Op de rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi) in Garmerwolde wil Waterschap Noorderzijlvest een proef beginnen om medicijnresten beter uit afvalwater te verwijderen. Dat voorkomt dat die via het Eemskanaal in de Waddenzee belanden, reden waarom het Waddenfonds meebetaalt.

De proef, die drie jaar gaat duren, kost in totaal 3,5 miljoen euro. Deze week werd bekend dat het Waddenfonds 1,2 miljoen euro subsidieert, vorige week besloot het Nationaal Programma Groningen (aardbevingsgelden) al 1,8 miljoen euro bij te dragen.

0710 Herman BeerdaHerman BeerdaDe resterende 0,5 miljoen komt van de vier deelnemende partijen, vertelt Herman Beerda, dagelijks bestuurder van Waterschap Noorderzijlvest. Dat zijn North Water (Evides en Waterbedrijf Groningen), Centre of Expertise Water Technology (CEW), watertechnologiebedrijf WLN en het waterschap zelf. Die laatste moet daarover formeel nog een besluit nemen.

Industriewater
North Water heeft dit voorjaar een nieuwe waterfabriek geopend op het terrein van de rwzi in Garmerwolde. Die produceert industriewater voor bedrijven in de Eemshaven en Delfzijl, waaronder het datacenter van Google. Dat water komt uit het Eemskanaal.

"Het is natuurlijk doodzonde om daar oppervlaktewater voor te gebruiken", zegt Beerda. "Tegelijk moeten wij een extra stap zetten om ons effluent te lozen zonder medicijnresten. En dat kan dan mogelijk ook als grondstof voor industriewater gebruikt worden."

In de proef wordt onderzocht hoe het rioolwater zo duurzaam mogelijk van medicijnresten gezuiverd kan worden. Beerda: "We zullen in elk geval gebruikmaken van de kennis die er is. Misschien wordt het wel een combinatie van de nu gangbare methoden."

Waddengebied
Ook moet duidelijk worden wat er verder nodig is wil de industrie uit de voeten kunnen met dit water. "North Water haalt nu zo’n 10 miljoen kuub per jaar uit het Eemskanaal", vertelt Beerda. "Dat moet straks verdubbeld worden uit ons effluent."

Uit onderzoek blijkt dat dagelijks 7 kilo medicijnresten worden geloosd via de rwzi Garmerwolde. Die belanden eerst in het Eemskanaal en vervolgens in de Waddenzee. Als de proef in Garmerwolde slaagt, wordt de toegepaste zuiveringstechniek naar verwachting ook elders in het Waddengebied ingezet.

MEER INFORMATIE
Nieuwsbericht Waddenfonds

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

"64% minder lozing dan in 1990" juicht dit artikel. Dan praat je dus over 2 procent verbetering per jaar. Of anders gezegd: na 32 jaar is de restlozing met twee-derde afgenomen. De zuiveringstechniek is in deze periode geëvolueerd van alleen aerobe beluchting naar anaerobe technieken, dus zo verrassend is dit niet.
De hamvraag die onbeantwoord blijft, is wat de impact is van de restlozing op de doelen van de KRW. Uit de berekeningen van het CBS zou blijken dat stikstof uit rwzi's nog voor 18% bijdraagt aan de totale belasting, en fosfaat nog voor 25% aan de totale belasting. Maar het gaat nog steeds om enorme hoeveelheden: 14,3 miljoen kg N en 1,64 miljoen kg P.
De afname in kg N is veel groter is dan in kg P. De verhouding tussen N en P is verschoven. Met als gevolg dat blauwalgen (die zelf stikstof binden) "in het voordeel zijn" vergeleken met groenalgen, die stikstof uit het oppervlaktewater opnemen. Dertig jaar geleden was er nog veel 'groene soep', inmiddels zijn de drijflagen van blauwalgen een hardnekkig probleem.
Het zou dus zomaar kunnen zijn dat het verwijderen van stikstof nu voldoende is, maar dat de verwijdering van fosfaat nog veel beter moet. Behalve wellicht als de rwzi (bijna) rechtstreeks op zee loost, dan is goed ook goed genoeg.
Watersporters vragen zich af in hoeverre dit overlast en verandering gaat hebben / geven!
Enerzijds tijdens werkzaamheden, maar anderzijds ook na de werkzaamheden.
Een waterbos zal zeker invloed hebben op het gedrag van golven?
Is daar bij ontwerp, de vorm waarin het wordt aangelegd rekening mee te houden?
Er zijn liefhebbers van vlak water en liefhebbers van mooie golven.
In de huidige zoneringen (o.a. diep / ondiep) konden verschillende liefhebbers terecht op het Wolderwijd.
@Hans Middendorphey als jij het zo goed weet maak jij toch een blog aan?
De feiten kloppen niet, beroepsvissers zijn nog wel actief op de Westerschelde en zie ze regelmatig netten uitzetten voor de zeebaars.
Is Fluor ook te verwijderen met deze techniek?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!