0
0
0
s2sdefault

Op de rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi) in Garmerwolde wil Waterschap Noorderzijlvest een proef beginnen om medicijnresten beter uit afvalwater te verwijderen. Dat voorkomt dat die via het Eemskanaal in de Waddenzee belanden, reden waarom het Waddenfonds meebetaalt.

De proef, die drie jaar gaat duren, kost in totaal 3,5 miljoen euro. Deze week werd bekend dat het Waddenfonds 1,2 miljoen euro subsidieert, vorige week besloot het Nationaal Programma Groningen (aardbevingsgelden) al 1,8 miljoen euro bij te dragen.

0710 Herman BeerdaHerman BeerdaDe resterende 0,5 miljoen komt van de vier deelnemende partijen, vertelt Herman Beerda, dagelijks bestuurder van Waterschap Noorderzijlvest. Dat zijn North Water (Evides en Waterbedrijf Groningen), Centre of Expertise Water Technology (CEW), watertechnologiebedrijf WLN en het waterschap zelf. Die laatste moet daarover formeel nog een besluit nemen.

Industriewater
North Water heeft dit voorjaar een nieuwe waterfabriek geopend op het terrein van de rwzi in Garmerwolde. Die produceert industriewater voor bedrijven in de Eemshaven en Delfzijl, waaronder het datacenter van Google. Dat water komt uit het Eemskanaal.

"Het is natuurlijk doodzonde om daar oppervlaktewater voor te gebruiken", zegt Beerda. "Tegelijk moeten wij een extra stap zetten om ons effluent te lozen zonder medicijnresten. En dat kan dan mogelijk ook als grondstof voor industriewater gebruikt worden."

In de proef wordt onderzocht hoe het rioolwater zo duurzaam mogelijk van medicijnresten gezuiverd kan worden. Beerda: "We zullen in elk geval gebruikmaken van de kennis die er is. Misschien wordt het wel een combinatie van de nu gangbare methoden."

Waddengebied
Ook moet duidelijk worden wat er verder nodig is wil de industrie uit de voeten kunnen met dit water. "North Water haalt nu zo’n 10 miljoen kuub per jaar uit het Eemskanaal", vertelt Beerda. "Dat moet straks verdubbeld worden uit ons effluent."

Uit onderzoek blijkt dat dagelijks 7 kilo medicijnresten worden geloosd via de rwzi Garmerwolde. Die belanden eerst in het Eemskanaal en vervolgens in de Waddenzee. Als de proef in Garmerwolde slaagt, wordt de toegepaste zuiveringstechniek naar verwachting ook elders in het Waddengebied ingezet.

MEER INFORMATIE
Nieuwsbericht Waddenfonds

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Prima initiatief van Delfland om juist in deze tijd van opstellen van waterprogramma's de link van klimaatverandering met het publiek te delen!
Jan Willem Rijke, Provincie Zuid-Holland.
Adviescommissies prima!
Goed alternatief is het uitgangspunt van 2008: Verkiezingen van belangenorganisaties.
Bestuurders met kennis van waterzaken vind ik zeer gewenst bij een technische uitvoeringsorganisatie wat de waterschappen zijn. Ik zie agrarische sector en industrie graag vertegenwoordigd in de waterschapsbestuurders, maar dan net als inwoners, als gekozen belangenorganisatie. Nu dubbele stem en zelfs driedubbele macht in het bestuur: Verstopt bij CDA en VVD en met geborgde macht als "geborgde zetel" met garantie op plek in Dagelijks Bestuur.
Zoals het zich doet aanzien zal het een geslepen insteek worden waarbij de veelal inmiddels zwaar gedupeerden aan het einde van hun latijn de duimschroeven worden opgedraaid door middel van het ondertekenen van verklaringen waarmee men afstand neemt van gerechtelijke procedures. Want er zou maar eens een gedupeerde bij het hof in het gelijk worden gesteld waardoor sprake van een precedentwerking.
Waar het echt om zou moeten gaan is de harde waarheid, het waarom juist de zwaar gedupeerden na zeven jaar dan wel langer nog altijd hun schade niet vergoed of een voor de veiligheid noodzakelijke versterking wordt bemoeilijkt/vertraagd. Groningers worden vermorzeld door Haagse corruptie. Zorgvuldig uitgedokterde snode plannen, waarbij de ene na de andere blokkade wordt opgetrokken om juist de zwaar gedupeerden eindeloos in een onmogelijke en zwaar belastende situatie te houden. Net zolang tot ze er letterlijk bij neervallen. Het Haagse ontzorgen en ruimhartig geld uitsluitend het eigen belang en de gedupeerde heeft het nakijken.
Ik verhuurde eens mijn studio met tuin aan Canadezen. In mijn schuur had ik enorme overlast duizendknoop. Zij waarschuwden mij hiervoor. Ook een ramp in hun land en zeiden dat de enige bestrijdingsmethode was: overgieten met kokend water. Ik zweer: het was weg!!!!! Heel soms steekt iets weer de kop op uit een verwaarloosde tuin v d buren.
Ik denk dat het Nederland weleens miljoenen kan schelen als zij deze methode zou toepassen.
A.D. vander Wees te Delft
Moderniseren uit oogpunt van democratie. Het is zoals zo vaak ook hier het geval dat blijkens het artikel er veel meer belangen spelen. sommige particuliere belangen, zoals die van een boer, kunnen heel goed essentieel samenvallen met het algemeen belang. Bestuurders, Tweede Kamerleden hebben vaak, nemen vaak te weinig tijd om een wetsvoorstel goed voor te bereiden, ontberen kennis door beperkte steun van van medewerkers. Er zijn te weinig medewerkers om sommige wetten zodanig te doorgronden op hun consequenties dat er rammelende wetgeving kan ontstaan. Iets waar de Raad van State ter zake kundig regelmatig op wijst. (niet mijn wijsheid, zie artikel in NRC 30 september)
Ik ben blij dat Delfland behoedzaam opereert en geen kind met het badwater weg gooit.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.