Dat het bedrijfsleven niet langer een geborgde zetel zal hebben in het  algemeen bestuur, leidt niet tot instabiliteit van het bestuur van het waterschap. Dat stelt de Raad van State in zijn zogeheten voorlichting over het geamendeerde wetsvoorstel geborgde zetels van Laura Bromet (GroenLinks) en Tjeerd de Groot (D66). Het advies wordt ingebracht in de finale besluitvorming over het wetsvoorstel in de Eerste Kamer, later deze maand.

De Eerste Kamer heeft een oordeel te vellen over een wetsvoorstel dat door een aangenomen amendement van de ChristenUnie in de Tweede Kamer is aangepast. Niet alle geborgde zetels zullen verdwijnen uit het algemeen bestuur, zoals de inzet was van Bromet en De Groot. Volgens het aangepaste wetsvoorstel houden de categorieën landbouw en natuur elk twee zetels in het algemeen bestuur en de bedrijven nul. In het dagelijks bestuur verdwijnt de gereserveerde plek voor de geborgde zetels.

De Senaat heeft de Raad van State, die eerder een advies uitbracht over het initiële wetsvoorstel, gevraagd een voorlichting (nader advies) uit te brengen over het aangepaste wetsvoorstel en dan met name over hoe de belangen in de nieuwe situatie worden vertegenwoordigd in het waterschapsbestuur. Daarbij vroeg de Eerste Kamer ook naar de stabiliteit van deze nieuwe constructie, als het bedrijfsleven niet langer vertegenwoordigd is met een geborgde zetel.

De Raad van State heeft de voorlichting over het geamendeerde wetsvoorstel geborgde zetels gisteren openbaar gemaakt en stelt daarin dat de belangen van het bedrijfsleven voor een groot deel overeenkomen met de belangen van burgers, die via verkiezingen hun stem kunnen laten horen. Op deze manier worden deze belangen toch gehoord in het waterschapsbestuur, aldus het advies.

Provincie
De Eerste Kamer vroeg ook naar de impact van het wetsvoorstel op de rol van de provincie bij de omvang en samenstelling van het bestuur van de waterschappen. De provincie bepaalt, binnen de grenzen van de Waterschapswet, het aantal geborgde zetels én de omvang van het algemeen en dagelijks bestuur. Als het gewijzigde wetsvoorstel wordt aangenomen blijven provinciale staten de omvang van het algemeen bestuur bepalen, stelt de Raad van State vast.

“Dat is niet helemaal consistent, omdat de verhouding tussen geborgde zetels en algemene zetels in het algemeen bestuur in de nieuwe situatie per waterschap kan verschillen”, aldus het adviesorgaan. Gezien het geringe aantal geborgen zetels zal dit echter geen grote gevolgen hebben, zo verwacht de Afdeling advisering. "De politieke discussie in de provinciale staten spitste zich in het verleden namelijk vooral toe op het aantal geborgde zetels."

Wel adviseert de afdeling om in de gaten te houden of het terugbrengen van de geborgde zetels tot twee voor de categorie landbouw en twee voor natuur het algemeen bestuur, in de toekomst zou moeten leiden tot het vastleggen van de omvang van het algemeen en het dagelijks bestuur in de Waterschapswet.


CORRECTIE: In het artikel werd verwezen naar het advies van de Raad van State over initiatiefwetsvoorstel uit 2020, terwijl dit naar de voorlichting uit 2022 over het geamendeerde wetsvoorstel moest zijn. Dit is aangepast.

 

LEES OOK
H2O Actueel: Tijdige aanvaarding wet geborgde zetels race tegen de klok

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

op de site staat:
De nieuwe Blue Energie-installatie moet 16,5 kW produceren, genoeg voor ‘een klein dorp’
ik denk dat 16.5KW niet juist is
gr Klaas Knot
“De waterkwaliteit is op orde”, dat is een hele geruststelling. Al ben ik bang dat hier een verkeerd zinnetje in het artikel geslopen is.
deed de PvdA ook nog ergens mee of wordt deze partij door de schrijver van dit artikel geboycot???
H. Laros H2O/Waternetwerk
Leuk om aan te haken. Waar wordt de win-win gerealiseerd??
Zo zie je maar wie als expert mag optreden met de dikste beurs. Toevallig kost zo’n damwand ook nog veel geld en wie betaalt dat: de burger van Nederland. Rijkswaterstaat stort het in het water om te paaien, van wie……

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!