secundair logo knw 1

V.l.n.r. Michel Bouts (Waterschap Limburg), Chantal Savelberghs, Twan van Hagen en Ruud Derks (Groen 2), Fien Dekker (Rain(a)Way).

De bedrijven Rain(a)Way en Groen2 zijn als beste uit de bus gekomen in de strijd om de innovatieprijzen van Waterschap Limburg. Zij ontvingen elk een cheque van 15.000 euro, waarmee ze samen met het waterschap een pilot beginnen.

Rain(a)Way uit Eindhoven won de publieksprijs met de Wave-tegels, een fundering waarmee piekbuien opgeslagen en gezuiverd kunnen worden. Groen2 uit Reuver won de juryprijs met de Verticale Regentuin, een slimme verticale groene waterbuffer die tegen een gevel wordt geplaatst en piekbuien opvangt.

Tof
''Ontzettend tof dat we nu ons hele systeem kunnen gaan testen en meten”, reageert Fien Dekker van Rain(a)Way. Ook Groen2 kan nu een prototype gaan realiseren.

Met de wedstrijd wilde Waterschap Limburg nieuwe en slimme oplossingen stimuleren om de gevolgen van klimaatverandering het hoofd te kunnen bieden. Limburg werd in het voorjaar getroffen door veel wateroverlast en vervolgens door flinke droogte.

In totaal waren er 42 inzendingen, gericht op het voorkomen van problemen door wateroverlast, droogte of hittestress. De twee winnaars leveren volgens juryvoorzitter Michel Bouts (Waterschap Limburg) oplossingen ''die breed toepasbaar zijn en die echt kunnen gaan bijdragen aan het terugdringen van de overlast’’.

Symposium
De prijzen werden gisteren uitgereikt tijdens het symposium ‘Hitte zonder stress’ in Roermond, waar ruim tweehonderd bestuurders, ambtenaren en ondernemers stilstonden bij de gevolgen van klimaatverandering. Volgens Maxime Verhagen, een van de sprekers, wordt daar wel veel over gepraat maar gebeurt er nog weinig. ''Het staat bij de bouwsector nog onvoldoende op het netvlies.’’

Het symposium was ook bedoeld om gemeenten, die maatregelen moeten nemen tegen wateroverlast, droogte en hittestress, in contact te brengen met ondernemers die creatieve oplossingen hebben. De bedrijven die meededen aan de wedstrijd, presenteerden hun innovaties op een ‘bedrijveninspiratiemarkt’.

Volgens de Limburgse dijkgraaf Patrick van der Broeck voorzag het symposium duidelijk in een behoefte. Hij kondigde aan dat er op 10 oktober 2019 een vervolg komt.

Meer informatie
Wave-tegels van Rain(a)Way

 
Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Hoe bestaat het dat dit maar door gaat en dat de overheid zo lankmoedig ermee om gaat? Sleep de vervuilers voor de rechter overheid!!
Deze gegevens geven een goed overzicht en een schrikbarend beeld van de huidige situatie. De Volksgezondheid staat op het spel. Waarom is er geen inspectie van de Volksgezondheid voor de Milieuhygiene die dit soort zaken bewaakt en binnen de rijksoverheid de plicht heeft en verantwoordelijkheid neemt tot nadere acties? Een dergelijke instantie is hard nodig en is van belang voor alle betrokken partijen incl. het bedrijfsleven. Ook voor de drinkwaterbedrijven moet het van groot belang zijn dat binnen de organisatie van de rijksoverheid een organisatie bestaat die de belangen van de drinkwaterbedrijven als onderdeel van de zorg voor de Volkgezondheid behartigt en een zelfstandige verantwoordelijkheid heeft los van de politieke waan van de dag.
Ben benieuwd of dit ook werkt op PFAS en PFOA?
Je merkt uit reactie van riviergemeenten - achteruitgang van het landschap - dat geld van bebouwing in dit risicogebied toch zwaar telt. Als Rijkswaterstaat zou ik zeggen tegen die eigenaren: zwemdiploma is vereist voor alle bewoners, bij paniek wordt geen hulp geboden, uw verzekering en u als eigenaar zijn 100% voor schade zelf verantwoordelijk.
Wat ik mis in dit stuk, is hoe dit principe in andere landen wordt gehanteerd. En hoe de stoffenreeks en analyse frequentie in andere landen is. Ook dat heeft natuurlijk forse invloed op dit statische principe.  Mijn gevoel is (en ik heb toch al een aantal impact analyses gedaan in andere EU landen) dat we met het verlaten van dit principe een fors aantal plaatsen stijgen op de eu ranglijst waterkwaliteit. Wordt het daarmee beter, nee, wordt de kwaliteit slechter, ook nee. Moeten we onverlet doorgaan met emissiebeperking, zeker.