secundair logo knw 1

Kerncijfers van drinkwater in het jaarverslag 2018 I Beeld: PWN

Het drinkwaterbedrijf PWN heeft een financieel goed jaar achter de rug. De omzet steeg en het resultaat was 8,4 miljoen euro in de plus volgens het jaarverslag over 2018. Door een reorganisatie is de organisatie wendbaarder geworden en dat begint zijn eerste vruchten af te werpen.

PWN levert drinkwater aan bedrijven en aan meer dan 1,7 miljoen inwoners in Noord-Holland, met uitzondering van Amsterdam. De vraag nam in 2018 fors toe. Er is 112 miljoen kubieke meter water afgezet, waarvan 93 miljoen kubieke meter uit eigen productie. De drinkwateromzet kwam op 171,5 miljoen euro (2017: 169,9 miljoen euro) en er werd een positief resultaat van 8,4 miljoen euro behaald. Nog een ander cijfer: afgelopen jaar legde PWN 132 kilometer aan hoofdleidingen aan. 

Het resultaat was hoger dan in 2017, vertelt woordvoerder Diana van der Westen van PWN. “Dat komt door de uitzonderlijk warme en droge zomer, waardoor we meer drinkwater leverden. Wij gebruiken het bedrag van 8,4 miljoen euro voor de versterking van het eigen vermogen, zodat we ook in de toekomst de drinkwaterlevering en het behoud van de waterkwaliteit kunnen garanderen.”

Nieuwe weg
Algemeen directeur Joke Cuperus schrijft in haar voorwoord van het jaarverslag dat PWN sneller dan zij had verwacht de vruchten begint te plukken van de ingeslagen nieuwe weg. “Wij hebben in 2018 een reorganisatie afgerond waardoor de organisatie wendbaarder is geworden”, licht Van der Westen toe. “Er zijn meer generieke managers binnengekomen die op een andere manier leidinggeven. De verantwoordelijkheden en kennis liggen nu meer bij de teams. Joke ziet dat PWN hierdoor dynamischer en meer naar buiten gericht is geworden. Dat is belangrijk gezien de maatschappelijke ontwikkelingen die op ons afkomen, zoals klimaatverandering en energietransitie. Daarmee werden we met de droogte in 2018 vrij extreem geconfronteerd.”

 'PWN is nu meer naar buiten gericht'

Deze droogte had een grote impact op de drinkwatervoorziening van PWN, is te lezen in het jaarverslag. Zowel de hoge vraag als de verzilting van het IJsselmeer, de belangrijkste bron voor drinkwater in Noord-Holland, stelde het waterbedrijf voor grote uitdagingen. “De situatie was zo nieuw dat onze draaiboeken tekortschoten”, zegt Van der Westen. “Door de toegenomen flexibiliteit van de organisatie kunnen we op zulke situaties beter inspelen. Dat is echt winst. We hebben nog niet de beoogde watercapaciteit voor de toekomst bereikt, maar daar wordt hard aan gewerkt.”

Veel vacatures
PWN is nu bezig om de organisatie te versterken, voegt Van der Westen eraan toe. “Er zijn veel vacatures. We zijn een aantrekkelijke organisatie voor nieuwe mensen. Daarin zijn we met de reorganisatie geslaagd.”

Volgens het jaarverslag is er ook een helder proces voor innovatie neergezet. Er wordt gewezen op de investeringen in een ‘smart leidingnet’ en de toepassing van gedeeltelijk zelf ontwikkelde technieken in de waterzuivering. Van der Westen: “Wij zetten hier hoog op in. We willen dat innovaties vanuit de organisatie komen en nodigen andere partijen uit om mee te denken.”

Leveringszekerheid
Behalve drinkwaterbedrijf is PWN natuurbeheerder. In opdracht van de provincie Noord-Holland wordt gezorgd voor ruim 7.300 hectare natuur in de duingebieden. Tegen de trend in lukte het om in 2018 de biodiversiteit in deze gebieden in stand te houden. Er lopen verschillende initiatieven op natuurgebied. Van der Westen noemt het wisentenproject in het Kraansvlak. “De wisenten hebben zenders om, zodat we hun gedrag beter in de gaten kunnen houden. Deze monitoring is nieuw voor PWN.”

Wat is de ambitie van PWN in 2019? “De leveringszekerheid van water is en blijft prioriteit nummer één”, zegt Van der Westen. “Daarbij is risicomanagement een belangrijk onderwerp. Financieel verwachten wij dat we onder normale omstandigheden weer een positief resultaat boeken, al zal dat wat lager zijn dan vorig jaar.”

 

MEER INFORMATIE
Online jaarverslag PWN 2018
Joke Cuperus over de droogte

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ik geloof helemaal niets van dit doem verhaal. Zijn er nu al gebieden in de waddenzee die errst droog kwamen te liggen en nu niet meer? Zijn de oppervlaktes wadden tegen de eilenden en de vaste kustlijnen kleiner bij eb! Ik zie en hoor daar niets van! Wat ik wel hoor is dat de vaargeulen zeer snel verzanden en dat er 24 uur gebaggerd moet worden om te kunnen blijven varen.bwaar komt dat zand vandaan………..precies ! Dat is een continu proces en dat stopt niet door zeespiegel stijging. Dus maak je niet zo druk om de sterke natuur!
Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.