secundair logo knw 1

De rwzi in Simpelveld. Foto WBL

Waterschapsbedrijf Limburg (WBL) begint een onderzoek naar het effect van poederkooldosering op het verwijderen van medicijnresten in de zuiveringsinstallatie in Simpelveld. Het is voor het eerst dat deze methode wordt toegepast in een Nereda-installatie. 

Poederkooldosering is een bewezen effectieve methode. Bij eerder onderzoek bleek dat 80 procent van de medicijnresten en andere microverontreinigingen uit het water was verwijderd, een verdubbeling ten opzichte van de gebruikelijke methode.

Het gaat om een relatief eenvoudige technologie. ''Bij het zuiveren van afvalwater worden wij geholpen door bacteriën”, legt bestuurder Arnold Jansen op de website van WBL uit. ''Die eten het afval als het ware op en daarbij ontstaat slib. Bij poederkooldosering verbinden de medicijnresten in het afvalwater zich eerst aan het kool. Dit wordt vervolgens deels afgebroken door de bacteriën. Het restant komt terecht in het slib.’’

Op de rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi) in Simpelveld maakt WBL, een dochteronderneming van Waterschap Limburg, gebruik van het biologische zuiveringsprincipe Nereda van Royal HaskoningDHV. Daarbij zijn de bacteriën samengepakt in korrels, waardoor het slib eenvoudiger uit het water te halen is.

Een ander argument om voor Simpelveld te kiezen, is dat het gezuiverde water daar geloosd wordt op de 'ecologisch gevoelige' Eyserbeek, aldus Jansen.

Nieuwe module
De rwzi in Simpelveld is de eerste installatie in Nederland die gebouwd is volgens het Verdygo-principe. Verdygo is een modulaire ontwerp- en bouwmethodiek voor zuiveringsinstallaties, die het mogelijk maakt om deze eenvoudig uit te breiden met nieuwe modules. Dat gebeurt in dit geval met een module voor de verwijdering van medicijnresten.

De pilot in Simpelveld maakt deel uit van een landelijk onderzoek van STOWA (Stichting Toegepast Onderzoek bij Waterbeheer), dat in 2022 wordt afgerond. De deelnemende waterschappen bekijken dan welke technologieën het best presteren. Daarbij wordt niet alleen gelet op waterkwaliteit, maar ook op duurzaamheid en kosten.

In heel Nederland komt jaarlijks minstens 140 ton medicijnresten, via urine en ontlasting, in het rioolwater terecht. Door de vergrijzing wordt dat alleen maar meer. Omdat die maar ten dele worden verwijderd, komen ze terecht in het oppervlaktewater, waar vissen in zwemmen en drinkwater van wordt gemaakt.

 

MEER INFORMATIE
Nieuwsbericht WBL
Poederkool verwijdert medicijnresten efficient
Eerste modulaire waterzuivering geopend in Limburg

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Waterniveau in rivieren stijgt niet over de volle lengte. Pas in het deltagebied wordt er overlast ondervonden. 
Hoe denk je dat een rivier met een waterval over de volle lente evenveel stijgt??


Het aanblijven van Woolderink in het waterschapsbestuur zal niet de rust brengen om op een verantwoorde manier besluiten te nemen, wrok zal meespelen in de besluitvorming, integriteit is een issue in politiek en bestuur.
Dus rest maar 1 ding.
Juist opstappen
De term richtlijn is hier onjuist. Het gaat om een richtsnoer (guidance document). Een richtlijn heeft de status van wetgeving, een richtsnoer niet. Verder prima initiatief. 
@A.VosZo voelt het wel soms, he?  Maar met naar elkaar wijzen en zeggen 'zolang hij niet iets doet, doe ik ook niets' komen we niet verder. We zijn helaas niet zo braaf, NL heeft zelfs de rechter nodig gehad om ons te dwingen ons afgesproken huiswerk te doen. (Urgenda)
Misschien sneller de dijken ophogen. Al stoot ons landje geen CO2 meer uit, en rijden we allemaal elekritisch, weinig vee, geen gas meer, geen hout stook, dan nog blijft de zeespiegel stijgen - niet iedereen is zo braaf als wij zijn.