie wordt in deze centrales opgewekt tot CH4 gas kwaliteit voor de huishoudens. Dit wordt dan goedkoper aangeleverd aan de huishoudens voor CV en warmwatervoorziening.
Het is toch zot dat het slib of slibkoek niet direct wordt omgezet via Anaerobe gisting en/of in grote centrales om nuttige en bruikbare energie te produceren. Wie is voor?
Kankergezwellen aan vissen, die vrijwel geheel gemuteerd waren door glyfosaten, dan refereer ik aan de onderzoeken van de afgelopen 5 jaar die op de radio in de NRW werden vrijgegeven.
Hoe staat het ervoor met de veiligheid van het oppervlaktewater in combinatie met ontdekte kankergezwellen door glyfosaten in de rivieren van de NRW?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het