secundair logo knw 1

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) heeft ten onrechte geweigerd om 'Ondernemend Water' op de kieslijst voor de komende waterschapsverkiezingen te plaatsen. Dat heeft de Raad van State bepaald.

Ondernemend Water is een initiatief van ondernemer Gert-Jan Weierink. Hij wil met zijn partij in reactie op het afschaffen van de geborgde zetels voor bedrijven niet-agrarische bedrijven weer een stem geven in de besturen van de waterschappen.

Tijdens de zitting bij de Raad van State werd duidelijk dat de partij niet alleen bij De Stichtse Rijnlanden is ingeschreven voor de verkiezingen op 15 maart. Weierink: “Wij hebben ons al bij vijf andere waterschappen, waaronder Vechtstromen, Rijn en IJssel en Dommel ingeschreven. En daarvoor hebben we voldoende kandidaten. Alleen De Stichtse Rijnlanden weigerde.”

Het hoogheemraadschap deed dat omdat Weierink zijn partij wilde inschrijven onder de vlag van Wijk- en Oranjevereniging 'Over de Dreven' uit Utrecht. Het centraal stembureau van Stichtse Rijnlanden accepteerde de inschrijving niet omdat de vereniging niet als politieke groepering kan worden aangemerkt. Bovendien telde de wijkvereniging in de persoon van Weierink maar één bestuurslid en daarmee was de inschrijving ook niet rechtsgeldig, aldus het stembureau.

Weierink vocht de weigering aan bij de Raad van State. En met succes, zijn beroep werd gegrond verklaard. De bestuursrechter oordeelde dat het niet aan het stembureau is om te bepalen of een vereniging al dan niet een politieke groepering is. Voorts mogen erkende verenigingen kandidaten voor waterschapsverkiezingen voordragen.

Het verdict betekent dat Ondernemend Water op 15 maart ook bij De Stichtse Rijnlanden op het stemformulier staat.

 

LEES OOK
H2O Actueel: BBB doet bij alle waterschappen gooi naar bestuurszetel

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Waterniveau in rivieren stijgt niet over de volle lengte. Pas in het deltagebied wordt er overlast ondervonden. 
Hoe denk je dat een rivier met een waterval over de volle lente evenveel stijgt??


Het aanblijven van Woolderink in het waterschapsbestuur zal niet de rust brengen om op een verantwoorde manier besluiten te nemen, wrok zal meespelen in de besluitvorming, integriteit is een issue in politiek en bestuur.
Dus rest maar 1 ding.
Juist opstappen
De term richtlijn is hier onjuist. Het gaat om een richtsnoer (guidance document). Een richtlijn heeft de status van wetgeving, een richtsnoer niet. Verder prima initiatief. 
@A.VosZo voelt het wel soms, he?  Maar met naar elkaar wijzen en zeggen 'zolang hij niet iets doet, doe ik ook niets' komen we niet verder. We zijn helaas niet zo braaf, NL heeft zelfs de rechter nodig gehad om ons te dwingen ons afgesproken huiswerk te doen. (Urgenda)
Misschien sneller de dijken ophogen. Al stoot ons landje geen CO2 meer uit, en rijden we allemaal elekritisch, weinig vee, geen gas meer, geen hout stook, dan nog blijft de zeespiegel stijgen - niet iedereen is zo braaf als wij zijn.