0
0
0
s2smodern

In een proefproject in Lelystad onderzoeken Wageningen University & Research (WUR) en TNO hoe boerenbedrijven zelf waterstof kunnen opwekken met behulp van zonne- en windenergie. Ook wordt de productie van waterstof op zee uit zonne- en windenergie nagebootst. 

Het proefproject, Fieldlab geheten, is vandaag op de eerste Nationale Waterstofdag in Lelystad gepresenteerd. Dat gebeurde op het terrein van het landelijk praktijkcentrum van de WUR voor de toepassing van duurzame groene energie en grondstoffen, ACRRES, waar de proef ook zal plaatsvinden.

Waterstof, een vluchtige stof die samen met zuurstof water vormt, is volgens de initiatiefnemers belangrijk voor de energietransitie in de landbouw. Veel boeren wekken energie op met zonnepanelen of windturbines, maar soms is dat meer dan het lokale elektriciteitsnetwerk aan kan.

De meeste zonne-energie wordt bovendien vooral ‘s zomers en overdag opgewekt, terwijl die ‘s winters en in de avond en nacht het hardst nodig is. Er kan niet voldoende worden opgeslagen in accu’s.

Ontbrekende schakel
ACRRES en TNO willen nu samen kijken hoe agrariërs duurzame energie op hun bedrijf kunnen omzetten en opslaan in de vorm van waterstof. Deze ‘multitasker’ kan zo dienen als energiedrager die boeren kunnen inzetten voor de energievoorziening en als schone brandstof voor tractoren en vrachtwagens.

''Waterstof heeft veel potentie als ontbrekende schakel binnen de energietransitie’’, meent manager Chris de Visser van ACRRES. ''Maar er leven nog enkele belangrijke vragen waar we ons samen met TNO in zullen gaan verdiepen, niet alleen op het gebied van productie maar bijvoorbeeld ook hoe je het veilig kunt opslaan.”

Windparken op zee
Peter Eecen vk 180 Peter EecenHetzelfde geldt voor de grote offshore windparken die een belangrijk deel van de Nederlandse energie moeten gaan verzorgen. ''Tussen 2030 en 2040 zal er een moment komen dat we meer offshore windvermogen leveren dan we aan totale elektrisch vermogen gebruiken’’, zegt Peter Eecen van TNO. ''Dan is het op grote schaal produceren van waterstof een oplossing.”

In het project wordt daarom ook onderzocht hoe deze productie op zee het beste nagebootst kan worden, hoeveel waterstof geproduceerd kan worden en hoe het toegepast kan worden.

Fieldlab, dat komende zomer van start gaat, wordt gefinancierd door het Ministerie van Economische Zaken.

 

MEER INFORMATIE
Weblog WUR
Themapagina TNO
Website ACRRES
‘Ontwikkelingen bij waterstof gaan hard maar nog veel uitdagingen’

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Een progressieve kostenprijs per afgetapte hoeveelheid water zou een oplossing kunnen zijn. De eerste..m3 het goedkoopst en bij veel verbruik de aanvullende kub's water duurder maken.
Dat is toch de omgekeerde wereld? Waarom verbiedt het waterschap het gebruik van schadelijke stoffen zoals gewasbeschermingsmiddelen niet gewoon?
Zou het kunnen zijn dat de overlevingstijd van het virus in het rioolsysteem gevoelig is voor temperatuur?
Nu te temperatuur gestaag stijgt kan dat grote invloed hebben.
Mooi inzicht, complimenten!
Aangezien de behoefte naar verwachting redelijk universeel is over Nederland, zou ik een best practise verwachten qua risicomanagement vanuit de bedrijfswaarden matrix. Ik ben benieuwd in hoeverre zo'n standaardisering is ingedaald.
"...in China een oppervlak van 24 km2 [5]. In de toekomst zullen zonneparken van deze grootte naar verwachting ook in Nederland te zien zijn."
Nou nee. Zonneparken van 2.400 ha komen er NOOIT in Nederland want dat is ruimtelijk onacceptabel. Ik denk dat het bij 200 ha wel ophoudt. Ik denk ook dat er onderscheid gemaakt moet worden tussen drijvende systemen op natuurlijke waterpartijen (waar onderzoek gewenst is) en systemen op water zonder natuurwaarden zoals nieuw aangelegde zandputten/grindgaten, koelwater/industriewaterbekkens, slibreservoirs, drinkwaterbekkens en overloopgebieden.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.