Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) heeft ten onrechte geweigerd om 'Ondernemend Water' op de kieslijst voor de komende waterschapsverkiezingen te plaatsen. Dat heeft de Raad van State bepaald.
Ondernemend Water is een initiatief van ondernemer Gert-Jan Weierink. Hij wil met zijn partij in reactie op het afschaffen van de geborgde zetels voor bedrijven niet-agrarische bedrijven weer een stem geven in de besturen van de waterschappen.
Tijdens de zitting bij de Raad van State werd duidelijk dat de partij niet alleen bij De Stichtse Rijnlanden is ingeschreven voor de verkiezingen op 15 maart. Weierink: “Wij hebben ons al bij vijf andere waterschappen, waaronder Vechtstromen, Rijn en IJssel en Dommel ingeschreven. En daarvoor hebben we voldoende kandidaten. Alleen De Stichtse Rijnlanden weigerde.”
Het hoogheemraadschap deed dat omdat Weierink zijn partij wilde inschrijven onder de vlag van Wijk- en Oranjevereniging 'Over de Dreven' uit Utrecht. Het centraal stembureau van Stichtse Rijnlanden accepteerde de inschrijving niet omdat de vereniging niet als politieke groepering kan worden aangemerkt. Bovendien telde de wijkvereniging in de persoon van Weierink maar één bestuurslid en daarmee was de inschrijving ook niet rechtsgeldig, aldus het stembureau.
Weierink vocht de weigering aan bij de Raad van State. En met succes, zijn beroep werd gegrond verklaard. De bestuursrechter oordeelde dat het niet aan het stembureau is om te bepalen of een vereniging al dan niet een politieke groepering is. Voorts mogen erkende verenigingen kandidaten voor waterschapsverkiezingen voordragen.
Het verdict betekent dat Ondernemend Water op 15 maart ook bij De Stichtse Rijnlanden op het stemformulier staat.
LEES OOK
H2O Actueel: BBB doet bij alle waterschappen gooi naar bestuurszetel
Boeren vindt je weinig in Valkenburg en andere plaatsen waar de Overstromingsramp zo duidelijk sporen achterliet. Dus dan zijn 60 geïnteresseerden nog heel wat.
Ik verbaas mij toch nogal over het feit dat wij in Nederlandje nog altijd de hoop koesteren dat we op basis van vrijwilligheid de enorme uitdagingen zoals de problematiek rond water, geluidsoverlast en woningbouw, om iets te noemen, denken te kunnen aanpakken.
Wordt het niet tijd om "transitie" af te dwingen, zodat er massaal actie kan worden ondernomen ? Ik vind een financieel lokkertje, zoals dat nu wordt aangeboden, echt passé.
Romke van Dieren
Belangrijk is ook wat de effecten zijn van die stikstofconcentratie op het waterleven.
Deze zijn in het kader van de Kennisimpuls Waterkwaliteit (https://www.stowa.nl/kennisimpuls) beschreven in een publicatie van Deltares, Wageningen Environmental Research, Wageningen Universiteit en B-Ware. Een link naar een nieuwsbericht hierover: https://www.stowa.nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-oppervlaktewateren (met link naar rapport)
Nu nog inversteren in een delta, waarvan! Door de klimaatverandering zijn de spelregels veranderd.
De houdbaarheid is ten einde.
Wie investeert er nog met zijn volle verstand in iets! Waarvan je nu al weet, dat je dit nooit terugkrijgt.
West laag Nederland wordt een piramide spel. Wie verkoopt, en heeft zijn spulletje op het droge.. En welke grote groep blijft met de gebakken peren zitten..
Nu aangeven dat er niet meer geïnvesteerd gaat worden in kwetsbare gebieden, kan ook niet. Dan zou het hele systeem instorten.
Hoeveel leningen en hypotheken lopen er niet! Op percelen, die eenmaal afbetaald, geen enkele waarde meer hebben..
Dus de mythe nog maar een tijdje vol houden.
We zijn tenslotte dijkenbouwers.
Naast het gevecht tegen het water, is er nog een typisch Neerlandse traditie..
Gaat u maar lekker slapen, uw regering waakt over u...
En loopt het mis.
Dan achter in de rij aansluiting aub.
Groeten uit...