0
0
0
s2smodern

De in 2014 geopende waterzuivering in Andijk is nog steeds niet volledig operationeel. Drinkwaterbedrijf PWN worstelt met de voorzuivering in de fabriek.

“De technologie werkt, maar door diverse constructieproblemen is Andijk III nog niet in gebruik genomen en hebben we de C192 ketels moeten afwaarderen,” schrijft het bedrijf in zijn jaarverslag over 2016.

In de fabriek worden de door dochteronderneming PWN Technologies (PWNT) ontwikkelde zuiveringstechnieken SIX en CeraMac, een combinatie van ionenwisseling en keramische membranen, ingezet. De zuiveringstechnieken gelden als zeer innovatief en moeten het antwoord zijn op de toenemende verontreiniging van het water met micro-organismen en giftige stoffen. Bij de opening werd de zuivering geïntroduceerd als de ‘modernste waterfabriek ter wereld’ en ‘een mijlpaal in de Nederlandse watertechnologie’.

In een toelichting zegt een woordvoerster van PWN dat besloten is om de C192 ketels, waarin de keramische membranen zijn geplaatst, te vervangen door een nieuwe generatie, C90. “Deze zijn kleiner en compacter en volgens de testresultaten van PWNT functioneren ze goed.”

Vijf nieuwe ketels
Momenteel worden vijf nieuwe ketels geplaatst, vertelt de woordvoerster. Daarna worden ze getest in de praktijkopstelling. “Dat gebeurt uitgebreid. We produceren drinkwater en dat betekent: zorgvuldigheid voor alles.”

De opstartproblemen in de fabriek was voor de Raad van Commissarissen (RvC) van PWN aanleiding om de innovatieve ontwikkeling van de nieuwe zuiveringstechniek middels een externe audit te laten onderzoeken, aldus het jaarverslag. Op basis van de uitkomsten ‘zijn de verantwoordelijkheden binnen de projectorganisatie duidelijker gelegd’. “Hierdoor kan ook beter op de kosten worden gestuurd,” schrijft de raad in het jaarverslag.

De problemen met de technologie in Andijk hebben ook consequenties voor dochteronderneming PWNT. Het bedrijf is ‘in een cruciale fase’ beland, aldus de RvC. Reden is dat de onderneming de innovatieve waterzuivering ook implementeert in fabrieken in Engeland (South West Water) en Singapore. De RvC heeft het signaal afgegeven dat PWNT eerst deze opdrachten goed moet uitvoeren, waarop de directie besloot pas op de plaats te maken met de acquisitie van de technologie.

De opstartproblemen in Andijk hebben geen consequenties voor de levering van drinkwater in Noord-Holland, aldus PWN. De nieuwe installatie Andijk III werkt deels, aldus de woorvoerster en daarnaast produceert de bestaande zuivering Andijk I nog volop.

Innovaties
De problemen in Andijk zijn voor PWN geen reden om innovaties op een lager pitje te zetten. Hoewel innovaties risico’s met zich mee brengen, zijn ze nodig om toekomstbestendig te zijn, staat in het jaarverslag. “Onze innovaties hebben de afgelopen jaren tot uiteenlopende verbeteringen geleid: een lager energieverbruik, filtertechnologie die zelfs medicijnresten en nanoplasticiden uit het water haalt, herstelde natuur, grotere biodiversiteit en lagere kosten per aansluiting.”

UV-installatie
Vorig jaar nam PWN in Bergen een nieuwe UV-installatie in gebruik. Een succes, aldus het drinkwaterbedrijf. De UV-installatie zorgt voor nadesinfectie van het opgepompte, gefilterde duinwater. “Daardoor hoeven we geen chloordioxide meer te gebruiken. De nieuwe nadesinfectie werkt zeer goed. We hebben besloten om dit ook in pompstation Mensink (Wijk aan Zee) te gaan toepassen - op te leveren in de zomer van 2019.”

