0
0
0
s2sdefault

Waterschapsbedrijf Limburg (WBL) begint een onderzoek naar het effect van poederkooldosering op het verwijderen van medicijnresten in de zuiveringsinstallatie in Simpelveld. Het is voor het eerst dat deze methode wordt toegepast in een Nereda-installatie. 

Poederkooldosering is een bewezen effectieve methode. Bij eerder onderzoek bleek dat 80 procent van de medicijnresten en andere microverontreinigingen uit het water was verwijderd, een verdubbeling ten opzichte van de gebruikelijke methode.

Het gaat om een relatief eenvoudige technologie. ''Bij het zuiveren van afvalwater worden wij geholpen door bacteriën”, legt bestuurder Arnold Jansen op de website van WBL uit. ''Die eten het afval als het ware op en daarbij ontstaat slib. Bij poederkooldosering verbinden de medicijnresten in het afvalwater zich eerst aan het kool. Dit wordt vervolgens deels afgebroken door de bacteriën. Het restant komt terecht in het slib.’’

Op de rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi) in Simpelveld maakt WBL, een dochteronderneming van Waterschap Limburg, gebruik van het biologische zuiveringsprincipe Nereda van Royal HaskoningDHV. Daarbij zijn de bacteriën samengepakt in korrels, waardoor het slib eenvoudiger uit het water te halen is.

Een ander argument om voor Simpelveld te kiezen, is dat het gezuiverde water daar geloosd wordt op de 'ecologisch gevoelige' Eyserbeek, aldus Jansen.

Nieuwe module
De rwzi in Simpelveld is de eerste installatie in Nederland die gebouwd is volgens het Verdygo-principe. Verdygo is een modulaire ontwerp- en bouwmethodiek voor zuiveringsinstallaties, die het mogelijk maakt om deze eenvoudig uit te breiden met nieuwe modules. Dat gebeurt in dit geval met een module voor de verwijdering van medicijnresten.

De pilot in Simpelveld maakt deel uit van een landelijk onderzoek van STOWA (Stichting Toegepast Onderzoek bij Waterbeheer), dat in 2022 wordt afgerond. De deelnemende waterschappen bekijken dan welke technologieën het best presteren. Daarbij wordt niet alleen gelet op waterkwaliteit, maar ook op duurzaamheid en kosten.

In heel Nederland komt jaarlijks minstens 140 ton medicijnresten, via urine en ontlasting, in het rioolwater terecht. Door de vergrijzing wordt dat alleen maar meer. Omdat die maar ten dele worden verwijderd, komen ze terecht in het oppervlaktewater, waar vissen in zwemmen en drinkwater van wordt gemaakt.

 

MEER INFORMATIE
Nieuwsbericht WBL
Poederkool verwijdert medicijnresten efficient
Eerste modulaire waterzuivering geopend in Limburg

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Prima initiatief van Delfland om juist in deze tijd van opstellen van waterprogramma's de link van klimaatverandering met het publiek te delen!
Jan Willem Rijke, Provincie Zuid-Holland.
Adviescommissies prima!
Goed alternatief is het uitgangspunt van 2008: Verkiezingen van belangenorganisaties.
Bestuurders met kennis van waterzaken vind ik zeer gewenst bij een technische uitvoeringsorganisatie wat de waterschappen zijn. Ik zie agrarische sector en industrie graag vertegenwoordigd in de waterschapsbestuurders, maar dan net als inwoners, als gekozen belangenorganisatie. Nu dubbele stem en zelfs driedubbele macht in het bestuur: Verstopt bij CDA en VVD en met geborgde macht als "geborgde zetel" met garantie op plek in Dagelijks Bestuur.
Zoals het zich doet aanzien zal het een geslepen insteek worden waarbij de veelal inmiddels zwaar gedupeerden aan het einde van hun latijn de duimschroeven worden opgedraaid door middel van het ondertekenen van verklaringen waarmee men afstand neemt van gerechtelijke procedures. Want er zou maar eens een gedupeerde bij het hof in het gelijk worden gesteld waardoor sprake van een precedentwerking.
Waar het echt om zou moeten gaan is de harde waarheid, het waarom juist de zwaar gedupeerden na zeven jaar dan wel langer nog altijd hun schade niet vergoed of een voor de veiligheid noodzakelijke versterking wordt bemoeilijkt/vertraagd. Groningers worden vermorzeld door Haagse corruptie. Zorgvuldig uitgedokterde snode plannen, waarbij de ene na de andere blokkade wordt opgetrokken om juist de zwaar gedupeerden eindeloos in een onmogelijke en zwaar belastende situatie te houden. Net zolang tot ze er letterlijk bij neervallen. Het Haagse ontzorgen en ruimhartig geld uitsluitend het eigen belang en de gedupeerde heeft het nakijken.
Ik verhuurde eens mijn studio met tuin aan Canadezen. In mijn schuur had ik enorme overlast duizendknoop. Zij waarschuwden mij hiervoor. Ook een ramp in hun land en zeiden dat de enige bestrijdingsmethode was: overgieten met kokend water. Ik zweer: het was weg!!!!! Heel soms steekt iets weer de kop op uit een verwaarloosde tuin v d buren.
Ik denk dat het Nederland weleens miljoenen kan schelen als zij deze methode zou toepassen.
A.D. vander Wees te Delft
Moderniseren uit oogpunt van democratie. Het is zoals zo vaak ook hier het geval dat blijkens het artikel er veel meer belangen spelen. sommige particuliere belangen, zoals die van een boer, kunnen heel goed essentieel samenvallen met het algemeen belang. Bestuurders, Tweede Kamerleden hebben vaak, nemen vaak te weinig tijd om een wetsvoorstel goed voor te bereiden, ontberen kennis door beperkte steun van van medewerkers. Er zijn te weinig medewerkers om sommige wetten zodanig te doorgronden op hun consequenties dat er rammelende wetgeving kan ontstaan. Iets waar de Raad van State ter zake kundig regelmatig op wijst. (niet mijn wijsheid, zie artikel in NRC 30 september)
Ik ben blij dat Delfland behoedzaam opereert en geen kind met het badwater weg gooit.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.