secundair logo knw 1

De 'enclosures' worden geplaatst in de Kralingse Plas. Foto Gemeente Rotterdam

De gemeente Rotterdam en het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard gooien een nieuw middel in de strijd tegen blauwalg in de Kralingse Plas. Het van oorsprong Australische Phoslock moet de hoeveelheid fosfaat, een belangrijke voedingsstof voor blauwalg, verminderen. 

Deze week is het onderzoek begonnen dat moet uitwijzen of het wereldwijd toegepaste middel ook werkt voor de Kralingse Plas. Daarvoor zijn er aan de zuidkant zestien zogeheten enclosures in het water geplaatst. Dit zijn afgesloten kokers met een doorsnede van circa 95 centimeter en een hoogte van circa 2,3 meter.

''Geen enkele plas is hetzelfde, dus we proberen het eerst op kleine schaal uit’’, vertelt woordvoerd Brigitte Moratis van de gemeente Rotterdam. ''Elke week wordt er zowel binnen als buiten de enclosures gemonsterd. Daarnaast worden aan het einde van het onderzoek, in september, waterbodemanalyses uitgevoerd.’’

In de rest van de plas zorgen de wind en bodemwoelende vis voor de opwerveling van bodemmateriaal. Omdat dit een belangrijke factor is bij het vrijkomen van fosfaat, simuleert de gemeente de opwerveling door regelmatig in de kokers te roeren.

Vogelpoep
Phoslock is een bentoniet (een soort klei), verrijkt met het element lanthaan. Dat vormt samen met fosfaat een mineraal dat niet afbreekt. Zo wordt fosfaat gebonden en in de klei ‘opgesloten’. Er is minder voedsel in de plas beschikbaar en de blauwalgengroei wordt daardoor geremd. Het middel is niet schadelijk voor mens en milieu.

Blauwalg is een jaarlijks terugkerend probleem in de Kralingse Plas, voor veel Rotterdammers een geliefde zwemplek. De gemeente en het hoogheemraadschap hebben daarom al veel geprobeerd om uitbraken te voorkomen.

Zo wordt bladafval al zoveel mogelijk beperkt, wordt vogelpoep van de steigers verwijderd met een zuiger en is het sluisgemaal aangepast zodat er geen voedselrijk water uit de boezem de plas meer instroomt.

Afzanden
Als een van de laatste opties staat nog gepland het afzanden met een laag zand over het voedselrijke slib. ''Maar als Phoslock werkt, is dat misschien niet nodig’’, aldus Moratis. ''Dat vinden we interessant genoeg om te onderzoeken.’’

Bij gunstige resultaten wordt het middel vanaf volgend jaar in de hele plas toegepast.

 

MEER INFORMATIE
Nieuwsbericht Hoogheemraadschap
Themapagina De Kralingse Plas

 

-advertentie-

 

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.