0
0
0
s2sdefault

De combinatie van poederkool en de Nereda-zuiveringstechnologie lijkt goed te werken om medicijnresten uit afvalwater te verwijderen. In een proef op de rioolwaterzuiveringsinstallatie Simpelveld wordt nu al bijna een rendement van 70 procent gehaald, zegt Waterschapsbedrijf Limburg (WBL), dat de eerste resultaten veelbelovend noemt.

2411 Ad de ManAd de Man"Bij een dosering van 10 gram per kubieke meter zitten we op 60 tot 70 procent", vertelt strategisch adviseur Ad de Man van WBL. "Met nog eens 5 gram erbij hopen we de laatste stap te maken."

Een verwijderingsrendement van minimaal 70 procent is het doel van de proef in Simpelveld, die in april van dit jaar is begonnen en tot medio 2022 duurt.

Het is voor het eerst dat de combinatie tussen het biologische Nereda-zuiveringsproces en poederkool in de praktijk wordt getest. Dat gebeurt in het kader van het landelijke innovatieprogramma van STOWA en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat voor de verwijdering van microverontreinigingen uit afvalwater.

Korrelvorming
Poederkool bindt medicijnresten en wordt met het spuislib afgevoerd. In Simpelveld wordt gekeken naar het rendement bij verschillende doseerniveaus van poederkool en daarnaast naar het effect van de dosering op de effluentkwaliteit en de slibsamenstelling.

"Ook daar hebben we geen nadelige effecten gezien", zegt De Man. "Je voegt toch iets extra’s toe, maar dat heeft geen nadelige invloed op de korrelvorming en de bezinkingseigenschappen. En evenmin op de verwijdering van stikstof en fosfaat."

Volgens de WBL-adviseur zijn de uitkomsten conform de verwachtingen, die al hooggespannen waren sinds een succesvolle eerdere praktijkproef in Papendrecht. Het verschil is dat daar een actief-slibinstallatie staat. In de Nereda-tank moet de poederkool in heel korte tijd gedoseerd en opgelost worden. "Maar dat blijkt goed te werken."

Duurzame koolsoort
Het komend halfjaar wil WBL, dat de proef uitvoert samen met Royal HaskoningDHV en studenten van Zuyd Hogeschool, de dosering verder opvoeren. In de laatste fase wordt naar alle waarschijnlijkheid geëxperimenteerd met een duurzame koolsoort in plaats van steenkool. De Man: "Denk aan dennenhout of mdf."

Afhankelijk van de definitieve resultaten wordt in de tweede helft van 2022 besloten of de techniek op volle schaal wordt toegepast in Simpelveld. Uiterlijk eind 2023 moet dat dan zo ver zijn.

 

MEER INFORMATIE
Toelichting WBL op de eerste resultaten + filmpje
H2O-bericht: WBL beproeft combinatie van poederkool en Nereda
H2O-bericht: Poederkool verwijdert medicijnresten efficiënt

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Eens met insteek van Hans Middendorp. Droge voeten is geen vanzelfsprekendheid meer en verhogen van de waterschapslasten ligt voor de hand. Ook al gaat het om wateroverlast op straat; het watersysteem is immers een geheel. Waterschappen moeten m.i. wel veel vroeger betrokken worden bij strategische planvorming rond woningbouw e.d. zodat problemen met wateroverlast (en ook verdroging) vooraf beter voorkomen kunnen worden.
Heel bijzonder dat de Unie van Waterschappen om extra geld vraagt aan het Rijk voor klimaatadaptatie, terwijl de waterschappen juist hun onafhankelijkheid koesteren en ook hun eigen belasting heffen. Klimaatadaptatie is vooral waterbeheer, waarin ook hemelwateroverlast en verdroging structureel een plek moeten krijgen. Financiële dekking voor klimaatadaptieve maatregelen komt dan logischerwijs uit een opslag op de bestaande watersysteemheffing, of uit een nieuwe klimaatheffing door de waterschappen.
Hulde! We zijn op weg naar een waterbewuste samenleving daar ben ik van overtuigd. Het zal op alle schalen en niveaus moeten. Maar ik maak me zorgen, maak me druk maar vegeet niet te spelen. Ook Leonardo da Vinci raakte zo geinteresseerd in water omdat de problemen in zijn tijd met water heel groot waren en economieen (gemeenschappen in vrede) er aan ten over konden gaan. Maar toch speels volhouden. Ik ga sneeuw verzamelen met de kleinkinderen, misschien wel sneeuw maken. De mens moet blijven geloven dat hij inventief is en optimistisch mag zijn.
Er kan toch ook kanalen gegraven worden naar de Dode zee en of Sahara.
Ik zou videocamera's plaatsen in het zicht en verdekt opgesteld.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.