Holle vezel nanofiltratie is een veelbelovende techniek om medicijnresten en andere microverontreinigingen uit afvalwater te halen. Het Twentse bedrijf NX Filtration heeft hiervoor innovatieve membranen ontwikkeld, die bij het Water Experiment Center Twente op kleine schaal met succes zijn getest. Het idee is nu om een demonstratie-installatie bij rioolwaterzuiveringsinstallatie Enschede te bouwen.

NX Filtration (NXF) heeft daarvoor een formeel verzoek ingediend bij Waterschap Vechtstromen. Harry Futselaar, lector International Water Technology bij hogeschool Saxion en al dertig jaar actief op het terrein van membraanfiltratie, is er nauw bij betrokken. “Wij willen graag bij rioolwaterzuiveringsinstallatie Enschede een referentie-installatie krijgen die representatief is voor heel Nederland en ook gericht is op export.”

Harry Futselaar            Harry FutselaarHet waterschap staat hier positief tegenover maar rond is de proefinstallatie nog niet, benadrukt Futselaar. “We zijn nu over de technische uitwerking in gesprek met technologen en strategische adviseurs van Vechtstromen. Het bestuurlijke traject moet nog worden doorlopen en daar gaat tijd overheen. Ik ben hoopvol dat Vechtstromen ‘launching customer’ wordt. Het waterschap is voor veel partijen een goede samenwerkingspartner voor het ontwikkelen van innovaties.”

Buisvorm nieuw
NX Filtration is een startup in Enschede met Erik Roesink (deeltijdhoogleraar Membraantechnologie aan de Universiteit Twente) als algemeen directeur. Het bedrijf heeft holle vezel nanofiltratie membranen ontwikkeld. “De techniek van nanofiltratie is op zich al decennia oud”, licht Futselaar toe. “Nieuw is de holle vezel vorm, dus een buisvorm die in het bijzonder gericht is op verwijdering van microverontreinigingen. Er is bij een installatie met deze membranen geen voorbehandeling meer nodig, omdat het effluent direct behandeld kan worden. De installatie is compacter en beter te reinigen. Daardoor zijn zowel de investeringen als de bedrijfskosten lager dan bij andere installaties.”

De membranen houden in één behandelingsstap veel meer tegen dan andere technieken, vertelt Futselaar: ‘Holle vezel membraan nanotechnologie heeft als voordeel dat het een fysieke barrière vormt die daarnaast bijvoorbeeld nanodeeltjes en microplastics verwijdert. Dat is bij technieken met actief kool, ozon en UV, die al dan niet worden gecombineerd, niet of nauwelijks het geval.”

 'Het gezuiverde afvalwater is geschikt voor irrigatie'

Futselaar noemt het belang van deze technologie in tijden van droogte. “Dit levert een additionele bron voor de watervoorziening op. Het belangrijkste is dat het gezuiverde afvalwater geschikt is voor irrigatie van gewassen en herstel van de grondwaterstanden. Het water is zelfs van drinkwaterkwaliteit.”

Op kleine schaal getest
De innovatie is de afgelopen jaren op kleine industriële schaal getest in het Water Experiment Center Twente (WECT). Dat is een proefhal op de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Glanerbrug van Vechtstromen. Hierbij werken Hogeschool Saxion, Waterschap Vechtstromen en een aantal bedrijven waaronder NXF samen.

“Wij hebben bij het WECT duurtesten uitgevoerd”, zegt Futselaar. “De membranen van NXF blijken onder diverse omstandigheden voldoende medicijnresten te verwijderen volgens de toekomstige eisen. Holle vezel membraan nanotechnologie is in principe gereed voor productie. Dat willen we nu definitief aantonen met een demonstratie-installatie. Deze zal vijfentwintig keer groter worden dan de testinstallatie bij het WECT en tien keer groter dan de installatie in de Waterfabriek in Wilp, waar dezelfde membranen op industriële schaal worden getest.”

