secundair logo knw 1

De Raad van State heeft bepaald dat de dijkversterking van de Markermeerdijken kan doorgaan. De afdeling bestuursrechtspraak stelt dat het projectplan van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier terecht is goedgekeurd door de provincie. De bezwaren tegen aantasting van de landschappelijke en cultuurhistorisch waardevolle dijken en schade aan natuur rondom de dijken, zijn alle ongegrond, aldus de bestuursrechter.  

De uitspraak behelst officieel het ’Projectplan Waterwet Markermeerdijken’, dat voorziet in de versterking van 33 kilometer dijk tussen Hoorn en Durgerdam. Tegen het projectplan werd bezwaar gemaakt door onder meer Stichting Zuyderzeedijk en omwonenden. Ze ageren tegen de aantasting van het historisch karakter van de dijk, een provinciaal monument. Maar ook is er vrees voor schade aan natuurgebieden rondom de dijken en aan woningen door werkzaamheden, aangezien ze evenals de dijk op een slappe ondergrond staan. 

De uitspraak in de bodemprocedure is meerdere keren uitgesteld, maar vanochtend is het verdict dan toch gepubliceerd. In het vonnis stelt de afdeling bestuursrechtspraak vast dat de voorgenomen versterking van de in 2006 afgekeurde dijken is gebaseerd op de nieuwe veiligheidsnorm van 2017. Daarmee vervalt het bezwaar dat de dijken op basis van verouderde toetsingscriteria worden versterkt en dat de noodzaak tot versterking niet vaststaat.

Natuur en stikstof
De maatregelen die volgens het projectplan worden genomen om schade aan de natuur te voorkomen, vindt de bestuursrechter aanvaardbaar. Daarbij is ook gekeken naar de schade aan natuurgebieden door de stikstof die vrijkomt en neerdaalt tijdens de versterkingswerkaamheden van de dijken. De rechter gaat mee in het oordeel van de provincie dat ‘significant negatieve effecten op de natuurgebieden zijn uitgesloten’ door stikstofneerslag. 

De rechter benadrukt daarbij dat niet iedere toename van stikstofneerslag op natuurgebieden een onoverkomelijk probleem hoeft te zijn. “Het gaat erom dat uit de passende beoordeling de zekerheid is verkregen dat het project de betrokken natuurgebieden niet aantast.”

Maatschappelijk belang
Het bezwaar dat de cultuurhistorische waarden van de Markermeerdijken worden aangetast, is voor de bestuursrechter ook geen grond om goedkeuring te onthouden aan de dijkversterking. Aanpassing van monumentale dijken kan alleen als er sprake is van ‘aantoonbaar maatschappelijk belang’ en waterveiligheid is zo’n belang, aldus de afdeling bestuursrechtspraak. 

 

MEER INFORMATIE:
Spanning over versterking Markermeerdijken loopt op

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.
@JanEens Jan, maar mijn opiniestuk gaat over hoe slimme bemetering en beprijzing het waterverbruik van huishoudens beïnvloeden. Dat er geen BOL is voor grootverbruik, helpt bedrijven inderdaad niet om slim met water om te gaan.