0
0
0
s2smodern

De in 2014 geopende waterzuivering in Andijk is nog steeds niet volledig operationeel. Drinkwaterbedrijf PWN worstelt met de voorzuivering in de fabriek.

“De technologie werkt, maar door diverse constructieproblemen is Andijk III nog niet in gebruik genomen en hebben we de C192 ketels moeten afwaarderen,” schrijft het bedrijf in zijn jaarverslag over 2016.

In de fabriek worden de door dochteronderneming PWN Technologies (PWNT) ontwikkelde zuiveringstechnieken SIX en CeraMac, een combinatie van ionenwisseling en keramische membranen, ingezet. De zuiveringstechnieken gelden als zeer innovatief en moeten het antwoord zijn op de toenemende verontreiniging van het water met micro-organismen en giftige stoffen. Bij de opening werd de zuivering geïntroduceerd als de ‘modernste waterfabriek ter wereld’ en ‘een mijlpaal in de Nederlandse watertechnologie’.

In een toelichting zegt een woordvoerster van PWN dat besloten is om de C192 ketels, waarin de keramische membranen zijn geplaatst, te vervangen door een nieuwe generatie, C90. “Deze zijn kleiner en compacter en volgens de testresultaten van PWNT functioneren ze goed.”

Vijf nieuwe ketels
Momenteel worden vijf nieuwe ketels geplaatst, vertelt de woordvoerster. Daarna worden ze getest in de praktijkopstelling. “Dat gebeurt uitgebreid. We produceren drinkwater en dat betekent: zorgvuldigheid voor alles.”

De opstartproblemen in de fabriek was voor de Raad van Commissarissen (RvC) van PWN aanleiding om de innovatieve ontwikkeling van de nieuwe zuiveringstechniek middels een externe audit te laten onderzoeken, aldus het jaarverslag. Op basis van de uitkomsten ‘zijn de verantwoordelijkheden binnen de projectorganisatie duidelijker gelegd’. “Hierdoor kan ook beter op de kosten worden gestuurd,” schrijft de raad in het jaarverslag.

De problemen met de technologie in Andijk hebben ook consequenties voor dochteronderneming PWNT. Het bedrijf is ‘in een cruciale fase’ beland, aldus de RvC. Reden is dat de onderneming de innovatieve waterzuivering ook implementeert in fabrieken in Engeland (South West Water) en Singapore. De RvC heeft het signaal afgegeven dat PWNT eerst deze opdrachten goed moet uitvoeren, waarop de directie besloot pas op de plaats te maken met de acquisitie van de technologie.

De opstartproblemen in Andijk hebben geen consequenties voor de levering van drinkwater in Noord-Holland, aldus PWN. De nieuwe installatie Andijk III werkt deels, aldus de woorvoerster en daarnaast produceert de bestaande zuivering Andijk I nog volop.

Innovaties
De problemen in Andijk zijn voor PWN geen reden om innovaties op een lager pitje te zetten. Hoewel innovaties risico’s met zich mee brengen, zijn ze nodig om toekomstbestendig te zijn, staat in het jaarverslag. “Onze innovaties hebben de afgelopen jaren tot uiteenlopende verbeteringen geleid: een lager energieverbruik, filtertechnologie die zelfs medicijnresten en nanoplasticiden uit het water haalt, herstelde natuur, grotere biodiversiteit en lagere kosten per aansluiting.”

UV-installatie
Vorig jaar nam PWN in Bergen een nieuwe UV-installatie in gebruik. Een succes, aldus het drinkwaterbedrijf. De UV-installatie zorgt voor nadesinfectie van het opgepompte, gefilterde duinwater. “Daardoor hoeven we geen chloordioxide meer te gebruiken. De nieuwe nadesinfectie werkt zeer goed. We hebben besloten om dit ook in pompstation Mensink (Wijk aan Zee) te gaan toepassen - op te leveren in de zomer van 2019.”

Andere vernieuwing betreft de ondergrondse boring voor een waterleiding onder het Marsdiep naar Texel. Vorig jaar werd een proefboring gedaan, dit jaar is de leiding, ‘de langste en diepste ter wereld’, aangelegd op 85 meter onder het waterpeil. Vorig jaar werd voorts het kwaliteitssysteem van het assetmanagement geborgd met de ISO55.001-certificering.

Kwaliteitsnorm
PWN heeft in 2016 niet de drinkwaterkwaliteitsnorm voor distributie gehaald. Voor de productie van water voldeed het drinkwaterbedrijf met een score van 94,4 wel aan de normen van de kwaliteitsindex, blijkt uit het jaarverslag.

