secundair logo knw 1

Kerncijfers van drinkwater in het jaarverslag 2018 I Beeld: PWN

Het drinkwaterbedrijf PWN heeft een financieel goed jaar achter de rug. De omzet steeg en het resultaat was 8,4 miljoen euro in de plus volgens het jaarverslag over 2018. Door een reorganisatie is de organisatie wendbaarder geworden en dat begint zijn eerste vruchten af te werpen.

PWN levert drinkwater aan bedrijven en aan meer dan 1,7 miljoen inwoners in Noord-Holland, met uitzondering van Amsterdam. De vraag nam in 2018 fors toe. Er is 112 miljoen kubieke meter water afgezet, waarvan 93 miljoen kubieke meter uit eigen productie. De drinkwateromzet kwam op 171,5 miljoen euro (2017: 169,9 miljoen euro) en er werd een positief resultaat van 8,4 miljoen euro behaald. Nog een ander cijfer: afgelopen jaar legde PWN 132 kilometer aan hoofdleidingen aan. 

Het resultaat was hoger dan in 2017, vertelt woordvoerder Diana van der Westen van PWN. “Dat komt door de uitzonderlijk warme en droge zomer, waardoor we meer drinkwater leverden. Wij gebruiken het bedrag van 8,4 miljoen euro voor de versterking van het eigen vermogen, zodat we ook in de toekomst de drinkwaterlevering en het behoud van de waterkwaliteit kunnen garanderen.”

Nieuwe weg
Algemeen directeur Joke Cuperus schrijft in haar voorwoord van het jaarverslag dat PWN sneller dan zij had verwacht de vruchten begint te plukken van de ingeslagen nieuwe weg. “Wij hebben in 2018 een reorganisatie afgerond waardoor de organisatie wendbaarder is geworden”, licht Van der Westen toe. “Er zijn meer generieke managers binnengekomen die op een andere manier leidinggeven. De verantwoordelijkheden en kennis liggen nu meer bij de teams. Joke ziet dat PWN hierdoor dynamischer en meer naar buiten gericht is geworden. Dat is belangrijk gezien de maatschappelijke ontwikkelingen die op ons afkomen, zoals klimaatverandering en energietransitie. Daarmee werden we met de droogte in 2018 vrij extreem geconfronteerd.”

 'PWN is nu meer naar buiten gericht'

Deze droogte had een grote impact op de drinkwatervoorziening van PWN, is te lezen in het jaarverslag. Zowel de hoge vraag als de verzilting van het IJsselmeer, de belangrijkste bron voor drinkwater in Noord-Holland, stelde het waterbedrijf voor grote uitdagingen. “De situatie was zo nieuw dat onze draaiboeken tekortschoten”, zegt Van der Westen. “Door de toegenomen flexibiliteit van de organisatie kunnen we op zulke situaties beter inspelen. Dat is echt winst. We hebben nog niet de beoogde watercapaciteit voor de toekomst bereikt, maar daar wordt hard aan gewerkt.”

Veel vacatures
PWN is nu bezig om de organisatie te versterken, voegt Van der Westen eraan toe. “Er zijn veel vacatures. We zijn een aantrekkelijke organisatie voor nieuwe mensen. Daarin zijn we met de reorganisatie geslaagd.”

Volgens het jaarverslag is er ook een helder proces voor innovatie neergezet. Er wordt gewezen op de investeringen in een ‘smart leidingnet’ en de toepassing van gedeeltelijk zelf ontwikkelde technieken in de waterzuivering. Van der Westen: “Wij zetten hier hoog op in. We willen dat innovaties vanuit de organisatie komen en nodigen andere partijen uit om mee te denken.”

Leveringszekerheid
Behalve drinkwaterbedrijf is PWN natuurbeheerder. In opdracht van de provincie Noord-Holland wordt gezorgd voor ruim 7.300 hectare natuur in de duingebieden. Tegen de trend in lukte het om in 2018 de biodiversiteit in deze gebieden in stand te houden. Er lopen verschillende initiatieven op natuurgebied. Van der Westen noemt het wisentenproject in het Kraansvlak. “De wisenten hebben zenders om, zodat we hun gedrag beter in de gaten kunnen houden. Deze monitoring is nieuw voor PWN.”

Wat is de ambitie van PWN in 2019? “De leveringszekerheid van water is en blijft prioriteit nummer één”, zegt Van der Westen. “Daarbij is risicomanagement een belangrijk onderwerp. Financieel verwachten wij dat we onder normale omstandigheden weer een positief resultaat boeken, al zal dat wat lager zijn dan vorig jaar.”

 

MEER INFORMATIE
Online jaarverslag PWN 2018
Joke Cuperus over de droogte

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Een goede zaak, om effluentwater te gebruiken in plaats van drinkwater voor de slibontwatering. Ik ken dit proces net, maar waarom heb je water nodig om slib te ontwateren? Klinkt mij vreemd in de oren.
Barry Madlener. Een man van grootse daden, w.o. motie tegen het dragen van hoofddoekjes en de verplichting voor moslimmeisjes om te moeten sporten met jongens. Dat schept hoge verwachtingen! 😱 OMG
Wat een slap verhaal over een mogelijke integriteitsschending. Als voormalig sectorhoofd bij verschillende waterschappen heb ik vele openbare aanbestedingen (klein en groot) moeten doen. Bij de meeste waterschappen zou een dergelijke aanpak nooit geaccepteerd zijn en ook bij andere overheden zoals provincies (waar ik eveneens ervaring heb) , ook niet. Wat is het toch moeilijk om gewoon een fout toe te geven! Daar is echt geen “integriteitsonderzoek “ voor nodig. Het is echt tijd dat bij deze organisatie de bezem er eens goed doorheen gaat! 
Bedankt Bas! Bij deze een link naar dat artikel: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32729940/  
Duidelijk artikel met interessante observaties!
Mbt referentie #2 zou het beter zijn te verwijzen naar Bil et al., 2021 (https://doi.org/10.1002/etc.4835).