0
0
0
s2smodern

De hooggelegen zandgronden van Nederland zijn voor hun waterhuishouding in hoge mate afhankelijk van regenwater. Het is belangrijk dat deze gebieden water vast kunnen houden in droge perioden en bij wateroverlast het water juist snel af kunnen voeren. 24 partijen werken vanaf nu samen in een project om deze hoge zandgronden op een klimaatadaptieve manier in te richten.

Myrjam de GraafMyrjam de Graaf“De afgelopen jaren hebben we kunnen zien dat deze gebieden niet zijn ingericht op de gevolgen van de klimaatverandering", zegt Myrjam de Graaf. De Graaf is als senior onderzoeker verbonden aan de Wageningen University and Research en projectleider van KLIMAP. Dit meerjarige onderzoek naar manieren om de hoge zandgronden in Nederland op een klimaatadaptieve manier in te richten, is onlangs van start gegaan.

De Graaf: “Het uiteindelijke doel van het project, dat in principe vier jaar zal lopen om instrumentaria te ontwikkelen waarmee verschillende partijen zelf in hun eigen regio aan de slag kunnen om hun specifieke gebied klimaatbestendig te maken.”

24 partijen
Binnen het project KLIMAP gaan 24 partijen, waaronder zeven waterschappen, drie provincies, kennisinstellingen en land- en terreinbeheerders, onderzoeken hoe de hoge zandgronden klimaatrobuust kunnen worden. “Alle partijen in het consortium worstelen met vergelijkbare vragen. Lokaal worden ook al mooie klimaatadaptieve maatregelen toegepast, maar hoe krijgen we deze regionaal uitgerold? Welke maatregelen zijn nog onvoldoende in beeld qua hydrologische of sociaal-economische effecten? En welke route zouden de partners moeten bewandelen om in 2050 daadwerkelijk tot een klimaatadaptieve inrichting te komen?”

Daarbij benadrukt De Graaf dat KLIMAP niet op nul hoeft te beginnen. Er zijn de afgelopen jaren al vele initiatieven ondernomen. In 2016 startte een samenwerkingsverband van waterschappen, universiteiten en kennisinstellingen bijvoorbeeld nog Lumbricus, een onderzoek naar maatregelen voor een gezond bodem- en watersysteem op de hogere zandgronden in Oost- en Zuid-Nederland.

De tijd is rijp
“In zekere zin zou je dat project een voorganger kunnen noemen,” stelt De Graaf. Binnen KLIMAP wil ze voortborduren op de resultaten die met Lumbricus zijn geboekt en gebruik maken van de informatie ze hebben verzameld. “De opgave waar we mee geconfronteerd zijn om Nederland in 2050 klimaatbestendig te maken, is groot. De afgelopen droge zomers maken de urgentie nog groter. We hebben nu een groot aantal partijen verzameld die hetzelfde doel nastreven en inzien dat ze elkaar nodig hebben. De tijd is nu rijp.”

LEES OOK:
Bericht op de website van Wageningen University

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Buitengewoon innemende man. Ik heb hem meegemaakt gedurende de twee jaar dat ik werkte bij het Hoogheemraadschap van Rijnland. Een memorabel bestuurder.
Ook de Algemene #Waterschapspartij vindt dat de 'Geborgde Belangen' fors zijn over-vertegenwoordigd in de waterschapswereld. Met als schrijnend gevolg dat de Unie wél oog heeft voor de 'boerenweeffout' maar niet voor de 'huizenweeffout'. Maar huizen betalen landelijk ruim 40% van de watersysteemheffing, dat is 4x !! meer dan de groepsbijdrage van de boeren. En ook huurders moeten indirect meebetalen, omdat de watersysteemheffing op woningen door de verhuurder wordt betaald (en dus in de huur wordt doorberekend). De AWP wil juist een eerlijker verdeling van de waterschapslasten.
Ook wil de Unie niet kijken naar de grondslag voor de zuiveringshefing (vast bedrag per huishouden of gebaseerd op het aantal bewoners per huis). Terwijl het een grote ergernis is van 2-persoonshuishoudens om verplicht voor drie personen te moeten betalen. Met de huidige digitale technieken moet het toch een 'fluitje van een cent' zijn om per huis de zuiveringsheffing te baseren op het aantal bewoners?
Lees ook hier: https://www.h2owaternetwerk.nl/h2o-podium/opinie/aanpassing-waterschapsbelasting-pijnpunten-van-burgers-worden-doorgeschoven-naar-toekomst
Wij zijn van het begin af aan grote voorstander voor het wijzigingen van de belastingen in een bredere scope. De Unie van waterschappen blijft echter vanuit de ivoren toren dansen naar de pijpen van de geborgde zetels en hebben geen oog voor de ingezetenen (inwoners) die als de spreekwoordelijke melkkoe worden misbruikt.
Wij pleiten voor een passend en eerlijk belastingstelsel waarin de inwoners niet meer maar minder gaan betalen door o.a. de VE-differentiatie passender te maken op de gezinssamenstelling. Ook de TBO's (grondeigenaren) mogen wat ons betreft ook aanzienlijk meer gaan betalen (nu betalen ze een schijntje), heel veel maatregelen en werk van de Waterschappen komt ten goede aan hun eigendom.
De sleutel licht bij de UvW, willen die alleen maar naar de geborgde zetels blijven luisteren of ook naar de vertegenwoordigers van de inwoners. Willen ze niet luisteren, dan moeten ze maar voelen en wij zullen niet schromen om desnoods via de Tweede Kamer een onvoldoende plan te laten te verwerpen.
We hebben nu de kans als waterschappen, doe het dan goed! en luister naar ALLE partijen.
Chris Spooren
Voormalig Waterschap bestuurder (AB) waterschap De Dommel.
Statenlid provincie Noord Brabant.
De sector is redelijk veerkrachtig. Maar de vissen dan?
Op welke manier wordt dan fosfaat teruggewonnen?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.