0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Witteveen+Bos en onderzoeksbureau Dactylis hebben in opdracht van Waterschap Drents Overijsselse Delta een quickscan Ecologische Sleutelfactoren (ESF’s) ontwikkeld. De scan geeft in één oogopslag inzicht in de belangrijkste knelpunten die het ecologisch functioneren bepalen, aldus de ontwikkelaars.

Met de scan kunnen de ESF’s per waterlichaam automatisch en reproduceerbaar in beeld worden gebracht, luidt de claim. “De scan is makkelijk te begrijpen en hierdoor uitermate geschikt als communicatietool richting belanghebbende organisaties en bestuurders. Daarnaast helpt het medewerkers van het waterschap bij het proces van het actualiseren van doelen en maatregelen richting SGBP-3”, stellen Marloes van der Kamp, Sebastiaan Schep (Witteveen+Bos), Martin Droog (Dactylis) en Petra Schep (Waterschap Drent Overijsselse Delta).

SGBP3
Waterbeheerders richten zich op een nieuwe fase in het traject van de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW), de derde stroomgebiedsbeheerplanperiode (SGBP3). Uiterlijk in 2021 moeten de herziene doelen en conceptmaatregelen gereed zijn. Als basis moet de beheerder een goede (water)systeemanalyse maken.

Kenniscentrum STOWA heeft de Ecologische Sleutelfactoren ontwikkeld om zo goed mogelijk invulling te kunnen geven aan de systeemanalyse. Met de nu ontwikkelde quickscan wordt in één opslag een overzicht gegeven van de status van de ESF’s, aldus de makers.

“Het is een snelle, transparante en reproduceerbare methode waarmee de ecologische toestand en de oorzaken van deze toestand in een eerste ronde op een goede en gedragen wijze in beeld kan worden gebracht.”

Waardevolle integratie
De in korte tijd ontwikkelde scan is de vrucht van een samenwerking tussen specialisten en beleidsmakers van de betrokken bureaus en het opdrachtgevende waterschap. Dat proces heeft geleid tot een waardevolle integratie van inhoud en proces, stellen de ontwikkelaars.

De resultaten van de quickscan worden weergegeven in een poster en verder toegelicht in een factsheet per waterlichaam. Zowel de factsheets als de poster is gegenereerd volgens een volledig geautomatiseerde procedure geschreven in de programmeertaal R.

“Ze zijn volledig gebaseerd op gegevens, kennis en ervaring binnen de verschillende afdelingen van het waterschap. Er is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van brongegevens als uitgangspunt. Groot voordeel hiervan is dat de resultaten eenvoudig kunnen worden geüpdatet als er nieuwe gegevens zijn. Hiermee kan er in potentie eenvoudig vinger aan de pols gehouden worden.”

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Redelijk resultaat maar wel een tegenvaller, gezien de eis van FNV van 5% publiekelijk bekent gemaakt afgelopen week. En waarbij Rutte ook aangeeft dat de cao lonen forser moeten gaan stijgen, dan is 2,5% per 1 januari het eerste half jaar een doekje voor het bloeden, en dan pas half jaar later er nog 1% bij.
Alles wat je hoort en leest, strookt dan niet met dit resultaat. Wanneer mogen we nu eens echt mee gaan profiteren nu het met de welvaart zo enorm goed gaat?
Dan moet de overheid wel bereid zijn om de boeren meer organische mest toe te laten dienen in ruil voor minder chemische kunstmest!
Van natuurverbetering kan hier geen sprake zijn. De aangekondigde nieuwe natuur zal de rijkdom aan leven die onder het zand is gewerkt nimmer evenaren. Ook is het verwonderlijk dat Staatsbodbeheer nu een stuk beschermd Europees cultureel erfgoed gaat onderhouden dat voorheen onder de Waddenvereniging viel en als ondehoudsopdracht van Hoogheemraad Hollandsnoorderkwartier was.
Kortom, hier worden we met open ogen belazerd! Nog erger is dat Ecoshape Bulding with Nature dit geknoei met de natuur wil voordragen voor een prijs beschikbaar gesteld door de Zandlobby.
Eindelijk... goed voorbeeld doet goed volgen hopelijk. Kom op waterbeheerders van Nederland!

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het