0
0
0
s2smodern

Voor de uitvoering van het flexibel peilbesluit in het IJsselmeergebied is een protocol opgesteld. Hierin zijn de sturingscriteria binnen het operationeel flexibel peilbeheer opgenomen. Dat maakt in maart de voorjaarsopzet van het peil in het IJsselmeer en Markermeer mogelijk.

Het flexibel peilbesluit is sinds juni vorig jaar van kracht. Daardoor is het vaste peil verlaten en mag het zomerpeil in het IJsselmeer en Markermeer fluctueren binnen een bandbreedte van maximaal twintig centimeter. De voorwaarden zijn nu geregeld in een sturingsprotocol. Rijkswaterstaat en de betrokken regionale waterbeheerders beschikken hiermee over een praktische handleiding voor de uitvoering van het nieuwe peilbesluit.

Het flexibele zomerpeil geeft Rijkswaterstaat - de beheerder van de meren in het IJsselmeergebied - de ruimte om beter in te spelen op de veranderende klimaatomstandigheden. Er wordt een extra buffer van 400 miljoen kubieke meter zoet water gecreëerd, waardoor de zoetwatervoorziening ook bij zeer grote droogte gewaarborgd is. Daarnaast ontstaat door het langzaam uitzakken van het peil tussen maart en september een natuurlijker peilverloop. Dat heeft een gunstig effect op de natuur.

Het protocol geldt alleen voor normale omstandigheden, dus niet bij een calamiteit of crisis. Het document bevat de sturingsprincipes voor het operationeel peilbeheer in het IJsselmeer, het Markermeer en de Veluwerandmeren. Een belangrijk onderdeel is de voorjaarsopzet van het peil. Nu het protocol is vastgesteld, kan Rijkswaterstaat het peil van het IJsselmeer tussen begin en half maart opzetten naar 10 centimeter onder NAP. Bij het Markermeer wordt hiervoor de hele maand uitgetrokken.

Het kan echter zijn dat de voorjaarsopzet bijvoorbeeld wordt gestopt of helemaal niet plaatsvindt. Dan moeten er goede redenen zijn vanuit het oogpunt van waterveiligheid en voorkomen van ernstige wateroverlast. Bij het sturingscriterium voor waterveiligheid gaat het om mogelijke waterveiligheidsrisico’s op basis van meerdaagse weersverwachtingen. Het sturingscriterium voor ernstige dreigende wateroverlast bevat verschillende indicatoren voor dreigende regionale wateroverlast voor waterschappen met vrij afvoerende watersystemen. Dit betreft de waterschappen Amstel, Gooi en Vecht, Drents Overijsselse Delta en Vallei en Veluwe.

Bij de uitvoering van het protocol is ‘lerend implementeren’ het uitgangspunt. Daarom is na de jaarlijkse evaluatie bijstelling mogelijk. Er worden in de nabije toekomst pompen op de Afsluitdijk geplaatst. Deze nieuwe situatie zal dan worden verwerkt in het protocol.

 

MEER INFORMATIE
Rijkswaterstaat over het protocol
Protocol operationeel flexibel peilbesluit
Artikel over flexibel peilbesluit 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geef op lantaarnpalen, gevels, transformatorhuisjes aan hoe hoog het water komt bij een dijkdoorbraak en hoe je in een veilig gebied of gebouw komt. Veel effectiever en aansprekender én met handelingsperspectief.
@rene wellensDank. Aangepast.
Goede pitch van die Rene Willems.
Maar zijn collega Rene Wellens kan het ook best aardig.
Ik zou graag willen weten over welke 12 rwzi's het gaat.
Er is volledige LCA berekening gedaan.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het