0
0
0
s2sdefault

Afvalwater van slachterijen was tot voor kort lastig biologisch te zuiveren omdat het hoge concentraties bloed, eiwitten, vet en cellulose bevat. Een nieuwe anaerobe technologie moet daar verandering in brengen. De eerste testen laten volgens onderzoeksinstituut KWR mooie resultaten zien.

1507 Kees RoestKees RoestSamen met de bedrijven Biothane en HydroBusiness is KWR onlangs een pilot begonnen met een systeem dat 1000 liter afvalwater uit een slachthuis aankan. Eerder al zijn op kleinere schaal proeven gedaan in het laboratorium. "Daaruit blijkt dat de technologie goede prestaties levert", zegt KWR-onderzoeker Kees Roest.

Het gaat om een innovatieve anaerobe SBR-technologie (sequencing batch reactor), die door Biothane onder de naam SparthaneTM op de markt wordt gebracht. Hiermee is het mogelijk om het zwaar verontreinigde afvalwater van een slachthuis in één stap anaeroob (zonder zuurstof) te behandelen.

Bij conventionele anaerobe systemen is het "een uitdaging" om alle vetten en proteïnes eruit te halen, zegt Roest. Daarom is altijd een voorbehandelingsstap nodig, die meer kosten en een verlies aan biogasproductie met zich meebrengt.

Biomassa
Met de nieuwe, compactere technologie, die volgens de partners ook voor de voedingsmiddelenindustrie interessant is, wordt een groot percentage van de organische stoffen omgezet in biogas. De behandeling is bovendien een stuk goedkoper en eenvoudiger uit te voeren.

Het systeem wordt gevoed met micro-organismen die in staat zijn het slachtafvalwater af te breken. Daarvoor is voor dit onderzoek biomassa uit een petrochemische fabriek gebruikt, die verder is verrijkt.

In de laboratoriumproeven werd een omzettingscapaciteit tot 4 gram CZV (chemisch zuurstofverbruik) per liter per dag bereikt. "Dat is hoge omzetting", stelt Roest. "In een communale afvalwaterzuivering is dit 0,5 gram per liter per dag."

De verwijderingsefficiëntie was meer dan 80 procent, wat volgens de microbioloog ook veel is. Voor de resterende 20 procent is nog wel een aerobe nabehandeling nodig.

TKI-project
Het gaat om een TKI Watertechnologie-project, waaraan de rijksoverheid bijdraagt via de Topsector Water & Maritiem. Als de pilot, die enkele maanden duurt, stabiele resultaten laat zien, heeft de nieuwe techniek volgens de partners wereldwijd potentie.

"Bij gebleken succes biedt deze aanpak de voedingssector uitzicht op een effectieve en goedkopere oplossing voor de behandeling van complexe afvalwaterstromen", zo menen ze. 

 

MEER INFORMATIE
Nieuwsbericht KWR

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

De reactie met betrekking tot beperkt zijn tot kano's en vlotten is niet correct. Ik ben met mijn boot van 10 x 3.5 meter gevaren tot aan Hardenberg, geen probleem.
Goedkoop en effectief lijkt mij "Cloud Seeding". Schiet in overleg met meteorologische dienst een raket met droogijs de wolken in boven een minder gevoelig gebied en laat het daar alvast lekker uitregenen.
Ik las ergens dat een stuwmeer vol was. Dit had voor deze regenperiode deels geleegd moeten worden. Nu moest dit stuwmeer zijn sluizen openen tijdens de regenval wat de ramp heeft verergerd.
Dit is goed nieuws dat de Tweede Kamer akkoord gaat met de afschaffing van de geborgde zetels in het bestuur van de waterschappen. De geborgde zetels waren ons - als democratisch gekozen bestuursleden - altijd een doorn in het oog.
Gisela Döll, Oud-bestuurslid HH Delfland
@Hans MiddendorpKlopt niet Hans. Zoals altijd ben je weer stigmatiserend bezig. Bedrijven worden helemaal niet ontzien in waterheffing. Er is alleen een klein probleem juist bij kleine bedrijven. En dat juist stip ik aan. Ik wil ook nog even beklemtonen als geborgd AB lid voor bedrijven, dus hoe zuiver wil je het hebben?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.