De kwaliteitsnorm in de drinkwaterkwaliteitsindex is vastgesteld op 90. PWN kwam bij distributie uit op 88,5. Het bedrijf geeft als oorzaak een aantal incidenten waarbij schadelijke bacteriën zijn aangetroffen in het waterleidingnet. Zo werd in Oudendijk de E. coli-bacterie getraceerd, een zware afwijking die werd gerapporteerd aan de inspectie Leefomgeving & Transport. Voorts werden coliformen (bacteriën van de coligroep) in Monnickendam, Hoorn en Oudendijk aangetroffen en Aeromonas in Lutjebroek, Wieringerwerf en Purmerend. In alle gevallen bleken de zogeheten herhalingsmonsters in orde.

Netto-resultaat
Het drinkwaterbedrijf heeft 2016 afgesloten met een positief netto-resultaat van 5,7 miljoen euro. Dit jaar verwacht het drinkwaterbedrijf uit te komen op een plus van 6,5 miljoen euro.

De vorig jaar overgehouden 5,7 miljoen euro voegt het bedrijf toe aan het eigen vermogen, in lijn met het beleid om de solvabiliteit te versterken. PWN wil naar een geconsolideerde solvabiliteit van 30 procent in 2020, vorig jaar bedroeg deze 27,2 procent.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Mensen kunnen niet snel genoeg geiinformeerd worden. Tot op heden kent de Belg de klimaatwijziging als iets exotisch op de televisie. De fruitteelt, de landbouw zou zoveel mogelijk moeten aangepast worden aan de nieuwe verwachting. Weer "een nieuw normaal" houdt de bevolking passief.
Ik geef lezingen in landbouw-dorpen. Vlaanderen kennen ze "en daar zal niet gebeuren, wij kennen wel ons klimaat. Onze grootouders hebben het allemaal gekend. Wat ze aan de Noordpool doen kan mij nie schelen". Ik heb het over een 12 tal positive sel-re-enforcing feedbackloops met uitleg uiteraard. En het feit dat dit een spin-off heeft voor de ganse planeet. Het is moeilijk. De laatste keer kwam een man af met een vraag voor gans de zaal. "Als u wil stuur ik naar een psychiatrische instelling. Een.(globale) opwarming met meer dan 2 :. Ideaal voor de barbecue en familiefeesten.. slecht voor de landbouw, droger, hoe kan u dat weten? En u zegt: dit leidt tot conflicten. De mensen gaan meer buitenkomen en elkaar ontmoeten."
Het afschaffen van de Watertoets met de invoering van de Omgevingswet is gewoon géén goed idee. Maak water leidend in de afwegingen over ruimtelijke ontwikkelingen tussen rijk, provincies, gemeenten en waterschappen.. Functie volgt peil! Wat nodig is, is meer realisme en minder 'maakbaarheidsdenken' van stedenbouwkundigen en politici. De Algemene Waterschapspartij wil de rol van de waterschappen juist verstreken. "Want ook na lang overleg stroomt het water nog steeds naar het laagste punt".
Oh, er is 12 miljoen zoek maar "dat heeft geen materiële invloed". Natuurlijk niet. Is dit nou slechte communicatie of gewoon arrogantie? Geen woord van spijt. Of is het ook eigenlijk meer een 'bancair ongelukje', zoals vergeten om de parkeermeter te vullen? De waterschapsbank is geen gewone bank, maar een bank die risicoloos geld uitleent aan overheden. Want de overheid kan niet failliet gaan. En zijn er nog consequenties? Dit jaar geen bonussen en gratificaties voor de directie van de Waterschapsbank? Daar had H2O wel even mogen doorvragen!
De vraag is altijd wat van de opgegeven informatie betrouwbaar is. Nog niet te spreken over de kwaliteit van zuiveren, het toezicht daarop en het toezicht op de "lozers"?
Zo sprak ik vorig jaar overheidsmedewerkers uit Colombia. Zij moesten hun bedrijven zo ver zien te krijgen dat ze aan gingen koppelen op een rwzi. Hoe moeilijk dat wel niet bleek te zijn. Dan moest de overheid in ieder geval al niet moeilijk gaan doen over normeringen in aangeboden afvalwater en dergelijke, want anders gebeurde er gewoon niets.
Ik vrees dat de verkregen informatie erg onbetrouwbaar is.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.