0
0
0
s2smodern

Een proef komend najaar in het Volkerak-Zoommeer moet uitwijzen hoe lang het duurt voordat het peil is uitgezakt nadat de aanvoer van zoet water vanuit het Hollands Diep is gestopt. Dat is van belang in droge tijden.

Het Volkerak-Zoommeer, tussen Goerree-Overflakkee en Bergen op Zoom, is voor de hoogte van het waterpeil afhankelijk van de aanvoer van zoet water vanuit het Hollands Diep. Dit water wordt gebruikt voor de landbouw en om het meer door te spoelen, zodat het zoet blijft.

2008 Stefan NieuwenhuisStefan NieuwenhuisDe nieuwe maatregel Peilopzet Volkerak-Zoommeer, die is bedacht door de samenwerkende waterbeheerders, kan worden ingezet als langdurig een extreem lage Rijnafvoer wordt verwacht. "Er wordt eerst een buffer aangelegd en daarna gaat de kraan dicht", zegt projectleider Stefan Nieuwenhuis van Rijkswaterstaat.

Onduidelijk is echter nog hoe lang het duurt voordat het peil vervolgens is uitgezakt. "We vermoeden zo’n vijf tot zeven dagen, maar zeker is dat niet."

Verzilting
De Praktijkproef Droogte, die Rijkswaterstaat dit najaar samen met de waterschappen Scheldestromen, Brabantse Delta en Hollandse Delta uitvoert, moet hierover informatie verschaffen.

"We willen in de praktijk nagaan wat het effect is van een aanvoerstop bij de Volkeraksluizen als maatregel bij extreme droogte. Op deze manier willen we meer inzicht krijgen in het specifieke watersysteem rondom het Volkerak-Zoommeer."

Volgens de projectleider staat de proef los van het omstreden plan voor de verzilting van het Volkerak-Zoommeer. Dat is vorig jaar november van de lijst gehaald van grote waterprojecten die het kabinet voor 2032 wilde uitvoeren. De ministers Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) en Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) beloofden eerst een alternatieve zoetwatervoorziening te realiseren. "Wij denken dat wij het meer de komende jaren nog wel zoet kunnen houden", zegt Nieuwenhuis.

Waterakkoord
De Praktijkproef Droogte valt onder het landelijk programma Slim Watermanagement, een maatregel in het kader van het Deltaprogramma Zoetwater. De proef vindt plaats binnen de grenzen van het Waterakkoord, waarin afspraken staan over het peil en het zoutgehalte. De bovenste peilgrens is 15 centimeter boven NAP, de onderste 10 centimeter onder NAP.

De proef bestaat uit twee subproeven. Bij de eerste wordt een zoetwaterbuffer opgebouwd en wordt doorgespoeld via de Bathse Spuisluis om het zoutgehalte laag te houden. De verwachting is dat de onderste peilgrens binnen enkele dagen bereikt zal worden.

Bij de tweede wordt eveneens een zoetwaterbuffer opgebouwd, maar nu wordt niet doorgespoeld. De verwachting is dat het zoutgehalte hierdoor sneller zal stijgen.

Resultaten
Als de omstandigheden goed zijn, zal de proef in september beginnen. Eind dit jaar worden de resultaten dan gepresenteerd. Mocht er bijvoorbeeld onvoldoende Rijnafvoer zijn om de situatie na afloop te herstellen, dan wordt de proef uitgesteld tot volgend jaar. ‘’Maar we verwachten nu dat hij gewoon door kan gaan’’, aldus Nieuwenhuis.

 

MEER INFORMATIE
Slim Watermanagement in het Volkerak-Zoommeer

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ik snap er niks meer van: Klimaatopwarming hoeft niet meer gestopt te worden dus gaan we het maar adapteren??
Ha Floor - wat een inspirerend verhaal! Leuk om tot mij te nemen… .én als voorbeeld te nemen voor de Bollenstreek.
Erg leuk om te lezen dat de omslag van 'samenwerken omdat het moet' naar 'samenwerken omdat het loont' is gemaakt!
Ik ben bestuurlid van een VvE vakantiepark (Resort Duynzicht, Julianadorp aan Zee) met 36 individuele losstaande huizen, eigen watermeter, geen complex watersysteem, verhuurd grotendeels door commerciële verhuurorganisatie (Roompot).
Na heel veel onduidelijkheid zou deze wijze van verhuren het park 'prioritair' maken.
Wij hanteren een Legionella-beheersplan, geprotocolleerd en gedocumenteerd.
Als de recreatiewoningen 'zorghuizen' zouden zijn, of de verhuur door een eigenaar verzorgd zou worden waren ze NIET prioritair. Nu zijn wij verplicht OOK nog een peperduur geregistreerd bedrijf in de arm te nemen.
Hoe volstrekt onlogisch en belachelijk overdreven kunnen de voorschriften zijn?
Wat is het verschil met een particulier bewoond huisje, of een enkele recreatiewoning (beide NIET prioritair)?
Dat zal wel een massale oproep zijn geweest van al die AVV leden!
Wellicht een volgende keer ook de andere bonden eens raadplegen voor een evenwichtig artikel?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.