Grote rol van onderwijs
De onderwijsketen wordt nadrukkelijk betrokken bij de demonstratie-installatie. Belangrijk omdat de watertechnologiesector grote behoefte heeft aan personeel, stelt Futselaar. “Zowel studenten van Saxion als studenten Laboratorium- en Procestechnologie van ROC van Twente zullen meedoen. Zij kunnen zorgen voor een stukje kwaliteitsbewaking, processturing en aanvullend onderzoek op het gebied van verantwoorde behandeling van de concentraatstroom. Studenten van de Universiteit Twente ontfermen zich over de wetenschappelijke aspecten.”

NXF heeft de nieuwe membranen de afgelopen jaren ontwikkeld op basis van een subsidie vanuit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (in het kader van het EFRO 24Water project). Futselaar vindt het een goed voorbeeld van wat gericht investeren door de overheid oplevert. “Dit heeft geleid tot het snel rijp worden van een veelbelovende technologie. Het zou mooi zijn als we nu de snelheid erin kunnen houden door binnen een à anderhalf jaar een demonstratie-installatie in Enschede te bouwen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat het een permanente installatie wordt.”

 

MEER INFORMATIE
NXF over nanofiltratie
Bestuursakkoord Vechtstromen
Saxion: International Water Technology
Bouw nieuwe waterfabriek in Wilp

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Vorig jaar dus 60 boeren weten te vinden die mogelijk iets willen gaan doen om water proberen vast te houden.
Boeren vindt je weinig in Valkenburg en andere plaatsen waar de Overstromingsramp zo duidelijk sporen achterliet. Dus dan zijn 60 geïnteresseerden nog heel wat.
Ik verbaas mij toch nogal over het feit dat wij in Nederlandje nog altijd de hoop koesteren dat we op basis van vrijwilligheid de enorme uitdagingen zoals de problematiek rond water, geluidsoverlast en woningbouw, om iets te noemen, denken te kunnen aanpakken.
Wordt het niet tijd om "transitie" af te dwingen, zodat er massaal actie kan worden ondernomen ? Ik vind een financieel lokkertje, zoals dat nu wordt aangeboden, echt passé.
Romke van Dieren
Het artikel beschrijft de mate van overschrijding van de concentratienorm voor stikstof (voor oppervlaktewater).
Belangrijk is ook wat de effecten zijn van die stikstofconcentratie op het waterleven.
Deze zijn in het kader van de Kennisimpuls Waterkwaliteit (https://www.stowa.nl/kennisimpuls) beschreven in een publicatie van Deltares, Wageningen Environmental Research, Wageningen Universiteit en B-Ware. Een link naar een nieuwsbericht hierover: https://www.stowa.nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-oppervlaktewateren (met link naar rapport)
Het dillema van de duivelse delta.
Nu nog inversteren in een delta, waarvan! Door de klimaatverandering zijn de spelregels veranderd.
De houdbaarheid is ten einde.
Wie investeert er nog met zijn volle verstand in iets! Waarvan je nu al weet, dat je dit nooit terugkrijgt.
West laag Nederland wordt een piramide spel. Wie verkoopt, en heeft zijn spulletje op het droge.. En welke grote groep blijft met de gebakken peren zitten..
Nu aangeven dat er niet meer geïnvesteerd gaat worden in kwetsbare gebieden, kan ook niet. Dan zou het hele systeem instorten.
Hoeveel leningen en hypotheken lopen er niet! Op percelen, die eenmaal afbetaald, geen enkele waarde meer hebben..
Dus de mythe nog maar een tijdje vol houden.
We zijn tenslotte dijkenbouwers.
Naast het gevecht tegen het water, is er nog een typisch Neerlandse traditie..
Gaat u maar lekker slapen, uw regering waakt over u...
En loopt het mis.
Dan achter in de rij aansluiting aub.
Groeten uit...
Buitengewoon interessant artikel. Moet nodig aan de grote klok gehangen worden. Moet een grote rol spelen bij de waterschaps- en provinciale verkiezingen
Ik pleit al jaren voor het intensief wegvangen van rivierkreeften, vanwege hun bijzonder effectieve voortplantingscyclus. Zo heel veel eitjes heeft een rivierkreeft niet eens, als je de kreeft vergelijkt met bijv. de karper. Maar de overleving is veel hoger en de kreeften zijn veel sneller geslachtsrijp. Lees hier hoe het zit: https://www.linkedin.com/pulse/wat-moeten-we-met-de-rivierkreeft-hans-middendorp-ph-d-/

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!