0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Het drinkwaterbedrijf PWN heeft een financieel goed jaar achter de rug. De omzet steeg en het resultaat was 8,4 miljoen euro in de plus volgens het jaarverslag over 2018. Door een reorganisatie is de organisatie wendbaarder geworden en dat begint zijn eerste vruchten af te werpen.

PWN levert drinkwater aan bedrijven en aan meer dan 1,7 miljoen inwoners in Noord-Holland, met uitzondering van Amsterdam. De vraag nam in 2018 fors toe. Er is 112 miljoen kubieke meter water afgezet, waarvan 93 miljoen kubieke meter uit eigen productie. De drinkwateromzet kwam op 171,5 miljoen euro (2017: 169,9 miljoen euro) en er werd een positief resultaat van 8,4 miljoen euro behaald. Nog een ander cijfer: afgelopen jaar legde PWN 132 kilometer aan hoofdleidingen aan. 

Het resultaat was hoger dan in 2017, vertelt woordvoerder Diana van der Westen van PWN. “Dat komt door de uitzonderlijk warme en droge zomer, waardoor we meer drinkwater leverden. Wij gebruiken het bedrag van 8,4 miljoen euro voor de versterking van het eigen vermogen, zodat we ook in de toekomst de drinkwaterlevering en het behoud van de waterkwaliteit kunnen garanderen.”

Nieuwe weg
Algemeen directeur Joke Cuperus schrijft in haar voorwoord van het jaarverslag dat PWN sneller dan zij had verwacht de vruchten begint te plukken van de ingeslagen nieuwe weg. “Wij hebben in 2018 een reorganisatie afgerond waardoor de organisatie wendbaarder is geworden”, licht Van der Westen toe. “Er zijn meer generieke managers binnengekomen die op een andere manier leidinggeven. De verantwoordelijkheden en kennis liggen nu meer bij de teams. Joke ziet dat PWN hierdoor dynamischer en meer naar buiten gericht is geworden. Dat is belangrijk gezien de maatschappelijke ontwikkelingen die op ons afkomen, zoals klimaatverandering en energietransitie. Daarmee werden we met de droogte in 2018 vrij extreem geconfronteerd.”

 'PWN is nu meer naar buiten gericht'

Deze droogte had een grote impact op de drinkwatervoorziening van PWN, is te lezen in het jaarverslag. Zowel de hoge vraag als de verzilting van het IJsselmeer, de belangrijkste bron voor drinkwater in Noord-Holland, stelde het waterbedrijf voor grote uitdagingen. “De situatie was zo nieuw dat onze draaiboeken tekortschoten”, zegt Van der Westen. “Door de toegenomen flexibiliteit van de organisatie kunnen we op zulke situaties beter inspelen. Dat is echt winst. We hebben nog niet de beoogde watercapaciteit voor de toekomst bereikt, maar daar wordt hard aan gewerkt.”

Veel vacatures
PWN is nu bezig om de organisatie te versterken, voegt Van der Westen eraan toe. “Er zijn veel vacatures. We zijn een aantrekkelijke organisatie voor nieuwe mensen. Daarin zijn we met de reorganisatie geslaagd.”

Volgens het jaarverslag is er ook een helder proces voor innovatie neergezet. Er wordt gewezen op de investeringen in een ‘smart leidingnet’ en de toepassing van gedeeltelijk zelf ontwikkelde technieken in de waterzuivering. Van der Westen: “Wij zetten hier hoog op in. We willen dat innovaties vanuit de organisatie komen en nodigen andere partijen uit om mee te denken.”

Leveringszekerheid
Behalve drinkwaterbedrijf is PWN natuurbeheerder. In opdracht van de provincie Noord-Holland wordt gezorgd voor ruim 7.300 hectare natuur in de duingebieden. Tegen de trend in lukte het om in 2018 de biodiversiteit in deze gebieden in stand te houden. Er lopen verschillende initiatieven op natuurgebied. Van der Westen noemt het wisentenproject in het Kraansvlak. “De wisenten hebben zenders om, zodat we hun gedrag beter in de gaten kunnen houden. Deze monitoring is nieuw voor PWN.”

Wat is de ambitie van PWN in 2019? “De leveringszekerheid van water is en blijft prioriteit nummer één”, zegt Van der Westen. “Daarbij is risicomanagement een belangrijk onderwerp. Financieel verwachten wij dat we onder normale omstandigheden weer een positief resultaat boeken, al zal dat wat lager zijn dan vorig jaar.”

 

MEER INFORMATIE
Online jaarverslag PWN 2018
Joke Cuperus over de droogte

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Redelijk resultaat maar wel een tegenvaller, gezien de eis van FNV van 5% publiekelijk bekent gemaakt afgelopen week. En waarbij Rutte ook aangeeft dat de cao lonen forser moeten gaan stijgen, dan is 2,5% per 1 januari het eerste half jaar een doekje voor het bloeden, en dan pas half jaar later er nog 1% bij.
Alles wat je hoort en leest, strookt dan niet met dit resultaat. Wanneer mogen we nu eens echt mee gaan profiteren nu het met de welvaart zo enorm goed gaat?
Dan moet de overheid wel bereid zijn om de boeren meer organische mest toe te laten dienen in ruil voor minder chemische kunstmest!
Van natuurverbetering kan hier geen sprake zijn. De aangekondigde nieuwe natuur zal de rijkdom aan leven die onder het zand is gewerkt nimmer evenaren. Ook is het verwonderlijk dat Staatsbodbeheer nu een stuk beschermd Europees cultureel erfgoed gaat onderhouden dat voorheen onder de Waddenvereniging viel en als ondehoudsopdracht van Hoogheemraad Hollandsnoorderkwartier was.
Kortom, hier worden we met open ogen belazerd! Nog erger is dat Ecoshape Bulding with Nature dit geknoei met de natuur wil voordragen voor een prijs beschikbaar gesteld door de Zandlobby.
Eindelijk... goed voorbeeld doet goed volgen hopelijk. Kom op waterbeheerders van Nederland!

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het