secundair logo knw 1

De rwzi in Simpelveld. Foto WBL

Waterschapsbedrijf Limburg (WBL) begint een onderzoek naar het effect van poederkooldosering op het verwijderen van medicijnresten in de zuiveringsinstallatie in Simpelveld. Het is voor het eerst dat deze methode wordt toegepast in een Nereda-installatie. 

Poederkooldosering is een bewezen effectieve methode. Bij eerder onderzoek bleek dat 80 procent van de medicijnresten en andere microverontreinigingen uit het water was verwijderd, een verdubbeling ten opzichte van de gebruikelijke methode.

Het gaat om een relatief eenvoudige technologie. ''Bij het zuiveren van afvalwater worden wij geholpen door bacteriën”, legt bestuurder Arnold Jansen op de website van WBL uit. ''Die eten het afval als het ware op en daarbij ontstaat slib. Bij poederkooldosering verbinden de medicijnresten in het afvalwater zich eerst aan het kool. Dit wordt vervolgens deels afgebroken door de bacteriën. Het restant komt terecht in het slib.’’

Op de rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi) in Simpelveld maakt WBL, een dochteronderneming van Waterschap Limburg, gebruik van het biologische zuiveringsprincipe Nereda van Royal HaskoningDHV. Daarbij zijn de bacteriën samengepakt in korrels, waardoor het slib eenvoudiger uit het water te halen is.

Een ander argument om voor Simpelveld te kiezen, is dat het gezuiverde water daar geloosd wordt op de 'ecologisch gevoelige' Eyserbeek, aldus Jansen.

Nieuwe module
De rwzi in Simpelveld is de eerste installatie in Nederland die gebouwd is volgens het Verdygo-principe. Verdygo is een modulaire ontwerp- en bouwmethodiek voor zuiveringsinstallaties, die het mogelijk maakt om deze eenvoudig uit te breiden met nieuwe modules. Dat gebeurt in dit geval met een module voor de verwijdering van medicijnresten.

De pilot in Simpelveld maakt deel uit van een landelijk onderzoek van STOWA (Stichting Toegepast Onderzoek bij Waterbeheer), dat in 2022 wordt afgerond. De deelnemende waterschappen bekijken dan welke technologieën het best presteren. Daarbij wordt niet alleen gelet op waterkwaliteit, maar ook op duurzaamheid en kosten.

In heel Nederland komt jaarlijks minstens 140 ton medicijnresten, via urine en ontlasting, in het rioolwater terecht. Door de vergrijzing wordt dat alleen maar meer. Omdat die maar ten dele worden verwijderd, komen ze terecht in het oppervlaktewater, waar vissen in zwemmen en drinkwater van wordt gemaakt.

 

MEER INFORMATIE
Nieuwsbericht WBL
Poederkool verwijdert medicijnresten efficient
Eerste modulaire waterzuivering geopend in Limburg

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.
@JanEens Jan, maar mijn opiniestuk gaat over hoe slimme bemetering en beprijzing het waterverbruik van huishoudens beïnvloeden. Dat er geen BOL is voor grootverbruik, helpt bedrijven inderdaad niet om slim met water om te gaan.