Andere vernieuwing betreft de ondergrondse boring voor een waterleiding onder het Marsdiep naar Texel. Vorig jaar werd een proefboring gedaan, dit jaar is de leiding, ‘de langste en diepste ter wereld’, aangelegd op 85 meter onder het waterpeil. Vorig jaar werd voorts het kwaliteitssysteem van het assetmanagement geborgd met de ISO55.001-certificering.

Kwaliteitsnorm
PWN heeft in 2016 niet de drinkwaterkwaliteitsnorm voor distributie gehaald. Voor de productie van water voldeed het drinkwaterbedrijf met een score van 94,4 wel aan de normen van de kwaliteitsindex, blijkt uit het jaarverslag.

De kwaliteitsnorm in de drinkwaterkwaliteitsindex is vastgesteld op 90. PWN kwam bij distributie uit op 88,5. Het bedrijf geeft als oorzaak een aantal incidenten waarbij schadelijke bacteriën zijn aangetroffen in het waterleidingnet. Zo werd in Oudendijk de E. coli-bacterie getraceerd, een zware afwijking die werd gerapporteerd aan de inspectie Leefomgeving & Transport. Voorts werden coliformen (bacteriën van de coligroep) in Monnickendam, Hoorn en Oudendijk aangetroffen en Aeromonas in Lutjebroek, Wieringerwerf en Purmerend. In alle gevallen bleken de zogeheten herhalingsmonsters in orde.

Netto-resultaat
Het drinkwaterbedrijf heeft 2016 afgesloten met een positief netto-resultaat van 5,7 miljoen euro. Dit jaar verwacht het drinkwaterbedrijf uit te komen op een plus van 6,5 miljoen euro.

De vorig jaar overgehouden 5,7 miljoen euro voegt het bedrijf toe aan het eigen vermogen, in lijn met het beleid om de solvabiliteit te versterken. PWN wil naar een geconsolideerde solvabiliteit van 30 procent in 2020, vorig jaar bedroeg deze 27,2 procent.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ach ach....wat een idioterie 'op het IJsselmeer kan t behoorlijk spoken', dus dempen we de boel????
Duizenden en duizenden watersporters weten alles van het IJsselmeer, vissers die er dagelijks hun brood verdienen, weten alles van het IJsselmeer.
Deze flauwekul is gewoon bedoeld om de boel tzt dicht te gooien!!!!
Over het merken van een van deze vissoorten, nl de zeeforel. Op deze vis vist een kleine groep liefhebbers in de voordelta nabij het Haringvliet en Waterweg.
Elk jaar vangen we diverse mooie vissen die natuurlijk worden teruggezet. Misschien kan dit kleine groepje sportvissers op deze manier een grote bijdrage leveren.
Ook in dit waterschap laat het bestuur dus zijn oren hangen naar de boeren. Want waarom wordt er, voordat er een beslissing wordt genomen over het zoutgehalte, wél met hen gesproken en niet met bijvoorbeeld natuurorganisaties?
Hoe moeilijk kan het zijn. Stel de stuwen wat hoger in en het lagere veen komt weer onder water te staan. Kost niks. Scheelt al wel gelijk veel aan het inklinken van het veen en de uitstoot van CO2. Misschien moet de tractor dan wat lichter worden of moeten we gewoon het groene hart weer het oerbos van Nederland laten worden. Al die vlakke weilanden met nauwelijks een koe er op is toch ook niks. CO2 uitstoot omlaag door waterpeil omhoog!
@Pieter den Besten Interessante conclusies naar aanleiding van onderzoek naar governance Marker Wadden. Cultuurverschillen van organisaties kunnen bijdragen aan beter resultaat van samenwerking. Samenstelling van het projectteam is doorslaggevend, dat is ook mijn ervaring bij complexe inrichtingsvraagstukken, waarbij niet het van belang is een koppeling tussen theorie en praktijkkennis te maken. Ik hoop dat de conclusies voor betere governance bij andere inrichtingsprojecten opgevolgd worden, zodat er nog betere resultaten gerealiseerd kunnen worden.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.